Πρόταση για την ανάκαμψη του κλάδου είναι η επέκταση του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» και στα επαγγελματικά ακίνητα. Το «καμπανάκι» προς την κυβέρνηση για το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που κινούνται γύρω από τον κλάδο των κατασκευών και της οικοδομής και ιδιαίτερα του κλάδου αλουμινίου και σιδήρου κρούει ο επικεφαλής της επιμελητηριακής ομάδας «Ένωση Βιοτεχνών – Νέοι Ορίζοντες» του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του ΣΕΜΑΣ (Σωματείο Ελλήνων Μεταποιητών Αλουμινίου και Σιδήρου), Ιωάννης Φωτιάδης, με αφορμή τις νέες επιβαρύνσεις που φέρνει το 2017 σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Ένταση, εξάλλου, όπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών), Θεόφιλος Παγιάτης, έχει λάβει τους τελευταίους μήνες του 2016 η αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα του κλάδου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΒΑΣ, ενώ το 2010 ο κλάδος αριθμούσε πανελλαδικά περί τις 8.000 κατασκευαστικές επιχειρήσεις δεύτερης μεταποίησης, σήμερα αυτές δεν ξεπερνούν τις 5.500. Προτάσεις της ΠΟΒΑΣ για την ανάκαμψη του κλάδου είναι η επέκταση του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» στα επαγγελματικά ακίνητα, η καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού και η θεσμοθέτηση φοροελάφρυνσης, λ.χ. 10% για τους πολίτες για δράσεις αναβάθμισης είτε ιδιωτικών κατοικιών, είτε επαγγελματικών-επιχειρηματικών ακινήτων μέχρι 15.000 ευρώ.
«Ο εφιάλτης των κεφαλαιακών ελέγχων παραμένει παρά τη χαλάρωση των μέτρων, ενώ δεν έχει γίνει -παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν- ούτε ένα βήμα προς τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, αλλά και προς την τόνωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων καταναλωτών» επισημαίνει από την πλευρά του ο κ. Φωτιάδης «και ταυτόχρονα το ενεργειακό κόστος παραμένει ιδιαίτερα υψηλό αυξάνοντας σημαντικά το έλλειμμα της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές».
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2015, σημειώνει ο κ. Φωτιάδης, οι εξαγωγές προϊόντων του κλάδου του αλουμινίου αντιπροσώπευαν περίπου το 5,5% των συνολικών εξαγωγών της χώρας.
Συγκεκριμένα: ο κλάδος του αλουμινίου είναι ο δεύτερος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας, με εξαγωγές αξίας 1,41 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μάλιστα αύξηση κατά 10% σε σχέση με το 2014. Αυτό το στοιχείο αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν σκεφτεί κανείς ότι οι συνολικές εξαγωγές της χώρας πέρυσι σημείωσαν μείωση κατά περίπου 5%!
ο κλάδος του αλουμινίου είναι ο δεύτερος καλύτερος από πλευράς θετικού εμπορικού ισοζυγίου με περίπου 662 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10% σε σχέση με το 2014.
Σήμερα, προσθέτει ο κ. Φωτιάδης, όπως φαίνεται από μελέτες φορέων όπως η Icap, τα ελληνικά προϊόντα των υποκλάδων διέλασης και έλασης εξάγονται τόσο ως επώνυμα προϊόντα για αρχιτεκτονικές, κυρίως, εφαρμογές όσο και ως ειδικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας σε κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες της Βόρειας Ευρώπης, αλλά και σε πρωτοπόρες ναυπηγικές βιομηχανίες παγκοσμίως, καλύπτοντας ακόμη και τις πιο υψηλές προδιαγραφές σε θέματα ασφάλειας και ποιότητας.
Πηγή: naftemporiki.gr