Επιχειρηματικές ευκαιρίες και στην ενέργεια για τους Έλληνες εξαγωγείς στην Ιαπωνία

Περίπου 100 πλοία ελληνικής πλοιοκτησίας εκτιμάται ότι βρίσκονται υπό ναυπήγηση σε ιαπωνικά ναυπηγεία και θα καθελκυσθούν εντός του 2015.
Η αξία τους υπολογίζεται σε περίπου 8 δισ. δολ. ενώ ο αριθμός και η αξία του συνόλου των παραγγελιών είναι κατά πολύ υψηλότεροι. Γεγονός ωστόσο παραμένει ότι στα ελληνόκτητα πλοία που ναυπηγούνται στην Ιαπωνία δεν τοποθείται καθόλου ελληνικός εξοπισμός με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να μην έχει απολύτως κανένα αντισταθμιστικό όφελος.
Αυτό σημειώνεται στον επικαιροποιημένο “Οδηγό για το Επιχειρείν στην Ιαπωνία” του Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβεία της Ελλάδας στο Τόκυο όπου αναφέρεται επίσης ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ελληνικών εταιρειών παραγωγής ναυτιλιακού εξοπλισμού τα προϊόντα των οποίων είναι διεθνώς ανταγωνιστικά σε όρους ποιότητας/τιμής και συνεπώς μπορούν να αξιολογηθούν και να περιληφθούν στους καταλόγους προμηθευτών των ιαπωνικών ναυπηγείων.
Συγκεκριμένα όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα, ο οδηγός αναφέρει τα εξής:
Το σύνολο των ενεργειακών αναγκών της χώρας είναι εισαγόμενο, ιδίως μετά τον καταστροφικό σεισμό, το τσουνάμι και το πυρηνικό δυστύχημα της Fukushima (Μάρτιος 2011) που οδήγησε στην παύση λειτουργίας του συνόλου των σταθμών πυρηνικής ενεργείας. Αυτό το γεγονός επιτάχυνε την στροφή της χώρας προς τεχνολογίες μεγαλύτερης ενεεργειακής απόδοσης και φιλικότερες προς το περιβάλλον. Η διασφάλιση των ενεργειακών αναγκών της χώρας αποτελεί υψηλή προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής. Κατά συνέπεια, η παραγωγή ενεργείας με χαμηλούς ρύπους και η εξοικονόμηση ενεργείας με χρήση έξυπνων τεχνολογιών παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυνατότητες.

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση