Παρουσία του Επιτρόπου Maros Sefcovic, η γερμανική TenneT και η δανέζικη Energinet υπέγραψαν χθες στις Βρυξέλλες συμφωνία για τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας για την ανάπτυξη ενός τεχνητού νησιού με μεγάλες εγκαταστάσεις ΑΠΕ στη Βόρεια Θάλασσα, το οποίο θα παίζει το ρόλο μιας τεράστιας μπαταρίας.
Το νησί θα έχει έκταση 6,5 τετραγωνικά χλμ. και στις εγκαταστάσεις του θα αποθηκεύεται η ενέργεια που θα παράγεται σε ένα δίκτυο υπεράκτιων αιολικών πάρκων με συνολικά 10000 ανεμογεννήτριες, το οποίο θα εκτείνεται στη θαλάσσια περιοχή του Ντότζερ Μπανκ. Συγκεκριμένα, το νησί θα αποτελεί κόμβο για τη διαχείριση της ενέργειας που προβλέπεται ότι θα επαρκεί για την παροχή ρεύματος σε περισσότερους από 80 εκατ. καταναλωτές μέχρι το 2050.
Στόχος της κοινοπραξίας είναι να μετατραπεί η Βόρεια Θάλασσα θα μετατραπεί σε ένα τεράστιο Wind Power Hub, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για την εκμετάλλευση της ενέργειας που θα παράγεται, πέραν των υπεράκτιων ανεμογεννητριών, και από ηλιακούς συλλέκτες.
Σύμφωνα με τις προτάσεις, το νησί θα πρέπει να συνδεθεί με καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Δανία και το Βέλγιο.
Το νησί θα είναι πλήρως αυτόνομο, με λιμάνι και αεροδρόμιο, ενώ θα αναπτυχθεί σε αυτό και οικισμός για τους εργαζόμενους.
Το συνολικό κόστος εκτιμάται πως θα φθάσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο Torben Glar Nielsen, τεχνικός διευθυντής της Δανέζικης εταιρείας Energinet, δήλωσε πως «ίσως ακούγεται λίγο τρελό και επιστημονική φαντασία αλλά ένα τεχνητό νησί στη Ντότζερ Μπανκ θα μπορούσε να κάνει την αιολική ενέργεια του μέλλοντος πολύ φθηνότερη και πιο αποτελεσματική».
Ο Mel Kroon, διευθύνων σύμβουλος της TenneT, δήλωσε: “Αυτό το έργο μπορεί να συμβάλει σημαντικά σε ένα εντελώς νέο μοντέλο ανανεώσιμων πηγών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην βόρειο-δυτική Ευρώπη… Η TenneT και η Energinet έχουν και οι δύο μεγάλη εμπειρία στους τομείς των χερσαίων δικτύων, τη διασύνδεση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και των διασυνοριακών συνδέσεων”. Ακόμα, συμπλήρωσε ότι “Είμαι χαρούμενος που πρόκειται να κάνουμε αυτό το βήμα με τους Δανούς συναδέλφους μας και προσβλέπω στη συμμετοχή των άλλων φορέων εκμετάλλευσης συστημάτων μεταφοράς και, ενδεχομένως, άλλων εταίρων”.
Σε άλλη δήλωσή του υπενθύμισε τους ευρωπαϊκούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως το 2050, που σημαίνει πως απαιτούνται σημαντικές νέες πηγές ηλιακής και αιολικής ενέργειας, καθώς και σχετικές επενδύσεις. “Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αλληλοσυμπληρώνονται: υπάρχει περισσότερο ήλιος από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, και πιο πολύ άνεμος στις ψυχρότερες και σκοτεινότερες μήνες του έτους”.
Στα παραπάνω, ο ο διευθύνων σύμβουλος της Energinet Πέντερ Όστερμαρκ προσθέτει τα εξής: “Οι άνεμοι που πνέουν στις θαλάσσιες περιοχές έχουν αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί από παραγωγικής άποψης και για εμάς είναι σημαντικό να εστιάζουμε στην περαιτέρω μείωση των τιμών μας”, συμπληρώνοντας ότι “χρειάζονται ωστόσο κι άλλα καινοτόμα σχέδια μεγάλης κλίμακας ώστε οι άνεμοι που πνέουν στα ανοιχτά να παίξουν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στο μέλλον της ηλεκτροδότησης”.
Πηγή: energypress.gr