Η σύγχρονη αρχιτεκτονική στα κτίρια του 2018

αρχιτεκτονική

Φέτος οι αρχιτέκτονες επικεντρώνονται στα σύγχρονα και μινιμαλιστικά σχέδια, σκεπτόμενοι τη βιωσιμότητα των κτιρίων.


Βαριά, πέτρινα κτίρια γεμάτα με αγάλματα και σκαλιστές λεπτομέρειες συναντούν χιλιάδες ταξιδιώτες ανά τον κόσμο.

Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων ναι μεν τα παραδοσιακά ιστορικά κτίρια παραμένουν στη θέση τους, ανοίγοντας παράλληλα δρόμο στους νέους αρχιτέκτονες να κάνουν πράξη τις φρέσκιες και σύγχρονες ιδέες τους για το σχεδιασμό μιας κοινότητας και των δημοσίων κτιρίων μιας πόλης.

Η προσέλκυση του κοινού λοιπόν ξεφεύγει από τον παραδοσιακό σχεδιασμό και στρέφεται σε απλά σημεία της πόλης, όπως τα σχολεία, τα δικαστήρια, οι τράπεζες ακόμη και μια αγορά ψαριών.

Η αρχιτεκτονική τους κρίνεται απλή, σύγχρονη και μινιμαλιστική με μερικές πιο ιδιαίτερες λεπτομέρειες που καταφέρνουν να δώσουν το κάτι ιδιαίτερο στην πρόσοψη των κτιρίων, θέτοντας πλέον στο επίκεντρο το αστικό περιβάλλον.

Οι τράπεζες συνήθως σε κάθε χώρα έχουν μια απρόσωπη και αυστηρή αρχιτεκτονική που ταιριάζει στο αντικείμενο των ανθρώπων που μπαινοβγαίνουν στον εργασιακό αυτό χώρο.

Στην Κορέα ωστόσο, το αρχιτεκτονικό γραφείο The System Lab, προσπάθησε να δώσει μια διαφορετική νότα στην πρόσοψη της τράπεζας KEB Hana Bank, αλλά και στο εσωτερικό της.

Ολόκληρη η κατασκευή περιέχει κινητούς κυκλικούς δίσκους, ο καθένας από τους οποίους φέρει ένα έργο τέχνης από διάφορους σύγχρονους Κορεάτες καλλιτέχνες.

Δεδομένου ότι δεν πρόκειται για τη στέγαση μόνο των γραφείων, αλλά και τη διεξαγωγή δημοσίων εκθέσεων, είναι σαν να επιτεύχθηκε η συμβίωση του τομέα της χρηματοδότησης και του πολιτισμού κάτω από την ίδια στέγη.

Τα δικαστήρια επίσης τάσσονται στο ίδιο μήκος κλίματος αρχιτεκτονικής και λογικής με τις τράπεζες.

Βέβαια σε μερικές χώρες, τα κτίρια είναι παλιάς αρχιτεκτονικής χωρίς να χάνουν ωστόσο την κομψότητα και τη διαχρονικότητά τους.

Παρόλ’ αυτά στην Ισπανία το Palace of Justice έχει σχεδιαστεί με ιδιαίτερες σκαλιστές λεπτομέρειες.

To σχέδιο του δικαστηρίου εμπνεύστηκε το γραφείο Mecanoo, που ανέλαβε την κατασκευή.

Με μαυριτανική επιρροή και σχέδιο εμπνευσμένο από τον αστικό σχεδιασμό της παλαιάς πόλης, οι αρχιτέκτονες χρησιμοποίησαν στην πρόσοψη διάτρητο γυαλί και αυλές διαμορφωμένες με φοίνικες όπως φαίνεται και στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της παλιάς Κόρδοβα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχει τύχει να επιβιβαστούν σε τελεφερίκ θα συμφωνήσουν με το γεγονός ότι δε διακρίνεται από κάποιο ιδιαίτερα εντυπωσιακό σχεδιασμό.

Την άποψη αυτή διέψευσε το «The 100 Street Funicular and Frederick G. Todd Lookout», που βρίσκεται στον Καναδά.

Χρησιμοποιήθηκε ξύλο Kebony στις σκάλες, την επένδυση και την πλατφόρμα της κατασκευής, το οποίο μάλιστα είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά υλικά για τέτοιο είδους σχέδια.

Ταυτόχρονα, οι τυχεροί που θα διασχίσουν τη διαδρομή είτε με το τελεφερίκ είτε με τις σκάλες, θα απολαύσουν τη θέα σε όλη τη γραφική κοιλάδα του Εντμοντον, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους πράσινους χώρους της πόλης.

Μια ψαραγορά στο Ομάν έχει σχεδιαστεί με ένα εντυπωσιακό ακτινωτό σχήμα στην οροφή του κτιρίου.

Η ιδέα της οροφής έχει εμπνευστεί από τη ροή της αραβικής γραφής.

Η νέα αγορά ψαριών είναι δημιουργία του γραφείου Snohetta και συγκεντρώνει στο εσωτερικό της πάνω από 100 πωλητές.

Το Ομάν είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια και καταφέρνει να συνδέσει το δημόσιο χώρο με την προκυμαία.

Πρόκειται για ένα χώρο που δεν προορίζεται για να επισκέπτονται μόνο όσοι ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τη ψαραγορά αλλά και όσοι επιθυμούν να κάνουν μια απλή βόλτα κοντά στο εντυπωσιακό κτίριο.

Πηγή: in.gr

Απάντηση