«Καμπανάκι» του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για τους κλιματικούς στόχους του 2030, καθώς η ενεργειακή μετάβαση δεν προχωρά αρκετά γρήγορα. Πιο συγκεκριμένα, ο ΙΕΑ δημοσίευσε την προειδοποίησή του στην Κλιματική Συνδιάσκεψη της Βόννης, η οποία πραγματοποιείται από τις 3 ως τις 13 Ιουνίου. Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι παγκόσμιοι στόχοι για την ανανεώσιμη ενέργεια το 2030 υπολείπονται κατά ένα τρίτο
Ο ΙΕΑ δημοσίευσε σήμερα την έκθεσή του, η οποία προβλέπει ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας, θα έχουν εγκατασταθεί 8.000 GW ΑΠΕ, αρκετά λιγότερο από τον στόχο που είχε τεθεί στο περσινό COP28, ο οποίος ξεπερνά τα 11.000 GW. Τα 3.180 GW, ή περίπου το 40% αυτών, θα εγκατασταθεί στην Κίνα, αναδεικνύοντας τον κομβικό ρόλο του Πεκίνου στις προσπάθειες της ενεργειακής μετάβασης. Όπως φαίνεται από τις σχετικές εκτιμήσεις, ο ρυθμός ανάπτυξης της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ έχει τριπλασιαστεί από το 2015 και μετά, όταν και υπεγράφη η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, το 2024, αρκετά κράτη στοχεύουν να διπλασιάσουν τον ρυθμό εγκατάστασης ΑΠΕ μέχρι το 2030.
Ωστόσο, ο ΙΕΑ τονίζει πως οι ρυθμοί εγκατάστασης πρέπει να επιταχυνθούν, ειδικά σε περιφέρειες με μεγάλη κατανάλωση ενέργειας όπως η Ευρώπη, οι ΗΠΑ, και η Ινδία. Το χαμηλότατο κόστος των πρώτων υλών αποτελεί ένα πλεονέκτημα για αυτό το εγχείρημα. Από την άλλη, ο χαμηλός ρυθμός απόσβεσης— ένα φαινόμενο που ταλανίζει τις ευρωπαϊκές αγορές εδώ και καιρό— σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού και το αυξανόμενο κόστος ασφάλισης αποθαρρύνει αρκετούς επενδυτές. Σημαντικός παράγοντας καθυστερήσεων είναι και οι μακροχρόνιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, που συχνά ξεπερνούν τα 2 ή 3 έτη για την έγκριση της αδειοδότησης. Τέλος, δεν πρέπει να υποτιμάται το πρόβλημα των ανεπαρκών δικτύων, τα οποία όχι μόνο δυσχεραίνουν την ενσωμάτωση νέων μονάδων ΑΠΕ, αλλά ενδέχεται να αδυνατούν να απορροφήσουν και την παραγόμενη ενέργεια.
Όπως υπογράμμισε ο ΙΕΑ, τα νέα εθνικά σχέδια απανθρακοποίησης που θα κατατεθούν στον ΟΗΕ στις αρχές του 2025 πρέπει να περιλαμβάνουν και λεπτομερή αναλύσεις για την εγκατάσταση ΑΠΕ με ταχύτερους ρυθμούς. Πέρα όμως από τα οικονομοτεχνικά ζητήματα που αναφέρθηκαν νωρίτερα, οι συζητήσεις στο επόμενο COP29 μπορεί να σκοντάψουν και σε πολιτικές εξελίξεις. Ο ανταγωνισμός Δύσης-Κίνας είναι ένας από αυτούς, με αρκετούς αναλυτές να ανησυχούν πως οι εμπορικές διαμάχες μεταξύ Βρυξελλών, Ουάσιγκτον, και Πεκίνου θα καθυστερήσουν περαιτέρω την ενεργειακή μετάβαση. Από την άλλη, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ να έχουν κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις εντός των επόμενων μηνών, το μέλλον των υφιστάμενων κλιματικών πολιτικών είναι κάθε άλλο παρά βέβαιο.
Το κλίμα ήταν εξίσου αβέβαιο και στις εναρκτήριες εκδηλώσεις της Κλιματικής Συνδιάσκεψης της Βόννης. Ο Εκτελεστικός Γραμματέας του ΟΗΕ για το Κλίμα, Simon Stiell ανέφερε πως ο πλανήτης οδεύει προς την καταστροφική άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2,7C°. Η διοργανώτρια Γερμανία επίσης ανακοίνωσε ότι πιθανότατα δεν θα επιτύχει τον στόχο της για μείωση κατά 65% των εκπομπών αερίων μέχρι το 2030. Ταυτόχρονα, περιοχές σε όλο τον κόσμο, από τη Γερμανία μέχρι την Ινδία αντιμετωπίζουν ακραία καιρικά φαινόμενα.
Πηγή: energia.gr