Έρχονται επενδύσεις 2,5 δισ. στην πράσινη ενέργεια

πράσινη ενέργεια

Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός που διενεργήθηκε από τη ΡΑΕ για την εγκατάσταση ΑΠΕ (αιολικών και φωτοβολταϊκών) με το νέο ανταγωνιστικό καθεστώς που θα ισχύσει για τρία χρόνια.

Πρόκειται για το σημαντικότερο μεταβατικό βήμα από το καθεστώς των εγγυημένων υψηλών τιμών που ίσχυε μέχρι πέρυσι, όταν και μπήκαν τα τελευταία έργα με εγγυημένες ταρίφες, μέχρι την πλήρη ενσωμάτωση των έργων πράσινης ενέργειας στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού και την ένταξή τους χωρίς καμία στήριξη.

Υπό την έννοια αυτή οι διαγωνισμοί που ξεκίνησαν φέτος και θα ολοκληρωθούν το 2020 αποτελούν ένα κρίσιμο στοίχημα για την αγορά της πράσινης ενέργειας: αφενός οι επενδυτές θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν μια κρίσιμη μάζα έργων συνολικής ισχύος 2600 μεγαβάτ, με το ύψος των κεφαλαίων που θα επενδυθούν να ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ, αφετέρου το σύστημα θα πετύχει σημαντικές εξοικονομήσεις σε σχέση με το ισχύον καθεστώς.

Και το σημαντικότερο, τα έργα αυτά με το μειωμένο κόστος, θα αποτελέσουν τη γέφυρα για την πλήρη ανταγωνιστική λειτουργία των ΑΠΕ στο νέο μοντέλο της αγοράς μετά το 2020.

Τι συνέβη όμως στον πρώτο διαγωνισμό και γιατί αυτός είναι σημαντικός για το μέλλον της πράσινης ενέργειας, για το ηλεκτρικό σύστημα αλλά και για τους καταναλωτές.

Την περασμένη Τετάρτη δημοπρατήθηκαν 106,92 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών στις δύο κατηγορίες και 176,93 μεγαβάτ αιολικών, που μεταφράζονται σε επένδυση περίπου 280 εκ. ευρώ.

Εκτός όμως από το ύψος των επενδύσεων, ας δούμε τις συνέβη και ποια είναι τα οφέλη ενδεικτικά στην πρώτη κατηγορία των μικρών φωτοβολταϊκών όπου δημοπρατήθηκαν 53,52 μεγαβάτ.

Εκεί η τιμή εκκίνησης ήταν 85 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ η μέση τιμή που επετεύχθη στο διαγωνισμό ήταν 78,42 ευρώ η μεγαβατώρα.

Δηλαδή είχαμε για κάθε μεγαβάτ εξοικονόμηση 6,58 ευρώ η μεγαβατώρα.

Εάν υποτεθεί ότι η ετήσια παραγωγή για κάθε ένα μεγαβάτ είναι περίπου 1300 μεγαβατώρες τότε στην 20ετία εξοικονομήθηκαν μόνο από τη μείωση της τιμής αναφοράς περίπου 9 εκ. ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι μετά το new deal των φωτοβολταϊκών και το κούρεμα του 2014 οι τιμές αποπληρωμής κυμαίνονται από 445 ευρώ έως 150 ευρώ η μεγαβατώρα.

Δηλαδή τα νέα έργα που μπήκαν έχουν από 47 έως 82% μικρότερες τιμές αποζημίωσης σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά που βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία.

Ταυτόχρονα βρίσκονται πολύ πιο κοντά στην μέση οριακή τιμή του συστήματος.

Το Μάιο η μέση ΟΤΣ κυμάνθηκε στα 56,325 ευρώ η μεγαβατώρα με τη μέγιστη να φτάνει στα 68 ευρώ η μεγαβατώρα δηλαδή μόλις 10 ευρώ πάνω από τη μέση τιμή.

Ακόμη καλύτερα είναι τα δεδομένα για τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά για τα οποία οι τιμές κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο στα 63,81 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ και για τα αιολικά η μεσοσταθμική τιμή ανήλθε στα 69,53 ευρώ η μεγαβατώρα.

Εδώ να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη διαγωνιστική διαδικασία ενώ έπεται και συνέχεια, που όσο μεγαλώνει το ενδιαφέρον και εντείνεται ο ανταγωνισμός, μπορεί να φέρει ακόμη καλύτερες τιμές για το σύστημα.

Ένα ακόμη ενθαρρυντικό μήνυμα εκπέμπει η συμμετοχή στο διαγωνισμό σοβαρών επενδυτικών σχημάτων και ισχυρών εταιρειών όχι μόνο από τον ενεργειακό κλάδο, όπως η Prime Energy που ανήκει στον ναυτιλιακό όμιλο επιχειρήσεων Prime Marine, ο βιομηχανικός όμιλος Βιοκαρπέτ, η βιομηχανία τροφίμων Creta Farms, αλλά και η ΕΥΔΑΠ που εξασφάλισαν έργα μέσω του διαγωνισμού. Αλλά και από τις λεγόμενες παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου της ενέργειας δυναμικό παρών έδωσαν η Μυτιληναίος, μέσω της METKA EGN , η ΕΛΤΕΧ Άνεμος, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η Ρόκας αλλά και η Παυλίδης Μάρμαρα που εδώ και χρόνια διαθέτει παρουσία στο χώρο των αιολικών.

Στους επόμενους διαγωνισμούς αναμένεται να δώσουν το παρών και άλλες δυνάμεις του χώρου, όπως για παράδειγμα η κοινοπραξία του ομίλου

Κοπελούζου με την China Energy που προανήγγειλε την Πέμπτη επενδύσεις εντός της Ελλάδας που περιλαμβάνουν σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ.

Το ίδιο ισχύει και για την εταιρεία με το μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική αγορά πράσινης ενέργειας Τέρνα Ενεργειακή.

Πηγή: b2green.gr

Απάντηση