ΕΝΚΑΣ Πειραιά – Σολιδάκης Παντελής: «Βασική μας αξία το εμείς και όχι το εγώ»

Σολιδάκης

Ο κος Παντελής Σολιδάκης, Πρόεδρος του Νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΚΑΣ Πειραιά & Αναπληρωτής Ταμίας της ΠΟΒΑΣ, για πρώτη φορά αναλαμβάνει τα ηνία του σημαντικότερου και ιστορικού σωματείου, την Ένωσης Κατασκευαστών Αλουμινίου – Σιδήρου Πειραιά. Μέσα από τη συνέντευξή του δηλώνει ότι θα εκπροσωπήσει αντάξια το μεγάλο αριθμό των κατασκευαστών της Ένωσης, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του Κλάδου.


Ιδιαίτερη έμφαση δίνει, o κος Παντελής Σολιδάκης, στην επιμόρφωση των Κατασκευαστών Αλουμινίου, έτσι ώστε ο Κατασκευαστής να έχει τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις της αγοράς. Και για να επιτευχθεί αυτή η συνεργασία με τους φορείς του Κλάδου είναι απαραίτητη. Επίσης αναφέρεται στη δύσκολη περίοδο που διανύει η αγορά λόγω της πανδημίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κατασκευαστές.

1. Καταρχήν συγχαρητήρια για την εκλογή σας στη θέση του Προέδρου της ΕΝΚΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Πώς αισθάνεστε που για πρώτη φορά τα μέλη σας εμπιστεύθηκαν να ηγείστε στον σημαντικό αυτό φορέα, του ιστορικότερου Σωματείου στον Κλάδο του Αλουμινίου;

Ξεκινώντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που με φιλοξενείτε στο περιοδικό σας. Δεν θα μπορούσα βέβαια να μην ευχαριστήσω τα μέλη του Δ.Σ της ΕΝΚΑΣ Πειραιά που ομόφωνα επέλεξαν να ηγηθώ αυτού του ιστορικού σωματείου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος κος Θεόφιλος Παγιάτης δείχνοντας εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου, μου παρέδωσε το τιμόνι αυτού του οχήματος που φέρει μεγάλο βάρος πάνω σε ένα δύσκολο δρόμο. Σίγουρα δεν είναι στρωμένος με άσφαλτο αλλά ούτε από χώμα και πέτρα. Τα συναισθήματα είναι πολλά. Οι ευθύνες και οι καθημερινές προκλήσεις μου βασική μας αξία το εμείς και όχι το εγώ προσδίδουν ακόμα περισσότερο το αίσθημα της ευθύνης. Εκπροσωπώντας ένα μεγάλο αριθμό κατασκευαστών πρέπει να φανώ αντάξιος των προσδοκιών τους, διασφαλίζοντας κάθε στιγμή τα συμφέροντα των ανθρώπων του κλάδου.

2. Νέος αέρας ανανέωσης με πολλά νέα μέλη στο Δ.Σ. Ποιες ενέργειες και δράσεις προέχουν αυτή τη στιγμή, παρότι δεν ευνοούν οι καταστάσεις; Επόμενοι στόχοι;

Το νέο Δ.Σ που προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές απαρτίζεται από άτομα που έχουν όρεξη και πολλές καινοτόμες ιδέες. Δεν σας κρύβω ότι η σημερινή κατάσταση δεν μας επιτρέπει τις δια ζώσης επαφές αλλά αυτό δεν μας σταματά. Στις 10 Μαρτίου 2021 διοργανώσαμε και πραγματοποιήσαμε το πρώτο WEBINAR με θέμα την ανάδειξη του τεχνικού εγχειριδίου τοποθέτησης κουφωμάτων με μεγάλη επιτυχία. Πλήθος ανθρώπων το παρακολούθησε και αυτό μας δείχνει την ανάγκη του Κλάδου για γνώση και ενημέρωση.

Βασικότερος στόχος μας είναι η κατάρτιση και πιστοποίηση προσώπων μέσω ειδικών σεμιναρίων. Προς το παρόν θα προσπαθήσουμε να γίνουν με τον νέο τρόπο επικοινωνίας, τον διαδικτυακό, όπου αυτό είναι εφικτό.

