Με σύνθημα την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της προόδου στη χώρα και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, διοργάνωσε την 1η Σύνοδο της Θεσσαλονίκης (Thessaloniki Summit 2016), από 12-14 Οκτωβρίου 2016, στο ξενοδοχείο HYΑTT Regency στη Θεσσαλονίκη. Χορηγός σε αυτή τη ξεχωριστή προσπάθεια ήταν η εταιρεία ELVIAL.
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) με σύνθημα την επιτάχυνση της προόδου της ελληνικής οικονομίας διοργάνωσε για πρώτη φορά την εκδήλωση 1η Σύνοδος Θεσσαλονίκης (Thessaloniki Summit 2016) με στόχο να καθιερωθεί ως ένας νέος θεσμός διαλόγου υψηλού επιπέδου για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας και της χώρας.
Στόχος της Συνόδου που ήταν υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, είναι η σύνθεση των απόψεων, για να επιτευχθεί η επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, η ενίσχυση της αγοράς εργασίας, καθώς και η δημιουργία συνεργιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με κυβερνήσεις, Κεντρικές Τράπεζες και επιχειρηματικούς φορείς.
Περισσότεροι από 50 διακεκριμένοι ομιλητές προερχόμενοι από τον χώρο της διαμόρφωσης αναπτυξιακών πολιτικών, εξωστρεφείς επιχειρηματίες, Έλληνες και ξένοι πολιτικοί, βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη και συζήτησαν μεταξύ άλλων για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας σε στρατηγικούς τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Ανάμεσα τους και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ELVIAL κα Ασημίνα Τζίκα η οποία στην ομιλία της για την ενότητα International Relations Development and Exports, αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα που συναντά μια επιχείρηση στην προσπάθειά της να διεθνοποιηθεί.
Σε αρκετές περιπτώσεις στην προσπάθεια αυτή, ο ανταγωνισμός αγγίζει τα όρια του αθέμιτου, καθώς άλλες χώρες – με χαμηλά κόστη μεταποίησης – εφαρμόζουν επιθετικές στρατηγικές ενίσχυσης των εξωστρεφών επιχειρήσεων, καθιστώντας τις τιμολογιακά άκρως ανταγωνιστικές.
Επεσήμανε ακόμα, πως η Ελλάδα σήμερα είναι καταπονημένη. Το παλιό μοντέλο ανάπτυξης, που βασιζόταν στην υψηλή εσωτερική κατανάλωση – με δανεικά κυρίως, στον εύκολο πλουτισμό με λίγο κόπο αλλά με “τρόπο”, έχει αποτύχει.
Και σε αυτό, όπως είπε, έχουμε ΟΛΟΙ ευθύνη: Κράτος, Τράπεζες, Επιχειρηματικός Κόσμος, Πολίτες. Η ευθύνη βέβαια δεν είναι αναλογική. Σήμερα, όμως όλοι εμείς – Κράτος, Επιχειρήσεις, Πολίτες, πρέπει να κάνουμε RESTART.
Σήμερα, πρέπει να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε βάζοντας μακροπρόθεσμους στόχους, παραγκωνίζοντας το ευκαιριακό κέρδος, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες υγιούς ανάπτυξης και ευμάρειας για τα παιδιά μας.
Τέλος, ανέλυσε τις ευθύνες επιμερίζοντας τις στους πιο πάνω τομείς με αντικειμενικότητα και πειστικότητα, καθιστώντας τις απόψεις της, τόσο σημαντικές ώστε να κερδίσουν την καθολική αποδοχή των παρευρισκομένων.