ΓΣΕΒΕΕ: Άξονες προτάσεων για την διάσωση των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας

άξονες

Η ΓΣΕΒΕΕ με το παρόν υπόμνημα καταθέτει προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα τους βασικούς άξονες πολιτικής που θεωρούμε ότι πρέπει να ακολουθηθούν ώστε η δύσκολη επαναφορά στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα να επιτευχθεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.


Συνοπτικά οι βασικοί άξονες προτάσεων πολιτικής της ΓΣΕΒΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις:

  • 1ος Άξονας – Χρηματοδότηση –ρευστότητα –επενδύσεις
  • 2ος Άξονας – Ανάσχεση διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους
  • 3ος Άξονας – Φορολογικά ζητήματα
  • 4ος Άξονας – Απασχόληση/Συγκράτηση ανεργίας – Ασφαλιστικά ζητήματα
  • 5ος Άξονας – Άμβλυνση του ψηφιακού χάσματος
  • 6ος Άξονας – Προώθηση των συνεργατικών σχηματισμών
  • 7ος Άξονας – Ενίσχυση του συστήματος υγείας
  • 8ος Άξονας – Κατάρτιση – επανακατάρτιση επιχειρήσεων και εργαζομένων

Μόλις τα τελευταία 2 χρόνια οι μικρές επιχειρήσεις είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν από την δεκαετή οικονομική κρίση κατά την διάρκεια της οποίας περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις έκλεισαν με συνέπεια την απώλεια περισσότερων από 650.000 θέσεων απασχόλησης. Είναι γεγονός ότι η έξοδος από τα μνημόνια βρήκε την ελληνική οικονομία κατά 20% συρρικνωμένη σε σχέση με την έναρξη της κρίσης, και διπλάσια ανεργία σε σχέση με το 2008.

Ο στόχος της δημοσιονομικής εξυγίανσης και σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας επετεύχθη πληρώνοντας ένα πολύ βαρύ τίμημα. Η πανδημία δημιούργησε μια νέα πολυ-επίπεδη κρίση οι επιπτώσεις της οποίας, έχουν ήδη αφήσει το αποτύπωμα τους στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Η έγκαιρη αντίδραση της κυβέρνησης για λήψη προληπτικών μέτρων έχει βοηθήσει την ελληνική κοινωνία και οικονομία να αποφύγουν τα χειρότερα των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης. Ωστόσο ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στην οικονομική και κοινωνική λειτουργία.

Στο πλαίσιο αυτό το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ διεξήγαγε το προηγούμενο διάστημα έρευνα προκειμένου να προσδιοριστούν οι σημαντικότερες επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και προσφέρουν το 80% των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.
Με βάση την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ δυο στοιχεία επισημάνθηκαν ως πιο σημαντικά σχετικά με την λειτουργία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Η έλλειψη ρευστότητας είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι 8 στις 10 επιχειρήσεις και η βιωσιμότητα , που συνδέεται σε ένα βαθμό με την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας. Από τα ευρήματα της έρευνας προέκυψε πως 1 στις 7 επιχειρήσεις ενδέχεται να διακόψουν την δραστηριότητα τους το επόμενο διάστημα το οποίο επηρεάζει και την αγορά εργασίας.
Διανύουμε τις πρώτες μέρες της σταδιακής επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και σε μια αγορά στην οποία η υγειονομική κρίση έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμα της με την εκτεταμένη μείωση των εισοδημάτων, τα προβλήματα ρευστότητας και τη μεταφορά υποχρεώσεων για το μέλλον.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Απρίλιος 2020) εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα κινδυνεύουν να χαθούν 250.000 θέσεις απασχόλησης (αυτοαπασχολούμενοι, εργοδότες και εργαζόμενοι). Εάν σε αυτό συνυπολογιστεί και το πάγωμα των προσλήψεων λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία τότε το ενδεχόμενο εκτίναξης της ανεργίας σε πολύ σύντομο χρόνο είναι πολύ πιθανό.

Δημιουργούνται προϋποθέσεις για εκτεταμένη φτωχοποίηση του εργατικού δυναμικού της χώρας, διεύρυνσης των ανισοτήτων και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής.
Θα πρέπει μάλιστα να επισημανθεί ότι η σύνθεση των μέτρων ενίσχυσης δημιουργεί προϋποθέσεις η αναμενόμενη ύφεση να διαρκέσει περισσότερο από έναν χρόνο διότι βασίζονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία στην δανειοδότηση των επιχειρήσεων και στην μεταφορά φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων προς το μέλλον και πολύ λιγότερο σε άμεσες λύσεις ενίσχυσης υπό την μορφή των επιχορηγήσεων. Η Ελλάδα συγκρινόμενη με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσφερε οικονομική βοήθεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά σχετικά περιορισμένης έκτασης.

Η πρόσφατη πρόταση Μέρκελ – Μακρόν για την δημιουργία ταμείου ανάκαμψης που θα χορηγήσει ποσό ύψους 500 δισ. Ευρω υπό την μορφή επιδοτήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας κι ενώ αναμένεται η ανακοίνωση για το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, αποτελεί μια σχετικά ελπιδοφόρα είδηση, που ωστόσο θα πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξη.

Δείτε περισσότερα: εδώ

Απάντηση