Δίπλα στη νέα μαρίνα της Λεμεσού και μόλις λίγα λεπτά μακριά από την καρδιά της πόλης, διαμορφώνεται μια μεγάλης κλίμακας υπερσύγχρονη ανάπτυξη που περιλαμβάνει τέσσερα πολυώροφα κτίρια.
Συμπεριλαμβάνει κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, κήπους, γυμναστήριο, εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες, κέντρο υγείας και spa, χώρους στάθμευσης και υπηρεσίες θυρωρείων 5 αστέρων που θα δημιουργήσουν ένα μοναδικό Live, Work & Play περιβάλλον με θέα στο νησί.
Πρόκειται για το έργο Blue Marine, σύμπραξης του Ομίλου Εταιρειών Λεπτός και ξένου επενδυτικού ταμείου, που προσφέρει έναν ιδιωτικό και ασφαλή τρόπο ζωής με 24ωρη υπηρεσία θυρωρείου και έλεγχο πρόσβασης υψηλής τεχνολογίας και αποτελεί μια ευκαιρία για ζωή σε ένα σύγχρονο περιβάλλον σε μια αποκλειστική παραθαλάσσια διεύθυνση στην καρδιά της Λεμεσού.
Το υψόμετρο από τη θάλασσα είναι σχεδόν στο μηδέν καθότι τα τεμάχια εφάπτονται της παραλίας με κλίση σχεδόν μηδενική προς αυτή.
Το έργο θα βρίσκεται μεταξύ των εργοστάσιων της ΚΕΟ και Coca Cola, επί της Λεωφόρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ και θα καταλήγει μέχρι τη θάλασσα.
Το κόστος του υπολογίζεται στα €80 εκατομμύρια. Με βάση τους σχεδιασμούς θα αρχίσει να υλοποιείται τον Ιούνιο του 2018 και θα ολοκληρωθεί το 2025.
Οι πρώτοι πύργοι θα είναι έτοιμοι τρία χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών.
Τα τεμάχια είναι χερσαία με πολύ λίγες και μικρές συστάδες δέντρων και εμπίπτουν εντός Ζώνης Κα3 με συντελεστή δόμησης 1,40:1. Στη γύρω περιοχή υπάρχουν βιοτεχνίες και βιομηχανίες καθώς και η μαρίνα Λεμεσού στ’ ανατολικά.
Στα δυτικά και σε απόσταση λιγότερη του μισού χιλιομέτρου βρίσκεται το καρνάγιο, ενώ βορειοανατολικά και βορειοδυτικά είναι περιοχή οικιστική και εμπορική.
Εντός των τεμαχίων υπάρχουν αποθήκες οι οποίες θα κατεδαφιστούν. Βόρεια και ανατολικά σε συνορεύοντα τεμάχια υπάρχει πρατήριο πετρελαιοειδών και μικρό συγκρότημα γραφείων.
Επίσης, μέρος των τεμαχίων γειτνιάζει με εγκαταστάσεις εταιρείας αεριούχων ποτών (Coca Cola), ενώ στα ανατολικά με αποθήκες και εγκαταστάσεις εταιρείας ζυθοποιίας (ΚΕΟ).
Τα τεμάχια στα οποία θα γίνει η προτεινόμενη ανάπτυξη είναι συνολικής έκτασης 23.737 τ.μ. και βρίσκονται στην παράλια περιοχή Τσιφλικούδια του Δήμου Λεμεσού.
Είναι χέρσα γη με πολύ λίγες και μικρές συστάδες δένδρων. Εντός των τεμαχίων υπάρχουν αποθήκες οι οποίες θα κατεδαφιστούν.
Το συνολικό δομήσιμο εμβαδόν του έργου θα ανέλθει στα 38.063 τετρ. μέτρα και περιλαμβάνει, τέσσερα κτήρια, υπόγειους και υπέργειους χώρους στάθμευσης (100 δημόσιους και 395 ιδιωτικούς), δύο κολυμβητικές δεξαμενές, πλατεία και έργα τοπιοτέχνισης.
Τα τρία κτήρια θα είναι κυρίως οικιστικά με εγκαταστάσεις εστιατορίου και spa και θα είναι 5, 29 και 33 ορόφων. Το τέταρτο κτήριο θα είναι εμπορικό κτήριο 9 ορόφων και θα αποτελείται από καταστήματα και γραφεία.
Η κατασκευή του κτηρίου θα είναι από θερμομονωμένο οπλισμένο σκυρόδεμα, θερμομονωτικούς πλίνθους με τελείωμα από τσιμεντοκονίαμα. Οι υαλοπίνακες θα είναι ενεργειακά βελτιωμένου τύπου. Ο στατικός φορέας των προτεινόμενων πύργων, θα είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης της προκαταρκτικής μελέτης εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον, εκφράστηκαν προβληματισμοί σε σχέση με τη διαχείριση των αποβλήτων από τις κατεδαφίσεις, καθώς και τις εκσκαφές και τη διαχείριση του θαλασσινού νερού που τυχόν να προκύψει κατά το στάδιο των εκσκαφών, στο πιθανόν ρυπασμένο έδαφος λόγω των εγκαταστάσεων που υπάρχουν στην περιοχή, στον κυκλοφοριακό φόρτο και το θόρυβο από τα αυτοκίνητα και τον περιορισμό των εκπομπών σκόνης κατά το στάδιο της κατασκευής του έργου.
