Μ. Στασινόπουλος: Χωρίς διεύρυνση της παραγωγικής βάσης δεν θα βγούμε από την κρίση

Μ. Στασινόπουλος: Χωρίς διεύρυνση της παραγωγικής βάσης δεν θα βγούμε από την κρίση

Αίσθηση προκάλεσε ο ισχυρός βιομήχανος Μιχάλης Στασινόπουλος με μία ομιλία χείμαρρο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΕΒ. Σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του ο επικεφαλής της Ελβάλ προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιβιώσει από την κρίση αν δεν πραγματοποιήσει τα απαραίτητα βήματα για τη σωτηρία της.

Η χώρα μας δεν θα βγει με βιώσιμο και διατηρήσιμο τρόπο από την κρίση χωρίς τη διεύρυνση της μεταποιητικής παραγωγικής βάσης, χωρίς την αύξηση της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, χωρίς εξωστρεφή ανταγωνιστική οικονομία που περισσότερο επενδύει, παράγει και εξάγει, και λιγότερο καταναλώνει και εισάγει, τόνισε σε μια από τις λίγες δημόσιες εμφανίσεις και παρεμβάσεις του ο ισχυρός άνδρας της ΕΛΒΑΛ κ. Μιχάλης Στασινόπουλος.

Με την ιδιότητά του ως  Συμπρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας & Μεταποίησης του ΣΕΒ ο κ. Στασινόπουλος υπογράμμισε μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΒ για το νέο πλαίσιο αδειοδότησης των επιχειρήσεων ότι η χώρα μας στις διεθνείς κατατάξεις ανταγωνιστικότητας βρίσκεται σε αποκαρδιωτικά χαμηλές θέσεις, πολύ μακριά από τον κύκλο των ανεπτυγμένων οικονομιών, καθιστώντας  άνιση και εξαρχής υπονομευμένη  τη μάχη που καλούνται να δώσουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για να αναταχθεί η οικονομία μας σε νέες πιο υγιείς βάσεις, θα έπρεπε ήδη προ πολλού να έχουμε ανάγει τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

Επιπλέον ο κ. Στασινόπουλος υπογράμμισε πως ιδιαίτερα για τη μεταποίηση και τις εξορυκτικές δραστηριότητες οι διαδικασίες αδειοδότησης έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία απ’ ότι για άλλους κλάδους, γιατί αφορούν σε δραστηριότητες εντάσεως επενδύσεων, όπου το ρίσκο είναι σημαντικό και απαιτείται μέγιστη προβλεψιμότητα και ταχύτητα εκτέλεσης.

Σύμφωνα με τον Συμπρόεδρο της Επιτροπής Βιομηχανίας & Μεταποίησης του ΣΕΒ το νέο πλαίσιο αδειοδότησης κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλές αναχρονιστικές διατάξεις που επηρεάζουν αρνητικά το επιχειρηματικό περιβάλλον. Επίσης η χρονική ιεράρχηση της ένταξης των κλάδων στο νόμο, αφήνει τη μεταποίηση στην τελευταία φάση, παραγνωρίζοντας το ρόλο και τη σημασία της για την οικονομία και την κοινωνία.

Καταλήγοντας ο κ. Στασινόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι εφόσον τεθεί πραγματικά και ειλικρινά σε προτεραιότητα η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, η Ελληνική παραγωγή κάθε κλίμακας και κλάδου θα ανθίσει συμβάλλοντας καθοριστικά στην προσέλκυση επενδύσεων, στη δημιουργία εθνικού πλούτου και ποιοτικών θέσεων εργασίας και βέβαια στη ριζική βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

Πηγή: capital.gr

Απάντηση