Ένα άνετο σπιτάκι στα βουνά της Σερβίας

Αυτό το μικρό κτήριο στη Σερβία είναι ένα άνετο σπίτι στο βουνό που παντρεύει το λαϊκό σχεδιασμό με τις σύγχρονες μορφές. Η διπλή φύση του, επιτυγχάνεται με το συνδυασμό δύο τομών που έρχονται σε αντίθεση ο ένας με την υλικότητα του άλλου, δημιουργώντας μια ευχάριστη αλληλεπίδραση παραδοσιακών στοιχείων και μονολιθικών μαζών, ενώ επαίρεται γενναιόδωρη θέα στους λόφους του κοντινού βουνού Maljen. Με έδρα το Βελιγράδι EXE Studio επικεντρώνεται σε μερικά από τα κύρια στοιχεία της ορεινής αρχιτεκτονικής: φυσικά υλικά, γεωμετρία και μια ισχυρή σύνδεση με το έδαφος, και έχτισε ένα μικρό καταφύγιο που επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις του στον φυσικό περιβάλλοντα χώρο.
Χτισμένο στην πλαγιά του λόφου του Maljen, κοντά στο τουριστικό θέρετρο Divcibare, το σπίτι δένει στο φυσικό περιβάλλον που κυριαρχείται από πευκοδάση. Επιφάνειες και στέγη από σχιστόλιθο αποτελούν αναφορά στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής, ενώ εισάγει ένα στοιχείο νεωτερικότητας. Μια απότομη ξύλινη σοφίτα και ένας ενιαίος χώρος που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και επτά άτομα. Το καθιστικό και τραπεζαρία με μικρή κουζίνα καταλαμβάνουν το λευκό μονολιθικό όγκο.

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 19754,19755,19756,19757″][/images_grid] Με εξαίρεση λίγων ρουστίκ λεπτομερειών και τα περίπλοκα υφασμένα παραδοσιακά χαλιά, το σπορ εσωτερικό με μινιμαλιστική αισθητική που εστιάζει πλέον την προσοχή στο μεγάλο παράθυρο με θέα στους γύρω λόφους.

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 19758,19759,19760,19761,19762″][/images_grid]

Το σχετικά χαμηλό προϋπολογισμό και δύσβατο του τόπου υπαγορεύει τις διαδικασίες σχεδιασμού και κατασκευής, αναγκάζοντας τους αρχιτέκτονες να δημιουργήσουν μια αρχιτεκτονική με απλές γραμμές και να χρησιμοποιήσουν τοπικά διαθέσιμα υλικά. Ξυλεία από τα τοπικά δάση και κεραμικά πλακίδια συνδυάστηκαν σε μια προσπάθεια να τονιστεί η διάκριση μεταξύ του σύγχρονου και του παραδοσιακού.

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 19763,19764,19765,19766″][/images_grid]

Απάντηση