Ονομάζεται Coheeba. Είναι μια λυόμενη προκατασκευασμένη 100% ενεργειακά αυτόνομη κατοικία των 2 έως 6 ατόμων που μπορεί να τοποθετηθεί (και προσαρμοστεί) σε οποιοδήποτε περιβάλλον.
Μοιάζει με τροχοβίλα επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο: μια ολοκληρωμένη πρόταση, που όχι μόνο καλύπτει όλες τις νέες προδιαγραφές (ποσοτικούς στόχους) που έχει θέσει η Ε.Ε. για τα κτίρια μετά το 2020, αλλά και που ενδιαφέρεται για ακόμα έναν σημαντικό παράγοντα: την ποιότητα ζωής των κατοίκων της!
Ο αρχιτέκτονας Λεωνίδας Μαυρίδης, που ηγείται του γραφείου Map design που επινόησε τα Coheeba, το θέτει ως ερώτημα: «Μήπως ήρθε η ώρα να πράξει και η κτίριο-βιομηχανία κάτι ανάλογο, ώστε τα κτίρια να πάψουν να είναι τα μοναδικά προϊόντα που δεν υπόκεινται σε ανακύκλωση;».
Και πράγματι, η εγκατάσταση και η λειτουργία των Coheeba δεν απαιτούν σημαντικές επεμβάσεις στο περιβάλλον. “Μετακομίζουν”, χωρίς να αφήνουν περιβαλλοντικά κατάλοιπα. Προσαρμόζονται στα κλιματικά χαρακτηριστικά του εκάστοτε περιβάλλοντος. Ενσωματώνουν πολλές αρχιτεκτονικές και μηχανολογικές λύσεις παθητικού και ενεργητικού σχεδιασμού σε περιορισμένο χώρο. Και αξιοποιούν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες: ηλιακούς συλλέκτες (φωτοβολταϊκά / ηλιοθερμικά πάνελ), ανεμογεννήτριες, αντλίες θερμότητας, υδατοπτώσεις, μπαταρίες. Με λίγα λόγια, όχι μόνο είναι 100% αυτόνομες ενεργειακά, αλλά με τη σωστή χρήση, μπορούν να αποφέρουν και πλεόνασμα ενέργειας.
Είναι, όπως όλα δείχνουν, η ιδανική λύση για να αναπτυχθεί τουριστικά μια νέα περιοχή (ή μια περιοχή με απαιτητικούς περιβαντολλογικούς όρους), να καλυφθεί μια έκτακτη ανάγκη (π.χ. κάποια εκδήλωση, αθλητικό event, ακόμα και φυσική καταστροφή), ή να δημιουργηθεί μια μικρή νέα κοινωνία: το γραφείο “Μap design” έχει έτοιμο ένα ολόκληρο μοντέλο οικιστικής ανάπτυξης!
«Ένα διαμέρισμα Coheeba μπορεί να σε πρώτο στάδιο μπορούν να λειτουργήσει ως αυτόνομη μονάδα που θα εξαρτάται ελάχιστα ή καθόλου από υπάρχουσες ενεργειακές ή άλλες υποδομές. Τοποθετώντας, όμως, πολλά σπίτια Coheeba σε περιοχή με καλλιεργήσιμο έδαφος μπορεί εύκολα να συγκροτηθεί μια ολόκληρη “πράσινη πόλη”. Kάθε διαμέρισμα θα συνεισφέρει στην παραγωγή ενέργειας, και κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να παράγει βιολογικά αγροτικά προϊόντα. Μια μικρή κοινωνία που θα αξιοποιεί με τον εξυπνότερο τρόπο τις αμέτρητες δυνατότητες της ελληνικής φύσης!»