Ο βραβευμένος αρχιτέκτονας Μαρίνος Παναγή είναι ο ιδρυτής και διευθυντής του γραφείου REARC / architects research core όπου η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στην πόλη καταγωγής του την Λεμεσό.
Είναι βραβευμένος Αρχιτέκτονας και επιχειρηματίας που έχει ειδικότητα στις εξειδικευμένες μεθόδους ψηφιακού σχεδιασμού και ανάπτυξης καινοτόμων ιδεών, στα πεδία της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.
Διοργάνωσε αρκετά σεμινάρια και διαλέξεις σε Αθήνα – Κύπρο με θέμα την έρευνα και παραγωγή πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής.
Μέσα από μία σειρά έργων του ανάπτυξε την φήμη της επιχειρηματικής σκέψης στη δημιουργία κτιρίων τα οποία είναι τεχνικά καινοτόμα με διαφορετικότητα όπου ελκύουν την προσοχή και το ενδιαφέρον.
Η διεθνής του εμπειρία περιλαμβάνει σημαντικά έργα σε όλες τις κλίμακες που κυμαίνονται από πολιτιστικά έργα και δημόσιας χρήσης σε ψηλά κτίρια και μεικτής χρήσης αναπτύξεων, όπως επίσης μεγάλους ευρωπαϊκούς και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.
Σε τι επίπεδα βρίσκεται αρχιτεκτονικά η Κύπρος;
Τα Δημόσια και Πολιτιστικά έργα τα οποία έγιναν μέσα από αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς έχουν υψηλό ποιοτικό επίπεδο.
Στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει δρόμος ακόμα να διανύσουμε συγκριτικά κυρίως με την Κεντρική Ευρώπη λόγω της κουλτούρας που προσεγγίζουν οι ιδιώτες και οι επιχειρηματίες τις κτιριακές αναπτύξεις.
Τα τελευταία χρόνια όμως λόγω των μεγάλων αναπτύξεων που γίνονται κυρίως στην πόλη της Λεμεσού οι οποίες δίνουν έμφαση πλέον στον ανταγωνισμό γίνεται μεγάλη αναβάθμιση στην αρχιτεκτονική σύνθεση και ποιότητα κατασκευής.
Πιστεύω αν αναλογιστούμε αυτή την τάση και μεσοπρόθεσμα αναβαθμιστούν σημαντικά δημόσιες παροχές της πόλης για να υποστηρίξουμε όλη αυτή την ανάπτυξη η Λεμεσός θα μπορούσε να τοποθετηθεί ισάξια στον παγκόσμιο χάρτη μαζί με τις σύγχρονες πόλεις.
Γιατί πιστεύται γίνεται η αναδόμηση της Λεμεσού με τα ψηλά κτίρια;
Οι αναπτύξεις που γίνονται στην πόλη της Λεμεσού θα πρέπει το ύψος να προσεγγίζεται θετικά γιατί με την αύξηση του ύψους μειώνεται δραστικά ο οριζόντιος όγκος του κτιρίου με αποτέλεσμα να ελευθερώνονται μεγάλοι ανοιχτοί χώροι για την δημιουργία δημόσιων χώρων πρασίνου, πλατειών και κοινής ωφέλειας χρήσεων κάτι που το έχει μεγάλη ανάγκη η πόλη.
Αυτή η στρατηγική με ταυτόχρονη σημαντική αναβάθμιση των δημοσίων υποδομών θα μπορούσε να δώσει την ποιότητα διαβίωσης σε μια σύγχρονη πολιτεία.
Πώς προέκυψε η συνεργασία σου με από μεγαλοεπενδυτές από το Τελ Αβίβ;
Μέσα από την ανάπτυξη κάποιου project που είχαμε συνεργασία έγιναν οι επαγγελματικές μας σχέσεις πιο στενές.
Σε συζητήσεις και έρευνες που έγιναν μεταξύ μας τους έλκυσε να δώσουν περισσότερη έμφαση στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων στην Λεμεσό γιατί μέχρι πρώτιστος προέρχονταν από χρηματοοικονομικούς τομείς.
Ο συνδυασμός των δικών τους εμπειριών από τους δικούς τους επαγγελματικούς τομείς σε συνδυασμό με τις εμπειρίες και τους ρυθμούς της ανάπτυξης ακινήτων δημιούργησε μια πετυχημένη φόρμουλα συνεργασίας και συνεχιζόμενης ανάπτυξης Project.
Ξεκινήσαμε να ψάχνουμε και να αναλύουμε σε διάφορες περιοχές της Λεμεσού τις παραμέτρους και τις δυναμικές που προσφέρουν ώστε να αναπτυχθούν Project που να έχουν υψηλής ποιότητας σχεδιασμού με παράλληλη υψηλή κερδοφορία του επενδυτή.
Μέσα από αυτή την πορεία οι έρευνες μας μας οδήγησαν να εστιάσουμε σε κεντρικά σημεία της Λεμεσού όπου μπορούμε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Πλέον άρχισε μία ταχύρρυθμη πορεία ανάπτυξης κτιρίων με την φόρμουλα που έχει παραχθεί από τις έρευνες που έγιναν και την σκληρή δουλειά.
Τι Project ετοιμάζετε σε Λεμεσό και Τελ Αβίβ;
Αυτή την στιγμή τροχοδρομούνται αριθμός οικιστικών έργων, μικρών boutique hotels και ενός πολυόροφου στο Τελ Αβίβ.
Κάποια από αυτά τα έργα είναι υπό κατασκευή ήδη και κάποια άλλα στον σχεδιασμό για αδειοδότηση.
Με εφόδιο αυτά τα έργα και τις προοπτικές της Λεμεσού γίνονται αρκετές παρουσιάσεις και συναντήσεις με επενδυτικούς παράγοντες μεταξύ των δύο πόλεων για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των δυο πόλεων στις επενδύσεις ακινήτων.
Να σημειώσω υπάρχουν αρκετά κοινά στοιχεία στην κουλτούρα των δυο λαών ακόμα και στη γεωγραφία και τα χαρακτηριστικά των δυο πόλεων.
Πηγή: 24h.com.cy