3. Έχουν γίνει πολλές ενέργειες και από τα προηγούμενα Δ.Σ που αφορούν την εκπαίδευση και την πιστοποίηση των Κατασκευαστών Αλουμινίου. Θα συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή, με σύμπνοια, συνεργασία, επικοινωνία και αποφασιστικότητα;

Ο κλάδος έχει ανάγκη για επιμόρφωση και μέσα από τα εργαλεία αυτά που θα παρέχουμε, ο σύγχρονος Κατασκευαστής θα έχει την δυνατότητα με τα κατάλληλα εφόδια να ανταπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις της αγοράς. Καλούμαστε να κατασκευάσουμε και να εγκαταστήσουμε τα προϊόντα μας σε νεόδμητα και υπάρχοντα κτίρια, που μέρα με την μέρα οι προδιαγραφές είναι αυστηρότερες και απαιτούν ιδιαίτερη τεχνογνωσία.

4. Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», όπως γνωρίζετε προχωράει με αργούς ρυθμούς. Παρόλο αυτά είναι μία ανάσα για τον Κλάδο του Αλουμινίου και γενικότερα των μεταλλικών κατασκευαστών. Ποια άποψη έχετε;

Τα προγράμματα «Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον» και τώρα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» έχουν μπει στην καθημερινότητά μας εδώ και αρκετά χρόνια. Για τα επόμενα 10 έτη, ο Κλάδος μας, θα έχει σημαντική ενασχόληση με αυτά.

Το αντικείμενο που διαχειριζόμαστε σε συνδυασμό με άλλα επαγγέλματα συμβάλλει στη μείωση των ρύπων και προσφέρει ενεργά στην ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας. Ξέρουμε πως δεν βαίνουν όλα όπως θα τα θέλαμε άλλα σίγουρα έφεραν μια πνοή αισιοδοξίας και κράτησαν τα κατασκευαστικά μας ζωντανά.

5. Επίσης και ο Κλάδος της οικοδομής το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει μία ανάκαμψη, το γεγονός αυτό ωφελεί τον Κλάδο;

Πράγματι ο Κλάδος της οικοδομής παρουσιάζει κάποια ανάπτυξη και ευελπιστούμε στο μέλλον τα πράγματα να πάνε ακόμα καλύτερα. Τα προϊόντα μας, είναι άρτια συνδεδεμένα με αυτήν αλλά οι υψηλές απαιτήσεις που θα έχουν τα νέα κτίρια δεν θα προσφέρουν ίσες ευκαιρίες σε όλους μας. Μόνο οι σωστά καταρτισμένοι θα μπορούν να ανταπεξέλθουν.

6 Ποιότητα και πιστοποίηση, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και απαραίτητο εφόδιο για το κύρος του κατασκευαστή. Πιστεύετε ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καταναλωτών;

Δυστυχώς, μόνο μια μικρή μερίδα ανθρώπων του Κλάδου έχουν επιμορφωθεί και πιστοποιηθεί για τις δεξιότητές τους. Στόχος μας σε συνεργασία πάντα με την ΠΟΒΑΣ, είναι να διοργανώσουμε, σεμινάρια εξειδίκευσης κατασκευαστών. Θα πρέπει να ξεχάσουμε να λειτουργούμε εμπειρικά. Αυτό από μόνο του, δεν μας κάνει καλούς τεχνίτες. Θα πρέπει να μάθουμε να παράγουμε και να τοποθετούμε τα προϊόντα μας σύμφωνα με τους κανόνες και τα πρότυπα που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να μπορέσουμε να έχουμε ένα τελικό προϊόν άρτιο και φιλικό προς χρήση από τον καταναλωτή.

7. Συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία και τα ανά την Ελλάδα Σωματεία. Όλοι μαζί θα μπορέσετε να πετύχετε τους στόχους σας; Μιλήστε μας για αυτό.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι μας, θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των φορέων του κλάδου σε όλα τα επίπεδα. Βασικότερο όλων είναι η ισχυροποίηση των σωματείων. Άμεση επικοινωνία και ενεργά μέλη σε όλα τα επίπεδα. Με αυτόν τον τρόπο, θα ανταλλάσσονται απόψεις και θα επιλύονται τα προβλήματα. Οι προτάσεις μας, θα αναδεικνύονται στην Ομοσπονδία.

Με την σειρά της η ΠΟΒΑΣ, γνωρίζοντας τι συμβαίνει στους επαγγελματίες του χώρου, θα απευθύνεται τους αρμόδιους κρατικούς φορείς με στόχο να υπάρχει ένα καλύτερο και σίγουρο αύριο για τον Κλάδο. Όταν ένα μεγάλο μέρος ανθρώπων διεκδικεί, αυτομάτως, οι προτάσεις του γίνονται υπολογίσιμες και σεβαστές.

