Ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγής για τα φωτοβολταϊκά σε Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο φέρνει το lockdown του κορωνοϊού

ρεκόρ

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα της Γερμανίας παρήγαγαν 32.227 GW τη Δευτέρα (ήτοι το 40% της ισχύος της χώρας), επίδοση που υπερέβη το προηγούμενο ρεκόρ της χώρας στις 23 Μαρτίου.


Την ίδια στιγμή, και το Ηνωμένο Βασίλειο έσπασε το δικό του ρεκόρ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο τη Δευτέρα, παράγοντας 9,68 GW, με προηγούμενο ρεκόρ τα 9,55 GW τον Μάιο του 2019. Η γενικευμένη παύση δραστηριοτήτων και μετακινήσεων σε όλο τον κόσμο λόγω του κορωνοϊού έχει μειώσει τη ρύπανση.

Καθώς η ρύπανση μπορεί να εμποδίσει τις ακτίνες του ήλιου και να επικαλύψει τα φωτοβολταϊκά πάνελ με σκόνη, καθιστώντας τα λιγότερο αποτελεσματικά, ο καθαρότερος αέρας με τη σειρά του, λόγω του lockdown, αφήνει πιο εύκολα να περάσει η ηλιοφάνεια και έτσι παράγεται περισσότερη ηλιακή ενέργεια στις ευρωπαϊκές χώρες.

Τα ρεκόρ στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια είναι συνηθισμένα την άνοιξη λόγω των ηλιόλουστων συνθηκών και των δροσερών θερμοκρασιών (από την άλλη, οι ηλιακοί συλλέκτες δεν αποδίδουν ούτε σε υψηλές θερμοκρασίες), αλλά φέτος, η παραγωγή είναι πιο σημαντική λόγω καθαρότερου ουρανού.

Η γερμανική κυβέρνηση προβλέπει ότι η πράσινη ενέργεια θα καλύψει περίπου το 80% του μίγματος ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2038, σε σύγκριση με λίγο περισσότερο από 40% το 2019.

Ωστόσο, η Γερμανία εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τους ευρωπαίους γείτονές της στην εγκατάλειψη του άνθρακα ως καυσίμου. Για παράδειγμα, η Αυστρία και η Σουηδία έκλεισαν τα τελευταία εργοστάσια άνθρακα στο έδαφός τους την τελευταία εβδομάδα. Η Γερμανία σκοπεύει να εγκαταλείψει τον άνθρακα έως το 2038, αλλά μπορεί να το κάνει νωρίτερα λόγω της πτώσης των τιμών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Chris Hewett, διευθύνων σύμβουλος της Ένωση Εμπορίας Ηλιακής Ενέργειας (STA), δήλωσε:

«Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες και τα χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης από το κανονικό σημαίνουν ότι η ηλιακή ενέργεια παρέχει επίπεδα ρεκόρ φθηνής, καθαρής ισχύος στο δίκτυο. Σε μια εποχή που οι περισσότεροι από εμάς εργάζονται εξ αποστάσεως, μπορούμε να πούμε ότι πραγματικά χάρη στην ηλιακή ενέργεια το Wi-Fi συνεχίζει να λειτουργεί».

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες χωρίς να χρησιμοποιήσει άνθρακα στο δίκτυό του, σύμφωνα με την STA.

Πηγή: energia.gr

Απάντηση