Ζητήθηκε από τους μελετητές να καταθέσουν γεωτεχνική – γεωλογική μελέτη δεδομένης και της γειτνίασης με πρατήριο βενζίνης, αλλά και ρυπογόνες εγκαταστάσεις για να διαφανεί αν υπάρχει ρύπανση του εδάφους.
Ο Δήμος Λεμεσού αναζωογονεί την περιοχή
Ο χώρος ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου εφάπτεται της παραλίας Τσιφλικούδια, στο Καρνάγιο Λεμεσού, μια περιοχή για την οποία γίνονται σχεδιασμοί για την αναβάθμισή της.
Ουσιαστικά ο Δήμος Λεμεσού, επιδιώκει την ουσιαστική αναζωογόνηση και εξωραϊσμό του δυτικού παραλιακού μετώπου της πόλης.
Εκτιμάται ότι με την αναβάθμιση της περιοχής, θα βελτιωθεί αισθητικά η υφιστάμενη εικόνα της περιοχής, θα εξαλειφθούν οι όποιες παράνομες επεμβάσεις ή επεκτάσεις και θα υπάρξει μια εξισορροπημένη ανάπτυξη.
Μέσα από τους σχεδιασμούς προβλέπεται η αναζωογόνηση της περιοχής, με βελτίωση, αναβάθμιση και προσθήκη νέων έργων υποδομής.
Στόχος είναι η αναβίωση της περιοχής με ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, η σωστή αξιοποίηση των βιομηχανικών κτηρίων που αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης και που από τα μέσα του 20ού αιώνα αποτελούσαν ισχυρό πόλο ανάπτυξης για όλη την Κύπρο.
Καθορίζονται με σαφήνεια και αυστηρότητα οι χρήσεις γης, η εμπορική και τουριστική ανάπτυξη, η λειτουργική αξιοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών διατηρητέων κτηρίων και ιδιαίτερα των αξιόλογων δειγμάτων βιομηχανικής αρχιτεκτονικής που αποτελούν μοναδικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης, αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και η υλοποίηση των κατάλληλων εμπορικών και οικιστικών αναπτύξεων και βέβαια η κυκλοφοριακή διαχείριση της περιοχής.
Οι σχεδιασμοί προσβλέπουν σε μια ενιαία αξιοποίηση της περιοχής Kαρνάγιο, συνδέοντας τους χώρους όπου κατασκευάζεται το έργο της μαρίνας και τους χώρους του παλιού λιμανιού που διαμορφώνεται σε γραφικό ψαρολίμανο και άλλους χώρους αναψυχής, με την περιοχή του Μεσαιωνικού Κάστρου, την περιοχή της Επίχωσης και το αστικό κέντρο της πόλης.
Σκίαση από τα ψηλά κτήρια
Σύμφωνα με τους μελετητές η προγραμματιζόμενη από την εταιρεία ενιαία και ολοκληρωμένη ανάπτυξη και η μοντέρνα αρχιτεκτονική γραμμή του έργου πληροί τους κεντρικούς άξονες της αναπτυξιακής και πολεοδομικής πολιτικής του Κράτους, καθώς και του Δήμου Λεμεσού για άμεση και ριζική υλοποίηση της αναβάθμισης της σχετιζόμενης υποβαθμισμένης περιοχής.
Οι όποιες, ήσσονος σημασίας, αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον αντισταθμίζονται από τον εμπλουτισμό μιας πολύ ποιοτικά αναβαθμισμένης ανάπτυξης η οποία συνδυάζεται και με το γεγονός της δημιουργίας αρκετών νέων θέσεων εργασίας τόσο κατά το στάδιο της κατασκευής όσο και της λειτουργίας.
Επιπρόσθετα, υλοποιείται μέρος του δημόσιου οδικού δικτύου, δημιουργείται τοπιοτεχνημένος δημόσιος χώρος πρασίνου και γενικά αναβαθμίζεται η σημερινή εικόνα της περιοχής. Επισημαίνεται ότι δεν επηρεάζονται οι ανέσεις και η υγεία του γειτνιάζοντος πληθυσμού καθότι η λειτουργία του έργου αποτελεί φυσική προέκταση της αστικής ανάπτυξης.
Η μόνη προβλεπτή αλλαγή και στον βαθμό που θα υφίσταται είναι η διαφοροποίηση του μικροκλίματος λόγω των δύο ψηλότερων κτηρίων.
Αυτό έχει να κάνει κυρίως με τη σκίαση και τη ροή του ανέμου.
Οι μελετητές υποστηρίζουν ότι η σκίαση των γύρω χώρων, κυρίως τις πρωινές και απογευματινές ώρες, και πάνω σε ετήσια βάση, δεν αναμένεται να έχει αρνητική επίπτωση στον περιβάλλοντα χώρο.
Μελέτες σε συνοικίες πόλεων του εξωτερικού όπου τα ψηλά κτήρια κυριαρχούν, δεν έδειξαν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, μάλλον προς θετική κατεύθυνση.
Πηγή: philenews.com