Ενέργεια: Μικρή Αύξηση Ζήτησης το 2015

Ηλεκτρική ενέργεια

Iσχυρές διακυμάνσεις στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, η ζήτηση της οποίας έκλεισε με θετικό πρόσημο. Ποιοι παράγοντες επηρέασαν τη ζήτηση. Πώς τα capital controls ανέκαμψαν τον καλπασμό των εισαγωγών. Πρόβλημα η μείωση της παραγωγής από λιγνίτες. Αυξημένη κατά 2,2% ήταν το 2015 έναντι του 2014 η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεμένο σύστημα της χώρας. Ωστόσο η περασμένη χρονιά χαρακτηρίστηκε από μεγάλες διακυμάνσεις, που σε μεγάλο βαθμό ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής συγκυρίας και των επιπτώσεων που είχε αυτή στην οικονομία. Τους τρεις πρώτους μήνες του χρόνου η αύξηση της ζήτησης ήταν 7%, 8% και 11%, τον Απρίλιο και Μάιο ήταν 1,3% και 1,9%, τον Ιούνιο υπήρξε μείωση, μικρή αύξηση τον Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ενώ μείωση τους τρεις τελευταίους μήνες του χρόνου.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του 2015 σε ό,τι αφορά στην κάλυψη της ζήτησης, ήταν η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής κατά 14% έναντι του 2014, που θα ήταν πολύ υψηλότερη, αν τα capital controls στο τέλος Ιουνίου δεν περιόριζαν τις εισαγωγές με αποτέλεσμα το κενό να καλυφθεί από τις εγχώριες μονάδες με καύσιμα το λιγνίτη και το φυσικό αέριο. Ας σημειωθεί εδώ ότι ο λιγνίτης με παραγωγή 19.418 γιγαβατωρών καλύπτει πλέον το 38% της ζήτησης έναντι 45% το 2014 και έναντι παραγωγής 30.500 γιγαβατωρών το 2009, γεγονός που χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα ανησυχητικό ο CEO της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης στην χθεσινή ομιλία του προς τα στελέχη της επιχείρησης. Όσο για την παραγωγή από φυσικό αέριο, αυτή εμφανίζεται αυξημένη κατά 15% έναντι του 2014 (7.267 γιγαβατώρες έναντι 6.339 το 2014). Η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει στην μείωση των εισαγωγών λόγω capital controls, αλλά και από την μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που επέτρεψε στις μονάδες να λειτουργούν περισσότερες ώρες προσφέροντας ανταγωνιστικές τιμές στο pool.

Ωστόσο, παρά την πρόσκαιρη μείωση των εισαγωγών τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο (περιορίστηκαν στο μισό έναντι του 2014, αναστρέφοντας την έντονα ανοδική πορεία από την αρχή του χρόνου), τους επόμενους μήνες κάλυψαν εν μέρει το κενό, αν και τους δύο τελευταίους μήνες του χρόνου και πάλι υπήρξε κάμψη. Έτσι λόγω της πολύ μεγάλης αύξησης των εισαγωγών το πρώτο εξάμηνο του 2015, σε σύνολο έτους οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 9% καλύπτοντας το 19% της ζήτησης, έναντι 17% το 2014.

Ας σημειωθεί εδώ ότι οι τιμές που διαμορφώνονται στα βόρεια σύνορα της χώρας ευνοούν ιδιαίτερα τις εισαγωγές, παρά τις επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στο διασυνοριακό εμπόριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νεοσυσταθέν χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας (ΙΒΕΧ) στη Σόφια, οι τιμές για φορτία βάσης διαμορφώνονται στα επίπεδα των 44-46 Λέβα οι 1.000 κιλοβατώρες, ή περίπου 22-23 ευρώ, κάτω από το μισό της ελληνικής Οριακής Τιμής Συστήματος.

Τέλος και οι ΑΠΕ αύξησαν την παραγωγή τους το 2015 κατά 13% καλύπτοντας περίπου το 19% της ζήτησης έναντι 17% το 2014. Η αύξηση καταγράφηκε τόσο στις μονάδες που είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο υψηλής τάσης (κυρίως αιολικά), όσο και σε αυτές που είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης (κυρίως φωτοβολταϊκά). Η μείωση της συμμετοχής των λιγνιτικών μονάδων στην ηλεκτροπαραγωγή, γίνεται εμφανής στους συντελεστές χρησιμοποίησης των μονάδων αυτών. Επειδή αποτελούν μονάδες κάλυψης φορτίων βάσης, κανονικά θα έπρεπε να λειτουργούν με υψηλούς συντελεστές. Ωστόσο το Δεκέμβριο του 2015 από τις συνολικά 13 λιγνιτικές μονάδες, μόνο δύο (Αγ. Δημήτριος V και Μελίτη) έχουν συντελεστή χρησιμοποίησης πάνω από 80%, ενώ στις περισσότερες είναι στα επίπεδα των 60-70% και μάλιστα υπολογιζόμενους με καθαρή ισχύ πολύ χαμηλότερη από την ονομαστική.

Πηγη: euro2day.gr

Απάντηση