Εκατοντάδες σπίτια θα ζεσταθούν… από το Μετρό

Μία ωραία ιδέα, έρχεται να δώσει λύση στο θέμα της θέρμανσης για το χειμώνα που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά, όχι όμως στην Ελλάδα αλλά στο Λονδίνο.

Σε εκατοντάδες σπίτια της πρωτεύουσας της Βρετανίας πρόκειται να ξεκινήσει να διοχετεύεται η «χαμένη» πλεονάζουσα θερμότητα που παράγεται στις σήραγγες του μετρό και σε έναν ηλεκτρικό υποσταθμό, καλύπτοντας τις ανάγκες τους σε θέρμανση. Το πρόγραμμα, που βρίσκεται στα χαρτιά από το 2010 και αναμένεται να έχει υλοποιηθεί έως το 2016, πιστεύεται πως είναι το πρώτο του είδους στην Ευρώπη και θα μπορούσε να επεκταθεί σε ολόκληρο το Λονδίνο ζεσταίνοντας έως και το 38% των σπιτιών.

Στην πρώτη φάση του, το πρόγραμμα θα καλύπτει 500 νοικοκυριά, τα οποία θα προστεθούν στα 800 σπίτια που ήδη θερμαίνονται από άλλο δίκτυο επιτυγχάνοντας 10% μείωση των τιμολογίων τους. Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, η πλεονάζουσα ενέργεια από το μετρό, όπου οι θερμοκρασίες κυμαίνονται γύρω στους 28 βαθμούς κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο θα διοχετεύεται πίσω στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με σχετικό άρθρο της Ναυτεμπορικής. «Με δεδομένο το πόσο κατακλέβουν τον κόσμο αυτή τη στιγμή, είμαστε έτοιμοι να τα βάλουμε με τους έξι μεγάλους παρόχους», δήλωσε ο επικεφαλής της περιφέρειας του Άιλινγκτον Ρίτσαρντ Ουάτς, μιλώντας για το πρόγραμμα. «Βλέπουμε αυτήν την πρωτοβουλία ως την αρχή ενός ευρύτερου προγράμματος εγχώριας παραγωγής προς όφελος των ντόπιων».

Πρόσφατα ο δήμος του Λονδίνου έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα αξιολόγησης παρόμοιων ευκαιριών εκμετάλλευσης της απωλεσθείσας θερμότητας από διάφορες πηγές στην πόλη. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να έχουμε ασφαλή, οικονομική και βιώσιμη παροχή θερμότητας και ενέργειας στο Λονδίνο», δήλωσε ο σύμβουλος του δημάρχου Μπόρις Τζόνσον σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας Μάθιου Πέντσαρζ. «Υποστηρίζοντας τοπικά δίκτυα που μπορούν να μειώσουν τα τιμολόγια και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, εξοικονομούμε χρήματα και τονώνουμε την καινοτομία, την απασχόληση και την ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα».

Απάντηση