Βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη σε Περιφερειακό, Διαπεριφερειακό & Διασυνοριακό Επίπεδο

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του προγράμματος «Βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη σε Περιφερειακό, Διαπεριφερειακό και Διασυνοριακό Επίπεδο (ΕΝΕΡΓΕΙΝ) στο Επιμελητήριο Λέσβου στη Μυτιλήνη.

Στόχος του είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων για βιώσιμη ενεργειακή ανάπτυξη, ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί μέσα από δράσεις όπως είναι: α) η επιδεικτική εφαρμογή ώριμων και καινοτόμων έργων εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε χώρους, εγκαταστάσεις και κτίρια του δημοσίου τομέα, β) η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στις περιοχές παρέμβασης του προγράμματος, με αφετηρία τα επιδεικτικά έργα, γ) η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη νέων καινοτόμων αγορών, δ) η συμβολή στους ευρωπαϊκούς και εθνικούς στόχους της Ελλάδας και της Κύπρου για την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και στην προετοιμασία πολιτικών ανάπτυξης για την προγραμματική περίοδο (2014-2020).

Επίσης το πρόγραμμα προωθεί δράσεις που συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή, την ενεργειακή αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών και την τουριστική ανάπτυξη με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι παρεμβάσεις

Στα πλαίσια του προγράμματος στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο θα γίνουν παρεμβάσεις -κατά μήκος του Εθνικού και του Επαρχιακού Δικτύου- αντικατάστασης των συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες τύπου Led, φωτισμού με αυτόνομα φωτοβολταϊκά πάνελ, χρήση αντλίας θερμότητας σε κεντρικά κτίρια της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τις μελέτες που κατέθεσαν από τις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων της Λέσβου, Χίου, Σάμου, οι παρεμβάσεις στα πλαίσια του προγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τον προσεχή Οκτώβριο.
Στο Νότιο Αιγαίο θα γίνει αναβάθμιση φωτισμού σε δρόμους και κοινόχρηστους χώρους με αυτόνομα κεντρικά συστήματα φωτισμού Led τροφοδοτούμενα από φωτοβολταϊκά συστήματα εγκαταστημένα σε ταράτσες δημόσιων κτιρίων στη Ρόδο.

Στην Κρήτη θα γίνει αναβάθμιση του φωτισμού στη σήραγγα Σταλίδας του Ηρακλείου με λαμπτήρες Led με ολοκληρωμένο σύστημα ασύρματης τηλεδιαχείρισης του φωτισμού, επιδεικτικά φωτιστικά με φωτοβολταϊκά και προσθήκη καινοτόμου επιχρίσματος, Αναβάθμιση του φωτισμού θα γίνει και στα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων.

Στην Κύπρο θα γίνει ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων με θερμομόνωση, αντλίες θερμότητας και φωτοβολταϊκά συστήματα. Τα κτίρια, στα οποία θα γίνουν οι παρεμβάσεις έχουν συνολική έκταση περίπου15.200 τετραγωνικά μέτρα.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος διαμορφώνεται σε 612.900 ευρώ από κοινοτική χρηματοδότηση και 105.500 ευρώ από εθνική χρηματοδότηση.

Απάντηση