Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καθυστερήσουν τη συμφωνία για την άρση των δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο με το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω ανησυχιών σχετικά με τους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit που επηρεάζουν τη Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς 25% και 10% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2018. Οι δασμοί αποσύρθηκαν τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, αλλά παραμένουν σε ισχύ για τη Βρετανία λόγω της εξόδου της από το ΕΕ. Σε ένα σχετικό έγγραφο που ανέλυσε η ίδια εφημερίδα, αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ φέρεται να έχει δηλώσει ότι οι συνομιλίες με τη Βρετανία για τη χαλάρωση των δασμών στα μέταλλα δεν μπορούν να προχωρήσουν.
Ο αξιωματούχος επικαλέστηκε τις αμερικανικές ανησυχίες για τις βρετανικές απειλές επίκλησης του Άρθρου 16, όπως αναφέρει το Reuters.
Το Άρθρο 16 προβλέπει την ενεργοποίηση μιας έκτακτης διαδικασίας που επιτρέπει στη Βρετανία ή στην ΕΕ να επιζητήσουν την αναστολή της εφαρμογής τμημάτων της συμφωνίας για το Brexit που εισήγαγαν μερικούς ελέγχους στη διακίνηση αγαθών στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Βρετανία στην περίπτωση που οδηγούν σε διαρκείς δυσκολίες.
Η κυβέρνηση του πρώην πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ εισήγαγε δασμούς 25% και 10% για τις αμερικανικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας, προκαλώντας την εφαρμογή αντιποίνων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις μοτοσυκλέτες, στο ουίσκι και στον καπνό.
Η Βρετανία ενέταξε τους δασμούς αυτούς στο νέο ανεξάρτητο σύστημα δασμών, όταν ολοκλήρωσε την έξοδό της από την ΕΕ στα τέλη του 2020, αλλά τώρα επανεξετάζει τη λίστα των προϊόντων για να βοηθήσει την προστασία ειδικών συμφερόντων της.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το Ηνωμένο Βασίλειο για το λόγο της καθυστέρησης.
Το βρετανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε: «Δεν βλέπουμε κάποια σχέση μεταξύ αυτού του ειδικού θέματος και του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας και σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεάσει την προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό συμβαίνει επειδή σημαντικές αλλαγές είναι αναγκαίες στο Πρωτόκολλο, προκειμένου να προστατέψει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής για το Μπέλφαστ, αλλά και τη θέση της Ιρλανδίας στην εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου».
Ένας εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διεξάγει συνομιλίες με την Εμπορική Εκπρόσωπο των ΗΠΑ Κάθριν Τάι και την υπουργό Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο για το ζήτημα αυτό, με τη Βρετανία να παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη μιας συμφωνίας κατάργησης των δασμών.
Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες ότι μία διαφωνία μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών σχετικά με την υλοποίηση της συμφωνίας για το Brexit του 2020, θα μπορούσε να υπονομεύσει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία τερμάτισε αποτελεσματικά τη βία τριών δεκαετιών στη Βόρεια Ιρλανδία.
Τον Σεπτέμβριο, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι επεσήμανε το ενδεχόμενο να μην υπάρξει μία συμφωνία για την περίοδο μετά το Brexit μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου, στην περίπτωση απενεργοποίησης της ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Βόρεια Ιρλανδία.
Πηγή: liberal.gr