Κ. Κίζης: Οι αρχιτέκτονες διεθνώς στρέφονται προς την αποκατάσταση και επανάχρηση παλαιών κτιρίων

Κίζης

Το πάρκο – πλατεία στο κέντρο της Λευκωσίας και το Μουσείο της Αργούς στο Βόλο, τα επόμενα projects του Kizi Studio.


Για την αρχιτεκτονική «στροφή» προς την αξιοποίηση παλαιών κτιρίων, ακόμη και μη διατηρητέων, τα έργα υποδομής που πρέπει να μπουν προτεραιότητα, υποστηρίζοντας την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας αλλά και τα δυο μεγάλα projects που βάζει άμεσα σε τροχιά το Kizi Studio μίλησε στο Build ο Κωνσταντής Κίζης.

Συνέντευξη στη Λήδα Δεληγιάννη

Στο portfolio των έργων του Kizi Studio βλέπουμε μια σειρά project που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ευρύτερα έργα υποδομής για τη χώρα. Θεωρείτε ότι λείπουν ζωτικής σημασίας έργα υποδομών από την Ελλάδα και ποια είναι αυτά;

Στο γραφείο μας πράγματι είχαμε την τύχη να ασχοληθούμε με ορισμένα έργα που προσέφεραν ποιοτικούς χώρους στους πολίτες· έργα δημόσιου χαρακτήρα, έργα μουσείων και πολιτισμού. Στη διάρκεια της κρίσης της ελληνικής οικονομίας τέτοιου είδους έργα σπάνισαν.

Πάντως τα έργα υποδομών που πραγματικά λείπουν από την Ελλάδα δεν είναι τα μουσεία, αλλά έργα που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα του πολίτη τον δημόσιο χώρο στην πόλη.

Οι ελεύθεροι χώροι, οι πλατείες και οι δρόμοι μας, είναι σε κακή κατάσταση, και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για την αναβάθμισή του. Πολλά δημόσια νοσοκομεία, ανάμεσα στα οποία βρίσκουμε και κτίρια που χτίστηκαν με εξαιρετικές προδιαγραφές για την εποχή τους, είναι επίσης σε άθλια κατάσταση, παρά την εξαιρετική στελέχωσή τους. Ελπίζω τέτοια έργα να τεθούν σε άμεση προτεραιότητα στα επόμενα χρόνια.

Η Αθήνα αλλά και άλλες πόλεις έχουν ένα αρκετά μεγάλο «κτιριακό απόθεμα», κτιρίων που όμως δεν πληρούν πιθανόν τα σύγχρονα κριτήρια. Πιστεύετε ότι μπορούν – με τις σχετικές παρεμβάσεις- τα κτίρια αυτά να «αναστηθούν» και να αποκτήσουν νέες χρήσεις; Και ποιες είναι οι παρεμβάσεις αυτές;

Οπωσδήποτε. Έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια οι αρχιτέκτονες διεθνώς στρέφονται προς την αποκατάσταση και επανάχρηση παλαιών κτιρίων, όχι κατ’ ανάγκην διατηρητέων. Και είναι πολύ σημαντικό που το φετινό βραβείο Pritzker δόθηκε στους Lacaton et Vassal, τους αρχιτέκτονες που με το έργο τους ξεπέρασαν τα στερεότυπα της αποκατάστασης και έφεραν ένα νέο ήθος στην αρχιτεκτονική σε σχέση με την αντιμετώπιση του ήδη κτισμένου περιβάλλοντος.

Ποιες είναι οι δικές σας απαιτήσεις από τα υλικά και συστήματα (αλουμινίου κλπ) που θα χρησιμοποιούνται στα νέα μελλοντικά έργα; Υπάρχει έλλειψη προηγμένων υλικών κατά τη γνώμη σας και ποιος ο λόγος;

Θα ήταν καλό στην Ελλάδα να αποκτήσουμε πρόσβαση σε προηγμένα υλικά, που είναι διαθέσιμα σε μεγαλύτερες αγορές, όπως επίσης να περάσουμε και στην εγχώρια παραγωγή τους. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές που βοηθούν τους αρχιτέκτονες, ωστόσο αυτό δεν είναι το παν. Στη δουλειά μας περισσότερη σημασία έχει ο πειραματισμός παρά η τυποποίηση. Ακούγεται παράδοξο, αλλά εάν πραγματικά θέλουμε να προάγουμε νέες τεχνολογίες και υλικά, θα πρέπει πάντα να τις θέτουμε και υπό αμφισβήτηση. Όσον αφορά το δικό μας έργο, ανθεκτικότητα και καλή ενεργειακή συμπεριφορά είναι οι κύριες απαιτήσεις μας, απαιτήσεις που δεν εξυπηρετούνται κατ’ ανάγκην μόνο της τεχνολογικής προόδου.

Τι θα δούμε από το Kizi Studio στο άμεσο μέλλον, σε επίπεδο έργων και συνεργασιών;

Δυο σημαντικά έργα για το γραφείο μας θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης σύντομα. Το πάρκο – πλατεία στο κέντρο της Λευκωσίας, έργο υποδομής και αναβάθμισης του δημόσιου χώρου της πόλης, θα αρχίσει να κατασκευάζεται πριν από το τέλος της χρονιάς. Είναι ένα πρότυπο έργο δημόσιας πλατείας, πράσινου πνεύμονα με σημαντικά βιοκλιματικά χαρακτηριστικά αλλά και ένα έργο τόνωσης των εμπορικών χρήσεων στην πόλη. Στον Βόλο ελπίζουμε ότι σύντομα θα αρχίσει η κατασκευή του Μουσείου της Αργούς, ένα μουσείο με ιδιαίτερη σημασία για την τοπική κοινωνία και την προβολή της ταυτότητας της πόλης. Και τα δυο έργα διακρίθηκαν με το πρώτο βραβείο στους σχετικούς ανοιχτούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Παράλληλα ολοκληρώνουμε τρία έργα κατοικιών με ιδιαίτερες απαιτήσεις που αναμένονται να παραδοθούν μέσα στο τρέχον έτος.

*O Κωνσταντής Κίζης είναι μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης των Property Awards 2021 https://www.propertyawards.gr/

H συνέντευξη δημοσιεύτηκε και στο συνδρομητικό ηλεκτρονικό newsletter Build της BOUSSIAS. Δείτε: εδώ

Απάντηση