Από ναζιστικό καταφύγιο σε Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Ένα γερμανικό καταφύγιο, χτισμένο το 1943 ως χώρος απρόσβλητος στις βόμβες των Συμμάχων, σήμερα μεταμορφώνεται σε ένα κέντρο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και επίσης φιλοξενεί και μία καφετέρια.

Περιέχει 2000 τετραγωνικά μέτρα ηλιακών συλλεκτών, και μπορεί να φιλοξενήσει έως και δύο εκατομμύρια λίτρα νερού. Το κτήριο, το οποίο είχε περιπέσει σε αχρηστία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι γνωστό σήμερα ως σύμβολο της ανανεώσιμης ενέργειας και είναι ένα έργο προσκολλημένο στην προστασία του κλίματος.

Αυτό το γερμανικό παράδειγμα στη γειτονιά Wilhelmsburg προσθέτει ένα ισχυρό ρεύμα στην ανακύκλωση στη δημιουργία της ευαισθητοποίησης και την απόκτηση ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές. Το 1947, το κτήριο καταστράφηκε ολοσχερώς από το βρετανικό ναυτικό. Η πρόσοψή του ήταν το μόνο που επέζησε για πάνω από εξήντα χρόνια και μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μόνο τον περιβάλλοντα χώρο.

Το κτήριο, το οποίο διατηρείται ως μνημείο ανακαινίστηκε στο πλαίσιο του International Building Exhibition του Αμβούργου. Η ανακαίνισή του διήρκεσε από το 2006 μέχρι και πέρυσι. Η «ενεργειακή αποθήκη” όπως την ξέρουμε σήμερα, χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό ηλιακού φωτός, βιοαερίου, ξύλου και βιομηχανικών αποβλήτων.

Το κτήριο παράγει 22.500 μεγαβατ θερμότητας περίπου, και σχεδόν 3.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας ανά ώρα. Παρέχει θέρμανση σε 3000 νοικοκυριά και ηλεκτρική ενέργεια σε 1000 κατοικίες. Πράγμα που σημαίνει τη μείωση κατά 95 τοις εκατό της χρήσης του άνθρακα ή 6600 τόνων ετησίως και επιπλέον παρέχει στην τοπική κοινωνία ευκαιρίες απασχόλησης και αποδοχών.

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 10370,10372,10373,10374,10375,10376″][/images_grid]

Απάντηση