ΕXALCO: Συστήματα της «ντύνουν» τη Βικελαία δημοτική βιβλιοθήκη

Στα λιοντάρια, στην πλατεία με την κρήνη Μοροζίνι, στο κέντρο του Ηρακλείου ολοκληρώθηκε η ανέργεση της Βικελαίας δημοτικής βιβλιοθήκης Ηρακλείου. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτίριο ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας καθώς η βιβλιοθήκη έχει μια πλούσια ιστορία. Το  νέο ανακαινισμένο κτήριο της βιβλιοθήκης σχεδιάστηκε για να είναι βιοκλιματικό. Γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιήθηκαν συστήματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή.

Συγκεκριμένα για τα κουφώματα και τις κεντρικές εισόδους χρησιμοποιήθηκε το ανοιγόμενο σύστημα με θερμοδιακοπή ALBIO 109C. Το εντυπωσιακό αίθριο που δεσπόζει στο κέντρο του κτηρίου κατασκευάστηκε με το σύστημα υαλοπετάσματος ALBIO 130, ενώ για τις κινητές περσίδες σκίασης που διακοσμούν την εξωτερική όψη του κτηρίου χρησιμοποιήθηκε το σύστημα ALBIO SOLAR 100.

Λίγα λόγια για την ιστορία της βιβλιοθήκης

Το κτήριο οι ντόπιοι το ξέρουν και ως «Αχτάρικα». Η ιστορία της Βικελαίας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πήρε το όνομά της από τον Δημήτριο Βικέλα, έναν λόγιο και κοσμοπολίτη με καταγωγή από την Σύρο, ο οποίος δώρισε την βιβλιοθήκη του στο Δήμο του Ηρακλείου. Η λειτουργία της Βικελαίας ξεκίνησε το 1908 και «προικίστηκε» με δωρεές των Έλλη Αλεξίου, Γεωργίου Ανεμογιάννη, ενώ η Μάρω Σεφέρη δώρισε τη βιβλιοθήκη της ίδιας και του Γιώργου Σεφέρη.

Τα συστήματα που «έντυσαν» την Βικελαία βιβλιοθήκη Ηρακλείου είναι το σύστημα ALBIO 109C, το Υαλοπέτασμα ALBIO 130, και το σύστημα σκίασης ALBIO SOLAR 100.

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”four” lightbox=”yes” source=”media: 32990,32991,32992,32993″][/images_grid]

Απάντηση