Αυξάνονται σε καθημερινή βάση οι εντάξεις στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», με συνέπεια σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr έως και χθες, Τετάρτη, να έχουν ολοκληρωθεί 3.800 αιτήσεις και, κατά συνέπεια, ισάριθμοι ωφελούμενοι να έχουν κατακυρώσει τη λήψη επιδότησης για το σύστημα που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν.
Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα άνοιξε την Τρίτη, 2 Μαρτίου, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μέσα στις πρώτες 48 ώρες είχαν κατατεθεί περίπου 1.800 αιτήσεις, που εγκρίθηκαν. Στις υπόλοιπες ημέρες που ακολούθησαν μέχρι και χθες, προστέθηκαν άλλοι 2.000 δικαιούχοι. Και στις δύο περιπτώσεις, οι δικαιούχοι αφορούν σχεδόν αποκλειστικά νοικοκυριά, δηλαδή τα προς επιδότηση συστήματα είναι οικιακά φωτοβολταϊκά με μπαταρία.
Το πρώτο «κύμα» των 1.800 ωφελούμενων, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των συστημάτων που κλείδωσαν επιδότηση τα επόμενα 24ωρα, προήλθαν από ενδιαφερόμενους οι οποίοι ήταν έτοιμοι να υποβάλουν αίτηση πριν από την «πρεμιέρα» του προγράμματος. Όπως είναι γνωστό, προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα είναι να έχει υπογραφεί σύμβαση σύνδεσης του συστήματος στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Έτσι, όπως έχει γράψει το Insider.gr, πριν ακόμη ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση, περίπου 3.500 ιδιώτες είχαν εξασφαλίσει σύμβαση σύνδεσης, με συνέπεια να είναι έτοιμοι να αιτηθούν ενίσχυση για την επένδυσή τους. Μάλιστα, ο ηλεκτρονικός «συνωστισμός» που δημιουργήθηκε είχε ως συνέπεια τις πρώτες ώρες να υπάρξουν προβλήματα στη λειτουργία της πλατφόρμας.
Αρκετά προς ώρας τα διαθέσιμα κονδύλια
Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι αποκλειστικό κριτήριο για την κατακύρωση επιδότησης είναι η χρονική προτεραιότητα στην υποβολή της αίτησης, ο ρυθμός εντάξεων στο πρόγραμμα δείχνει ότι υπάρχει αρκετός ακόμη χρόνος για να προετοιμαστεί κανείς – ακόμη κι αν έως αυτή τη στιγμή, δεν έχει κάνει την παραμικρή προεργασία.
Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 238 εκατ. ευρώ, τα οποία όπως έχουν αναφέρει ειδικοί του κλάδου στο Insider.gr, επαρκούν για την ενίσχυση 35.000-36.000 συστημάτων. Επομένως, έως αυτή τη στιγμή έχει δεσμευθεί λίγο παραπάνω από το 10% αυτής της «δεξαμενής».
Από την άλλη πλευρά, καθώς η σύμβαση σύνδεσης αποτελεί προϋπόθεση για την αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα, τα αιτήματα για την πρόσβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο δίνουν μία καλή εικόνα για το επόμενο «κύμα» καταναλωτών που θα σπεύσουν να υποβάλουν αίτημα για επιδότηση. «Δείκτη» αποτελούν τα φωτοβολταϊκά με μπαταρίες, τα οποία είναι δεδομένο ότι προορίζονται για τη διεκδίκηση ενίσχυσης, αφού πριν από το «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» δεν υπήρχε κανένα αίτημα που να περιλαμβάνει μπαταρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα αιτήματα σύνδεσης για τέτοια συστήματα ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε 1.500 περίπου, για τα οποία επομένως μόλις υπογραφούν οι συμβάσεις, θα προχωρήσουν στη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα.
Στροφή στο ρεύμα από τον ήλιο
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως και οι συνολικές αιτήσεις για συμβάσεις σύνδεσης μικρών φωτοβολταϊκών (είτε προορίζονται για επιδότηση είτε όχι), οι οποίες δείχνουν μία σταθερή στροφή των καταναλωτών όλων των κατηγοριών στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών σε ρεύμα και, κατά συνέπεια, για τον δραστικό περιορισμό του ενεργειακού κόστους, μέσω του net-metering.
Οι αιτήσεις σύνδεσης για τέτοια μικρά φωτοβολταϊκά (ισχύος εγκατάστασης έως 10,8 kW) υποβάλλονται στην απλοποιημένη πλατφόρμα που έχει αναπτύξει ο ΔΕΔΔΗΕ και έθεσε σε λειτουργία στις αρχές Μαρτίου. Στους δύο περίπου μήνες που μεσολάβησαν, ο συνολικός αριθμός των αιτημάτων ανέρχεται στα επίπεδα των 8.200.
Από αυτά τα αιτήματα, τα 5.250 αφορούν φωτοβολταϊκά με μπαταρία – με την ύπαρξη της μπαταρίας, όπως προαναφέρθηκε, να δηλώνει πως έχουν «οδεύσει» (ή θα «οδεύσουν» το αμέσως επόμενο διάστημα) στο πρόγραμμα επιδοτήσεων. Από τα υπόλοιπα 3.000 περίπου αιτήματα, τα 360 έχουν να κάνουν με «απλά» φωτοβολταϊκά αγροτών, τα οποία επίσης είναι επιλέξιμα για επιδότηση από το πρόγραμμα.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το μικρό ενδιαφέρον αγροτών (έως τώρα τουλάχιστον) για επιδότηση φωτοβολταϊκού εξηγείται από το πλαφόν των 10,8 kW στην ισχύ του φωτοβολταϊκού. Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο όριο είναι μικρό για να καλύψει τις κατά κανόνα υψηλότερες καταναλώσεις των ηλεκτρικών παροχών σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Οι υπόλοιπες αιτήσεις σύνδεσης, περί τις 2.400, προέρχονται από καταναλωτές οι οποίοι δεν θέλησαν (ή δεν δικαιούνται) να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οικιακά φωτοβολταϊκά που δεν συνδυάζονται με μπαταρία ή φωτοβολταϊκά που προορίζονται για μικρές επιχειρήσεις.
Πηγή: insider.gr