Επενδύσεις: Αυτοί οι βιομηχανικοί όμιλοι πατούν το κουμπί της ανάκαμψης

βιομηχανικοί-όμιλοι

Η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, η αξιοποίηση των ευκαιριών που ανοίγονται στον τομέα της βιωσιμότητας και της πράσινης οικονομίας αλλά και η παραγωγή ενέργειας με μειωμένες εκπομπές ρύπων βρίσκονται στο επίκεντρο του νέου μεγάλου επενδυτικού κύκλου που έχει ανοίξει για την ελληνική βιομηχανία.


Πρόκειται για 100% ιδιωτικές επενδύσεις που υλοποιούν οι μεγαλύτεροι βιομηχανικοί όμιλοι, κάνοντας πράξη το βιομηχανικό restart της χώρας. Οι επενδύσεις αυτές μεταφράζονται σε επενδυτικές δαπάνες της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ και αφορούν τους κλάδους της μεταλλουργίας, της μεταποίησης, της διύλισης και της βιομηχανίας τσιμέντου.

Υλοποιούνται, δε, παρά τις αβεβαιότητες του εγχώριου και του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος και παρά τα εγγενή προβλήματα που επικρατούν στην ελληνική αγορά, όπως το ενεργειακό κόστος, το μη μισθολογικό κόστος και η μη φιλική αντιμετώπιση των επενδύσεων.

ELVALHALCOR

Ένας από τους πιο συνεπείς και μακροπρόθεσμους επενδυτές του βιομηχανικού κλάδου είναι η βιομηχανία ELVALHALCOR, η οποία μόνο την τελευταία δεκαετία ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ επενδυτικές δαπάνες σε όλα τα στάδια της παραγωγικής της διαδικασίας, με ένα σημαντικό κομμάτι τους να αποτελεί επενδύσεις στην έρευνα και βιώσιμη ανάπτυξη. Το καλοκαίρι ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία η μεγάλη επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση του νέου τετραπλού θερμού ελάστρου TANDEM, με την παραγωγική δυναμικότητα να αυξάνεται σε πρώτη φάση κατά 20%, με δυνατότητα διπλασιασμού σε βάθος χρόνου.

Μετά την εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του νέου θερμού ελάστρου, η βιομηχανία έλαβε την τελική επενδυτική απόφαση και ξεκίνησε τη δεύτερη φάση του πενταετούς επενδυτικού προγράμματος ύψους 100 εκατ. ευρώ με στόχο την αξιοποίηση της νέας παραγωγικής δυναμικότητας. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την παραγγελία ενός ψυχρού ελάστρου έξι ράουλων, καθώς και την επέκταση της υφιστάμενης υποδομής γραμμών βαφής και προλίπανσης με την παραγγελία μιας πλήρως αυτοματοποιημένης νέας γραμμής βαφής.

Με τη νέα επένδυση η εταιρεία στοχεύει να καλύψει την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για βαμμένα προϊόντα αλουμινίου, καθώς και να ανταποκριθεί στις διεθνείς τάσεις για ελαφριές, ανακυκλώσιμες συσκευασίες αλουμινίου και για ανθεκτικά, ασφαλή, ανακυκλώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά δόμησης και κατασκευών. Πιο συγκεκριμένα, η επένδυση για το ψυχρό έλαστρο θα επιτρέψει στην εταιρεία να αξιοποιήσει έως 150.000 τόνους επιπρόσθετης δυναμικότητας της θερμής έλασης. Όσο για τη νέα γραμμή βαφής, θα λειτουργεί με ταχύτητα 200 μέτρα/λεπτό και θα είναι σε θέση να βάφει ρόλους αλουμινίου μεγάλου πλάτους έως και 2.050 χιλιοστών, ενισχύοντας την παραγωγική δυναμικότητα του τομέα έλασης αλουμινίου – ΕΛΒΑΛ.

Με τον νέο επενδυτικό κύκλο, μέχρι το 2023 αναμένεται να αυξηθεί η δυναμικότητα της ELVALHALCOR από τους 360.000 τόνους στους 520.000 τόνους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο έλαστρο θα παράγει προϊόντα commodity τα οποία, εάν διατίθεντο στην αγορά, θα πωλούνταν με μικρά περιθώρια, ωστόσο με την περαιτέρω επεξεργασία που θα ακολουθεί θα παράγονται εξειδικευμένα προϊόντα (για ναυπηγική βιομηχανία, αυτοκινητοβιομηχανία, ΑΠΕ κ.λπ.) με μεγάλα περιθώρια κέρδους.

