Εξοικονόμηση κατ’ οίκον: Νέα & εκτιμήσεις για την πορεία του προγράμματος

Το Πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον” που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και που τράβηξε το ενδιαφερομένων πολλών ιδιοκτητών παλαιών κατοικιών από το 2011 που ξεκίνησε, με τα γνωστά προβλήματά του, που ήταν αφορμή για σωρεία ερωτήσεων στο Κοινοβούλιο,για αναρίθμητες παρεμβάσεις και υπομνήματα φορέων του Τεχνικού, Κατασκευαστικού & Εμπορικού Κλάδου, περνά εδώ και καιρό μέρες “χειμερίας νάρκης”.
Πριν από λίγες μέρες είχαμε διαβάσει και για μια νέα “Απόφαση Έγκρισης Ωφελούμενων στο Εξοικονόμηση κατ’Οίκον”. Αφορούσε μόνο 290 νέες εγκρίσεις, καμιά τους δεν είχε σχέση με την Δυτ. Μακεδονία, τη δυσμενέστερη κλιματικά Δ Ζώνη και μάλλον κινήθηκε στην λογική που είχε εφαρμοστεί: “ας εγκρίνουμε και κάποιους, να φαίνεται ότι τρέχει το πρόγραμμα, σε κανά χρόνο που θα “σβαρνίζονται” οι φάκελοι, μεταξύ τραπεζών-υπουργείου, θα δούμε τι θα γίνει….”
Κινήθηκαν και κάποιες προκαταβολές τραπεζικά σε συνεργεία, για παλιές εγκρίσεις.
Για τη συνέχιση του Προγράμματος, για αλλαγές & βελτιώσεις, στις οποίες αναφέρονταν κάθε τόσο οι απαντήσεις “με καρμπόν” αρμοδίων υπουργών προηγουμένων κυβερνήσεων, αλλά και της παρούσας κυβέρνησης στη Βουλή, ουδέν το διαφωτιστικόν εισέτι.
Ο αρμόδιος “σύντροφος υπουργός” είχε, φαίνεται, άλλες προτεραιότητες. Οταν ρωτήθηκε για το “Εξοικονόμηση κατ’οίκον”, σημείωσε σε ελεύθερη απόδοση “ποιά ενεργειακή αναβάθμιση σε κατοικία του να εξασφαλίσει ο άστεγος?”……(Βλ. Δηλώσεις Λαφαζάνη στη Ρίγα της Λετονίας-άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας ΕΕ).
Ισως γι αυτό άφησε και σε εκκρεμότητα το θέμα αδειών ενεργειακών επιθεωρητών.
Ετερος δε “συναγωνιστής”, λαλίστατος για την ανάγκη στήριξης πρωτοβουλιών στον Τεχνικό Τομέα, πριν την ανάληψη καθηκόντων, ουδέν ηύρεν περί του θέματος, ή ουδόλως ηκούσθη, ως εξ άλλης, εξωτερικής συνιστώσας προερχόμενος….
Ποιες εκτιμήσεις για την πορεία του Προγράμματος;
Βλέποντας πρόσφατη Προκήρυξη Διαγωνισμού για Βελτιώσεις του Λογισμικού Υποστήριξης του Προγράμματος ( βλ. εδώ: «Αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος του Προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον (ΕΚΟ) της ΕΤΕΑΝ ΑΕ») με ημερομηνία διαγωνισμού 7/9/2015, εκτίμηση πιθανής έγκρισης-σύμβασης, αρχές Οκτωβρίου, διάρκεια Σύμβασης (10) εβδομάδες (2,50 μήνες) κλπ…ίσως τέλος 2015, να είναι έτοιμο το Λογισμικό. Προκύπτει βέβαια ο παράγων Εκλογές Σεπτ’2015 και τι από αυτές θα προκύψει και πότε.
Και πότε θα εξασφαλισθούν σχετικές Πιστώσεις για το Πρόγραμμα από Ευρωπαϊκές πηγές?.
Ως εκ τούτου, το θέμα φαίνεται να μετατίθεται για το 2016, με τους κατοίκους ορεινών περιοχών να απασχοληθούν μόνο με αποχιονισμούς των στεγών τους κι αυτόν τον χειμώνα και όχι με ενεργειακή τους αναβάθμιση, ελπίζοντας ίσως σε καλύτερες τιμές πετρελαίου. -“Ελπίς γαρ η βόσκουσα πολλούς των βροτών” κατά τους αρχαίους μας…
Μακροπρόθεσμα, αμυδρές ακτίνες αισιοδοξίας δίνει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η “Έκθεση για την ενίσχυση των επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια, βιομηχανία & ΜΜΕ” η οποία αναμένεται να σηματοδοτήσει μία σημαντική αύξηση της ροής των επενδύσεων για την ενεργειακή απόδοση, ιδιαίτερα στα κτίρια, σε όλη την Ευρώπη και ίσως και στην Χώρα μας, αφού κατά το σλόγκαν φαίνεται…. “Μένουμε Ευρώπη”……
Νικόπουλος Χρίστος
Πολιτικός Μηχανικός
Ενεργειακός Επιθεωρητής
nikopoulos-chris.blogspot.gr
Πηγή: http://www.b2green.gr/

Απάντηση