Στην τελική ευθεία τα αιολικά πάρκα πάνω στη θάλασσα (offshore)

αιολικά

Μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να έχει πάρει το δρόμο για τη βουλή το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας, με το οποίο θα θεσπιστεί το νέο πλαίσιο τόσο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα όσο και για την αποθήκευση ενέργειας.


Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Κ. Σκρέκα, στόχος της κυβέρνησης σε πρώτη φάση είναι να εστιάσει σε πιλοτικά έργα και να δημιουργηθεί ένα δίκαιο και σταθερό πλαίσιο που θα μπορέσει να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις. Με το νέο νόμο θα επιλύονται θέματα που σχετίζονται με την αδειοδότηση, τη χωροθέτηση, τη σύνδεση με το δίκτυο αλλά και με την αποζημίωση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Όπως έχει γίνει γνωστό το ΥΠΕΝ ζυγίζει τις επιλογές που υπάρχουν μεταξύ των μοντέλων ανάπτυξης της αγοράς και ειδικότερα μεταξύ του μοντέλου στο οποίο κυρίαρχο ρόλο έχει το κράτος το οποίο αδειοδοτεί και παραχωρεί μέσω διαγωνισμών έτοιμες περιοχές και του μοντέλου που αφήνει περισσότερες πρωτοβουλίες στον ιδιωτικό τομέα για τον εντοπισμό, την αδειοδότηση και την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή, υπάρχουν κινήσεις σε επιχειρηματικό επίπεδο που καταδεικνύουν ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Χθες ανακοινώθηκε και επισήμως η συνεργασία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την εξειδικευμένη εταιρεία Ocean Winds, που αποτελεί δημιούργημα των εταιρειών EDP Renewables και Engie. Ανάλογες κινήσεις αναμένονται και από άλλους παίκτες της αγοράς όπως η ΔΕΗ, η οποία εξετάζει επίσης την είσοδό της στα offshore αιολικά, πιθανόν με κάποιον εταίρο που διαθέτει εμπειρία.

Παράλληλα ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά έχουν εκδηλώσει και διεθνείς παίκτες όπως η νορβηγική εταιρεία Equinor, η δανέζικη Copenhagen Offshore Partners , η γερμανική θυγατρική της Eon Innogy αλλά και η πορτογαλική Principle Power που ανήκει στην EDP.

Σε πρώτη φάση πάντως η αγορά ζητεί, μέσω σχετικής υπουργικής απόφασης, να επιτραπεί να υπάρξουν προκαταρκτικές έρευνες με την εγκατάσταση ανεμολογικών ιστών σε περιοχές ενδιαφέροντος, ούτως ώστε, μόλις ψηφιστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο να μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα στην ανάπτυξη των πρώτων έργων.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι στην ελληνική αγορά λόγω των ιδιομορφιών και του μεγάλου βάθους των ελληνικών θαλασσών, εκτιμάται ότι μπορούν να αναπτυχθούν πλωτά αιολικά πάρκα, μια σχετικά νέα τεχνολογία η οποία πάντως έχει ήδη αρχίσει να μπαίνει στη φάση της εμπορικής εκμετάλλευσης.

Σε κάθε περίπτωση, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι για να είναι βιώσιμη μια επένδυση στα offshore αιολικά, το ελάχιστο μέγεθος είναι τα 250 με 300MW εγκατεστημένης ισχύος.

Πηγή: capital.gr

Απάντηση