Mytilineos

Στα τέλη του έτους ολοκληρώνεται η μεγάλη βιομηχανική επένδυση για την εγκατάσταση της μεγαλύτερης και πλέον σύγχρονης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο στην ελληνική αγορά από τη Mytilineos. Η πλήρης κατασκευή του εργοστασίου θα κοστίσει συνολικά 350 εκατ. ευρώ και θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 826 MW.

Το νέο εργοστάσιο πρόκειται να χρησιμοποιήσει αεριοστρόβιλο κλάσης 9H.08 της αμερικανικής General Electric, με θερμική απόδοση 63%, θα είναι δηλαδή η πιο ισχυρή και αποδοτική μονάδα στη χώρα. Επιπρόσθετα, προβλέπεται να εκπέμπει 70% λιγότερους ρύπους, δηλαδή 3,4 εκατ. τόνους, εξοικονομώντας 210 εκατ. ευρώ προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Θα είναι η πρώτη μονάδα που θα μπαίνει στον ημερήσιο προγραμματισμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα καλύπτει, με βάση τα τρέχοντα επίπεδα κατανάλωσης, πάνω από το 10% της συνολικής ζήτησης στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου λειτουργούν ήδη δύο μονάδες: η μία ισχύος 444 MW (Protergia), καθώς και η μονάδα συμπαραγωγής της Αλουμίνιον (334 MW). Επίσης, η Mytilineos συμμετέχει με μερίδιο 65% στη μονάδα Korinthos Power, η οποία είναι εγκατεστημένη στο διυλιστήριο της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους, με ισχύ 395,9 MW. Με τη νέα μονάδα, η εγκατεστημένη ισχύς των θερμικών μονάδων της Μυτιληναίος θα ξεπεράσει τα 1,8 GW.

Αλουμίνα

Εκτός από το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, ανοιχτή παραμένει για τη Mytilineos η απόφαση για τη μεγάλη επένδυση κατασκευής νέου εργοστασίου παραγωγής αλουμίνας στις εγκαταστάσεις της Αλουμίνιον της Ελλάδος στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας. Το προβλεπόμενο κόστος κατασκευής φτάνει τα 400 εκατ. δολάρια (350 εκατ. ευρώ), με την κρίση της πανδημίας να έχει οδηγήσει σε καθυστέρηση τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης.

Η κατασκευή της νέας μονάδας προβλέπεται να οδηγήσει σε διπλασιασμό της δυναμικότητας παραγωγής αλουμίνας από τους 500.000 τόνους σε 1 εκατ. τόνους. Σημειώνεται ότι ο κλάδος μεταλλουργίας της Mytilineos (Αλουμίνιον της Ελλάδος) συγκαταλέγεται μεταξύ των 20 μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου στον κόσμο και ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, με μερίδιο 25%. Η οριστική απόφαση θα εξαρτηθεί από τα τελικά νούμερα των μελετών αποδοτικότητας και τις εκτιμήσεις για τις μακροπρόθεσμες τάσεις και την πορεία της αγοράς αλουμινίου. Εφόσον δοθεί το πράσινο φως, αναμένεται να δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας, ενώ ο κύκλος εργασιών του τομέα μεταλλουργίας αναμένεται να εκτιναχθεί στο 1 δισ. ευρώ.

