Η σταδιακή επανεκκίνηση στον βιομηχανικό και κατασκευαστικό τομέα

τομέα

Ο βιομηχανικός και ο κατασκευαστικός τομέας που έχουν τον πιο σημαντικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ της Ιταλίας επιστρέφουν πρώτοι στην κανονικότητα, αλλά το ερώτημα στα χείλη όλων είναι, πώς θα συμβεί αυτό;


Οι δραστηριότητες στον δημόσιο κατασκευαστικό τομέα επέστρεψαν μερικώς από την περασμένη εβδομάδα. Την τρέχουσα γίνεται σταδιακά η επανεκκίνηση και στον ιδιωτικό.

Και στις δύο περιπτώσεις, η επιστροφή γίνεται ακολουθώντας αυστηρά πρωτόκολλα κοινωνικής αποστασιοποίησης και με τα λοιπά απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, καθιστώντας τις συνθήκες εργασίας πολύ δύσκολες.

Λιγότεροι άνθρωποι θα επιτρέπονται μέσα στους κοινόχρηστους χώρους. Πλέον, ακόμα και οι οικοδόμοι θα πρέπει να θερμομετρούνται όταν προσέρχονται στα εργοτάξια. Θα πρέπει επίσης να φοράνε προστατευτικές μάσκες αλλά και γάντια.

Αυτό όμως που κυρίως αλλάζει είναι ο τρόπος εργασίας. Ο μηχανικος Φαμπρίτσιο Τορτσέτι αναφέρει: «Πριν το ξέσπασμα της επιδημίας πολύς κόσμος εργαζόταν ταυτόχρονα στο ίδιο μέρος. Τωρα, ως αποτέλεσμα αυτών των νέων μέτρων, κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό από εδώ και στο εξής».

Στους οδηγούς που φέρνουν τα οικοδομικά υλικά στο εργοτάξιο δεν θα τους επιτρέπεται καν να αποβιβαστούν από τα φορτηγά τους,

«Μία από τις σημαντικότερες συνέπειες της εισαγωγής αυτών των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε εργοτάξια όπως αυτό, είναι ότι θα υπάρχουν επιπλέον καθυστερήσεις στις παραδόσεις των έργων που είναι ήδη δύο μήνες πίσω εξαιτίας του lockdown», αναφέρει η ανταποκρίτρια του euronews στη Ρώμη Τζόρτζια Ορλάντι.

Οι υπεύθυνοι ανησυχούν επίσης για τις εντάσεις που ενδεχομένως θα προκύψουν μεταξύ των εργαζομένων. Ο τζιανλούκα Σιγκιμόντι, υπεύθυνος εργοταξίου, εξηγεί στο euronews: «Το να δίνει εργαλεία ο ένας στον άλλον, το να μπαίνεις και να βγαίνεις από έναν εκσκαφέα και μετά να μπαίνει κάποιος αλλος, να ακουμπάς τα ίδια κουμπιά, όλα αυτά είναι κανόνες που είναι εύκολο να γίνουν σεβαστοί, ωστόσο λόγω της αυξανόμενης πίεσης, οι οικοδόμοι μπορούν να δώσουν λιγότερη προσοχή σε αυτούς τους κανόνες και να προκληθούν από το πουθενά εντάσεις».

Αυτήν την εβδομάδα ανοίγουν επίσης τα εργοστάσια. Το euronews βρέθηκε σε μια μονάδας που παράγει θερμο-υδραυλικά εξαρτήματα . Η διευθυντριά της Αννα Ριτζο εξηγει τι αλλάζει στον τρόπο εργασίας: «Οταν έρχεται η ώρα της συλλογής των ολοκληρωμένων προϊόντων, δεν θα αφήνουμε κανέναν να μπει μέσα. Θα είναι οι υπάλληλοι μας εκείνοι που θα φέρνουν τα αντικείμενα έξω».

Σε αυτήν την περίπτωση οι συνθήκες εργασίας δεν θα χρειαστεί να αλλάξουν. «Τα μηχανήματά μας έχουν τοποθετηθεί με έναν τρόπο που ήδη έχουν τις αποστάσεις που απαιτούνται και ορισμένα έχουν ροδάκια από κάτω ώστε να μπορούν να μετακινούνται. Συνεπώς, σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει πρόβλημα», εξηγεί η Αννα Ριτζο.

Το κοινό ζήτημα που θα έχουν οι βιομηχανικές δραστηριότητες σε σχέση με τον κατασκευαστικό τομέα είναι οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Πηγή: gr.euronews.com

Απάντηση