Τα μέταλλα είναι από τους κλάδους του παγκόσμιου εμπορίου που έχουν χτυπηθεί από δύο παράλληλες εξελίξεις.
Την κρίση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και την πολιτική κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Κι ενώ όλα δείχνουν ότι η ενεργειακή κρίση βαίνει προς εκτόνωση, άρα υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να βελτιωθεί το πρόβλημα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, η πολιτική κρίση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ έχει σημαντικές επιδράσεις στην παγκόσμια ζήτηση για μέταλλα, τόσο που η επερχόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Κίνας αυτή την εβδομάδα είναι ένα κρίσιμο γεγονός παγκόσμιας σημασίας, για την εξέλιξη των τιμών που θα υπάρξουν στο αλουμίνιο.
Η Κίνα «παίζει» με τις τιμές αλουμινίου και με τον άνθρακα
Η Κίνα είναι ο βασικός καταναλωτής αλλά και βασικός παραγωγός αλουμινίου στον πλανήτη. Παράγει πάνω από 35 εκατ. τόνους αλουμινίου τον χρόνο, την ίδια ώρα που η δεύτερη Ρωσία παράγει περίπου 3,5. εκατ. τόνους. Το τελευταίο διάστημα αποφάσισε να επεκτείνει την παραγωγική δυνατότητα των εργοστασίων παραγωγής αλουμινίου, επενδύοντας στην αύξηση της χρήσης άνθρακα, κάτι που καταγγέλθηκε από τους υπόλοιπους ηγέτες του πλανήτη, στην COP26.
Με τα νέα δεδομένα, την Τετάρτη που μας πέρασε η Κίνα κατήγαγε νέο «ρεκόρ παραγωγής» και χρήσης άνθρακα, φτάνοντας τους 11,2 εκατ. τόνους σε μια ημέρα. Το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της παραγωγής του αλουμινίου, που οδήγησε σε πτώση της τιμής του περίπου 2,5% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία αφήνει να διαρρεύσει ότι αποφάσισε οριστικά να καταργήσει τους φόρους στις εξαγωγές αλουμινίου (15%) από τον Ιανουάριο 2022 και θα ενισχύσει τις παγκόσμιες προμήθειες. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να καταργήσουν τους δασμούς τόσο στον χάλυβα όσο και στο αλουμίνιο, αλλά να αντικαταστήσουν τους δασμούς με ποσοστώσεις επί των εξαγωγών.
Ο συνδυασμός των γεγονότων έχει πυροδοτήσει ένα ξεπούλημα των αποθεμάτων αλουμινίου, που έχει μειώσει τις τιμές του στη «φυσική» του αγορά, στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αύξηση των πωλήσεων αλουμινίου τις προηγούμενες ημέρες προσμετράται σε 1 εκατομμύριο τόνους για την Ευρώπη και μισό εκατομμύριο τόνους για τις ΗΠΑ και όπως όλα δείχνουν αυτό θα σημάνει περαιτέρω μείωση των τιμών και αυτή την εβδομάδα. Να σημειωθεί ότι σήμερα στο Λονδίνο οι τιμές για το αλουμίνιο άνοιξαν με – 3.8% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Στην πραγματικότητα βλέπουμε να παίζεται ένα παιχνίδι ισορροπίας τιμών, μέσα από τον έλεγχο των αποθεμάτων. Από τη μία είναι η Κίνα (και δευτερευόντως) η Ρωσία και από την άλλη οι ΗΠΑ-ΕΕ. Ο έλεγχος των αποθεμάτων στις αγορές είναι καθοριστικός για τον έλεγχο των τιμών. Η Κίνα θέλει να “ξεστοκάρει” αλλά οι ΗΠΑ-ΕΕ θέλουν να έχουν και λόγο στο πόσο εισάγουν και με τι τιμή, γιατί ένα ενδεχόμενο έλλειψης αλουμινίου ξανά (αυτή τη φορά τεχψνη, θα πυροδοτήσει νέα αύξηση των τιμών.
Η Αυστραλία «θωρακίζεται» απέναντι στην κινέζικη δυναμική στο αλουμίνιο
Η κίνηση της Κίνας να ρίξει τις τιμές του αλουμινίου αυξάνοντας την παραγωγή, μπορεί να προκάλεσε ανακούφιση στις βιομηχανίες, αλλά δημιούργησε πονοκεφάλους στην αγορά αλουμινίου. Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αλουμινίου της Αυστραλίας, η Alcoa Corp δήλωσε σήμερα ότι θα επανεκκινήσει τη μονάδα παραγωγής που ήταν αδρανής στο Πόρτλαντ της Αυστραλίας, με σκοπό να παράγει 35.000 τόνους, κάτι που ισοδυναμεί με 95% αύξηση στην παραγωγική δυνατότητα. Η επανεκκίνηση της παραγωγής αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2022.
Ο λόγος για τον οποίο η Alco μπήκε σε αυτή τη διαδικασία είναι ότι οι τιμές του αλουμινίου έφθασαν σε υψηλό σημείο-ρεκόρ 13 ετών τον Οκτώβριο λόγω των περιορισμών στην παραγωγή που είχε η Κίνα, εξ αιτίας της ενεργειακής κρίσης. Η ταχύτατη επανεκκίνηση της Κίνας μέσω της χρήσης άνθρακα και το «σκαμπανέβασμα» στις τιμές, θορύβησε τους Αυστραλούς, οι οποίοι θέλουν να αυξήσουν την αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης του αλουμινίου και των σχετικών προϊόντων, ώστε να μειώσουν την εξάρτηση από την Κίνα.
Πηγή: insider.gr