Πρώτη φορά αναμένεται να καταγραφεί συρρίκνωση της αγοράς των φωτοβολταϊκών πάνελ.
Πρόβλεψη που, αν επιβεβαιωθεί, θα αποδίδεται στην πτώση της ζήτησης από την Κίνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κινεζική οικονομία θα παύσει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά ηλιακής ενέργειας.
Οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στην Κίνα θα φθάσουν τα 95 γιγαβάτ το 2018, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg, αντανακλώντας πτώση 3% σε σχέση με πριν από έναν χρόνο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Κίνα αποφάσισε να περιορίσει τις εγκαταστάσεις των φωτοβολταϊκών πάνελ κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε αύξηση της προσφοράς και άρα σε πτώση των τιμών, παγκοσμίως.
Μετά το 2018, ωστόσο, η επίδραση της Κίνας στην αγορά των φωτοβολταϊκών πάνελ σε όλο τον κόσμο θα έχει περιοριστεί έως το 2020, αναφέρει ο Πιέτρο Ράντια, αναλυτής της υπηρεσίας ενέργειας του Bloomberg.
Ο ίδιος δηλώνει πως η Κίνα θα αντιστοιχεί μόνον στο ένα τέταρτο της παγκόσμιας ζήτησης, όταν το 2017 κάλυπτε λίγο πάνω από το ήμισυ. Σύμφωνα με στοιχεία της GTM Research, η παγκόσμια αγορά των φωτοβολταϊκών πάνελ επεκτάθηκε κατά 26% πέρυσι.
Όπως επισημαίνεται και από την GTM Research, η Κίνα θα εξακολουθήσει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την αγορά, μαζί με τις ΗΠΑ, την Ινδία και την Ιαπωνία, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να σημειωθεί μεγάλη ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς, δεδομένων των υψηλών στόχων που έχουν τεθεί για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στόχος των Βρυξελλών είναι να καλύπτεται το 30% των ενεργειακών αναγκών από ανανεώσιμες πηγές. Επί πολλά χρόνια, οι ΗΠΑ κατείχαν την κορυφαία θέση στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας, φθάνοντας τα 77 μεγαβάτ το 2016.
Το 2005, η Ιαπωνία είχε την πρωτοκαθεδρία, ενώ τη σκυτάλη πήρε η Γερμανία το 2016. Το 2015, η Κίνα είχε τη μεγαλύτερη παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ. Το 2017 η Κίνα βρέθηκε στην κορυφή των χωρών με τη μεγαλύτερη παραγωγή ηλιακής ενέργειας, ξεπερνώντας τα 100 γιγαβάτ.
Πηγή: kathimerini.gr