Μία σωστή πρωτοβουλία για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων

Μία σωστή πρωτοβουλία για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων

Ένα σοβαρό θέμα για τη σπατάλη ενέργειας ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για τη χρήση ενεργοβόρων κτιρίων, καθώς όπως επισημαίνεται οχτώ στα δέκα κτίρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι κατασκευασμένα πριν από το 1985 (όταν θεσπίστηκαν οι πρώτοι σοβαροί κτηριοδομικοί κανόνες) και τα οποία χαρακτηρίζονται ενεργοβόρα, σε βαθμό μάλιστα που να χρήζουν επεμβάσεων, ώστε να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοσή τους, αλλά και η λειτουργικότητά τους.

Έτσι λοιπόν στην πρόσφατη  συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας εγκρίθηκε η ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ 2014–2020 πρότασης για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτηρίων και συγκεκριμένα των κτηρίων της Περιφέρειας, το 78% των οποίων είναι παλαιάς κατασκευής.

Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από τα κτήρια και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσής τους και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αυτό θα γίνει με τη θεσμοθέτηση ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων ψύξης και θέρμανσης, αλλά και παραγωγής ζεστού νερού, με την εφαρμογή τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας. Στο πλαίσιο του έργου θα γίνει η πρώτη επίσημη καταγραφή των ιδιόκτητων κτηρίων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε όλους τους νομούς και θα ακολουθήσει ενεργειακή επιθεώρηση σε όλα και έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού για το καθένα από αυτά, ώστε να προσδιοριστούν οι απαιτούμενες επεμβάσεις (μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας).

Η διαδικασία αυτή θα γίνει σε έξι μήνες και το συνολικό κόστος υπολογίστηκε στα 148.800 ευρώ. Ζητούμενο είναι η σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, που θα έχει ως συνέπεια και τη μείωση του λειτουργικού κόστους των κτηρίων, δηλαδή των δαπανών για θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό.

Είναι μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία και καλό θα ήταν να βρει μιμητές και στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας. Μάλιστα προκύπτει διπλό   όφελος: γίνονται έργα και επιτυγχάνεται και εξοικονόμηση πόρων που δαπανώνται τώρα για χρήση ενέργειας.

Πηγή: energyin.gr

Απάντηση