8. Παρατεταμένη η δύσκολη περίοδος και οι ειδικές συνθήκες διεκπεραίωσης και παράδοσης έργων, λόγω της παγκόσμιας πανδημίας. Τι αντιμετωπίζουν τα μέλη σας;

Η κατάσταση που βιώνουμε εν μέσω πανδημίας, με τους περισσότερους κλάδους της αγοράς κλειστούς, επιφέρει μια δυσλειτουργία στην καθημερινότητά μας . Όλοι λίγο έως πολύ έχουμε επηρεαστεί και ο φόβος έχει επικρατήσει. Λειτουργούμε με τα ιδιαίτερα αυτά μέτρα προστασίας μέσα στα κατασκευαστικά μας αλλά και στους χώρους όπου καλούμαστε να εγκαταστήσουμε τα προϊόντα μας. Υπάρχουν πελάτες που αναβάλλουν την τοποθέτηση για ευνόητους λόγους, δημιουργώντας έτσι ένα οικονομικό πρόβλημα μεταξύ ημών και των προμηθευτών μας.

Σίγουρα υπάρχει κατανόηση, αλλά όχι σε όλα τα επίπεδα. Το φαινόμενο αυτό, δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη την βιομηχανία και το ανθρώπινο δυναμικό της. Τα μέτρα που λαμβάνουν ενάντια στον covid 19 και όχι μόνο, έχουν ως αποτέλεσμα να μην γίνεται η παράδοση των πρώτων υλών στους προκαθορισμένους χρόνους, με συνέπεια να υπάρχει από μέρους μας, μια επιπλέον καθυστέρηση στην τελική παράδοση στον καταναλωτή.

Δυστυχώς, η νέα αυτή κρίση, έχει προκαλέσει μια οικονομική ασφυξία σε αρκετούς συνάδελφους. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και για μια φορά ακόμα δεν απολαμβάνουν κρατικής στήριξης. Έρευνες που έχουν γίνει, αναφέρουν ότι αρκετές μικρές επιχειρήσεις θα σταματήσουν να λειτουργούν. Κάτι το οποίο είναι αρκετά στενάχωρο. Όπως και αν έχουν τα πράγματα, όσο δύσκολά και αν είναι, προέχει η υγεία των ανθρώπων και μέσα από αυτά τα σκληρά μέτρα να μπορέσουμε κάποια στιγμή να επανέλθουμε στην κανονικότητα.

9. Ποιο το έργο που αφήνει ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΝΚΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ στο νέο Προεδρείο.

Το έργο που αφήνει ο απερχόμενος Πρόεδρος και προσωπικός μου φίλος, ο κύριος Θεόφιλος Παγιάτης είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Με τις εκσυγχρονιστικές ιδέες του και σε συνδυασμό με την προσωπικότητά του, έχει καταφέρει να προσεγγίσει και να αναδείξει πολύ σοβαρά προβλήματα του Κλάδου μας. Σε επίπεδο Σωματείου, κατάφερε να δημιουργήσει ένα υγιές περιβάλλον ανταλλαγής απόψεων με απώτερο σκοπό την προστασία και υπεράσπιση των συμφερόντων των μελών του. Έχοντας ως βασική μας αξία, το εμείς και όχι το εγώ, θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε αυτό τον δύσκολο αγώνα με μετριοφροσύνη και σεβασμό απέναντι σε όσους μας εμπιστεύονται.

Η νέα σύνθεση του Δ.Σ. της ΕΝΚΑΣ Πειραιά είναι η παρακάτω:

ΠρόεδροςΠαντελής Σολιδάκης
Α΄ ΑντιπρόεδροςΘεόφιλος Παγιάτης
Β΄ΑντιπρόεδροςΧαράλαμπος Φαραστέλης
Γεν. ΓραμματέαςΔημήτρης Τσελεπής
ΤαμίαςΣαμβέλ Ζατικιάν
Έφορος Δημ. ΣχέσεωνΝικόλαος Χριστοδούλου
Αναπλ. ΓραμματέαςΔημήτριος Μιχαήλος
Αναπλ. ΤαμίαςΒασίλης Στυλιανός
ΜέλοςΚων/νος Παπαγιαννίδης

*Συνέντευξη στο Γιώργο Γαζεπίδη

Απάντηση