Αεροδρόμιο 1 δισ. κινδυνεύει να πωληθεί για 10.000 ευρώ

Κωμικοτραγική κατάληξη φαίνεται πως θα έχει ένα από τα πλέον «μαύρα» κεφάλαια της εποχής των «παχιών αγελάδων» στην Ισπανία, καθώς το περίφημο αεροδρόμιο-φάντασμα της Σιουδάδ Ρεάλ, η κατασκευή του οποίου κόστισε 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ, βρήκε (επιτέλους) αγοραστή.

Η προσφορά: 10.000 ευρώ, δηλαδή περισσότερες από 100.000 φορές χαμηλότερη σε σχέση με το κόστος κατασκευής. Το αεροδρόμιο της Σιουδάδ Ρεάλ, νότια της Μαδρίτης, οικοδομήθηκε την εποχή της «φούσκας» στην αγορά ακινήτων, η οποία έσκασε στην ισπανική οικονομία μετά την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Παρά το γεγονός ότι κατασκευάστηκε στην αραιοκατοικημένη περιοχή της Καστίλης – Λα Μάντσα, ο αερολιμένας διαθέτει διάδρομο μήκους 4 χιλιομέτρων – αρκετά μεγάλο για να εξυπηρετήσει το μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος στον κόσμο, το Airbus A380m – και εγκαταστάσεις που μπορούν να εξυπηρετήσουν μέχρι και 10 εκατομμύρια ταξιδιώτες ανά έτος.

Σήμερα, το αεροδρόμιο-φάντασμα του 1 δισεκ. ευρώ συμβολίζει την εποχή της εύκολης ρευστότητας, που οδήγησε την τοπική αυτοδιοίκηση της Ισπανίας σε αλόγιστες σπατάλες για την κατασκευή πανάκριβων έργων που είχαν μικρή πρακτική χρησιμότητα.

Η μοναδική προσφορά κατατέθηκε από τον κινεζικό όμιλο Tzaneen International, ο οποίος σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον αερολιμένα ως κόμβο για την εισαγωγή κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη.

Εάν δεν κατατεθεί κάποια καλύτερη προσφορά έως τις 15 Σεπτεμβρίου, οι ισπανικές Αρχές θα πρέπει είτε να κηρύξουν άγονη τη διαδικασία, είτε να δεχθούν την προσφορά της Tzaneen. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Ισπανοί ζήτησαν αρχικά 100 εκατομμύρια ευρώ για το αεροδρόμιο.

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 17788,17789,17790″][/images_grid]

Απάντηση