Ακόμα μία μεγάλη βιομηχανική επένδυση στο διυλιστήριο των Αγίων Θεοδώρων υλοποιείται από τη Motor Oil Hellas για την αναβάθμιση των μονάδων παραγωγής ενδιάμεσων προϊόντων. Μάλιστα, μέρος της επενδυτικής δαπάνης, συνολικού ύψους 310 εκατ. ευρώ, προβλέπεται να καλυφθεί από τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από το νέο Κοινό Ομολογιακό Δάνειο που εξέδωσε η εταιρεία την περασμένη εβδομάδα, ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Με την επένδυση αυτή, οι μονάδες παραγωγής νάφθας θα αναβαθμιστούν προκειμένου να μπορούν να παράγουν περισσότερα λευκά προϊόντα με υψηλότερη προστιθέμενη αξία, και ειδικότερα βενζίνες υψηλών οκτανίων καθώς και κηροζίνη και υδρογόνο. Μέχρι σήμερα το διυλιστήριο παράγει ποσότητες καυσίμων με χαμηλότερα οκτάνια, τα οποία και διαθέτει με έκπτωση σε ειδικές αγορές όπως η Λιβύη. Η αύξηση της παραγωγής λευκών “καθαρών” προϊόντων μέσω της αναβάθμισης της μονάδας που παράγει νάφθα αναμένεται να ωφελήσει την εταιρεία από τη σημαντική διαφορά στην τιμή πώλησης μεταξύ της νάφθας και των “λευκών” προϊόντων.

Με βάση στοιχεία του 2017, η παραγωγή του συγκροτήματος νάφθας έφτανε τους 467.000 μετρικούς τόνους. Όπως έχει γίνει γνωστό, η νέα επένδυση αναμένεται να έχει παραγωγική δυναμικότητα περίπου 1 εκατ. μετρικούς τόνους καθαρών προϊόντων. Καθώς η διαφορά στο premium μεταξύ νάφθας και βενζίνης φτάνει τα 200 δολάρια, πρακτικά η νέα επένδυση προβλέπεται να προσθέσει μικτό περιθώριο της τάξης των 200 εκατ. δολαρίων, εφόσον αξιοποιηθεί το πλήρες δυναμικό παραγωγής. Σημειώνεται ότι το νέο εργοστασιακό συγκρότημα αναμόρφωσης νάφθας σε βενζίνη κατασκευάζεται από την ιταλική εταιρεία Technip, με ημερομηνία παράδοσης του έργου τον Ιανουάριο του 2022.

ΤΙΤΑΝ

Την υλοποίηση ακόμα μίας βιομηχανικής επένδυσης για την αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου στο εργοστάσιο στο Καμάρι Βοιωτίας ανακοίνωσε ο όμιλος ΤΙΤΑΝ. Συγκεκριμένα, το έργο αφορά την εγκατάσταση προασβεστοποιητή (pre-calciner), με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ, και θα ολοκληρωθεί το 2022. Πρόκειται για μια επένδυση που εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Μετά την επένδυση η συνολική ετήσια μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα ανέρχεται σε 450.000 τόνους.

Με την αναβάθμιση αυτή, το εργοστάσιο Καμαρίου θα αυξήσει σημαντικά τη δυναμικότητά του για απορρόφηση εναλλακτικών καυσίμων, αντικαθιστώντας μεγάλο μέρος των ορυκτών καυσίμων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των κλιβάνων του. Τα εναλλακτικά καύσιμα που θα χρησιμοποιήσει η τσιμεντοβιομηχανία μπορούν να προέλθουν, μεταξύ άλλων, από την αξιοποίηση του υπολείμματος ανακύκλωσης των αστικών απορριμμάτων, έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία σε Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ).

ΓΕΚ Τέρνα – Elpedison

Ακόμα δύο μεγάλες επενδύσεις, ύψους 600 εκατ. ευρώ, βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας και αφορούν τον τομέα του ηλεκτρισμού. Πρόκειται για τα δύο νέα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που σχεδιάζουν ΓΕΚ Τέρνα και Elpedison. Συγκεκριμένα, η μονάδα της ΓΕΚ Τέρνα, ισχύος 665 MW, σύμφωνα με την άδεια παραγωγής που έχει εκδοθεί, προορίζεται να κατασκευαστεί στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

Ως ισχυρό πλεονέκτημα της μονάδας του ομίλου προβάλλεται το γεγονός ότι θα κατασκευαστεί στη Β. Ελλάδα, όπου το ηλεκτρικό σύστημα αναμένεται να καταστεί ελλειμματικό με την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Άδεια παραγωγής για μονάδα 826 MW έχει εξασφαλίσει και η Elpedison για την περιοχή της Θίσβης. Η οριστική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή του εργοστασίου αναμένεται να ληφθεί αφού εξασφαλιστούν οι αναγκαίες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και θα συναρτηθεί από το περιβάλλον της αγοράς ηλεκτρισμού και την άρση των στρεβλώσεων που επικρατούν.

Πηγή: capital.gr

Απάντηση