ElvalHalcor: Τα σχέδια στους κλάδους αλουμινίου και χαλκού

placement

Ο όμιλος είναι σε καλή θέση για να αξιοποιήσει την αύξηση της ζήτησης στα προϊόντα των δύο μετάλλων, τόνισε η διοίκηση στην παρουσίαση των προοπτικών στην ΕΘΕ. Τι εκτιμά για το 2023.


«Το 2022 ήταν μια εξαιρετική χρονιά, με υπερβολική ζήτηση και πολύ ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους. Φέτος διάγουμε μια περίοδο ανασφάλειας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάμε άσχημα, αλλά επαναλαμβάνω πως πέρυσι ήταν μια εξαιρετικά καλή χρονιά».

Αυτό δήλωσε χθες ο οικονομικός διευθυντής της ElvalHalcor Σπύρος Κοκκόλης, στο πλαίσιο της παρουσίασης του εισηγμένου ομίλου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Συνολικότερα, η διοίκηση του ομίλου (Σπύρος Κοκκόλης, Νικόλας Καραμπατέας, γενικός διευθυντής κλάδου αλουμινίου και Παναγιώτης Λώλος, γενικός διευθυντής κλάδου χαλκού) επεσήμαναν τα ιδιαίτερα ισχυρά αποτελέσματα της περυσινής χρήσης (ιδίως του πρώτου εξαμήνου) ενώ παράλληλα τόνισαν και το πόσο καλά είναι τοποθετημένος ο όμιλος, καθώς προσδοκά σε μακροπρόθεσμο επίπεδο μεγάλη αύξηση της ζήτησης στα προϊόντα και των δύο μετάλλων, λόγω:

  1. της κυκλικής οικονομίας (τόσο ο χαλκός όσο και το αλουμίνιο ανακυκλώνονται χωρίς επιδείνωση ποιότητας)
  2. της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα (π.χ. η περίπτωση της ηλεκτροκίνησης που απαιτεί μεγαλύτερη χρήση σε αλουμίνιο και χαλκό)
  3. της τάσης αστικοποίησης του πληθυσμού (πράσινα κτίρια) και
  4. των τεχνολογικών επιτευγμάτων.

Ενδεικτικά μάλιστα αναφέρθηκε το παράδειγμα της ηλεκτροκίνησης, όπου ένα όχημα εκτιμάται ότι θα χρειάζεται αντί για 25, 75 κιλά χαλκού, ενώ το αλουμίνιο θα χρησιμοποιείται τόσο σε συσσωρευτές και μπαταρίες όσο και για μειωθεί το βάρος του οχήματος.

Σε ό,τι αφορά το 2023, η αβεβαιότητα έγκειται στο πόσο θα επηρεαστεί ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, όσο και για τις επιπτώσεις (κυρίως στους πελάτες) που θα έχει η συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων.

«Εμείς αισθανόμαστε πιο ασφαλείς, λόγω της έντονα διαφοροποιημένης προϊοντικής μας γκάμας με επικέντρωση σε λύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά και των τόσο πολλών γεωγραφικών προορισμών στους οποίους απευθυνόμαστε. Για παράδειγμα, αυτή την περίοδο άλλοι κλάδοι στους οποίους απευθυνόμαστε υποφέρουν, όπως για παράδειγμα οι κατασκευές, ενώ κάποιοι άλλοι εμφανίζονται ιδιαίτερα δυνατοί.

Συγκυριακά η ζήτηση μπορεί να μειωθεί, ωστόσο αυτό θα αποτελέσει ένα πρόσκαιρο φαινόμενο», επεσήμανε ο Σπύρος Κοκκόλης. Επιπρόσθετα, οι Νικόλας Καραμπατέας και Παναγιώτης Λώλος αναφέρθηκαν στις υψηλές επενδύσεις που έλαβαν χώρα κατά τα τελευταία χρόνια, τόσο στον κλάδο του αλουμινίου όσο και σε αυτόν του χαλκού, επισημαίνοντας πως η διεθνής ανταγωνιστικότητα του ομίλου είναι σήμερα ενισχυμένη σε σχέση με το παρελθόν.

Ο Νικόλας Καραμπατέας σημείωσε: «Εμείς επενδύσαμε μεγάλα ποσά στην Elval κατά τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας την παραγωγική μας δυναμικότητα (από τους 325 χιλ. τόνους στα τέλη του 2021, σήμερα ξεπερνά τους 400 χιλ. και με λίγες ακόμη επενδύσεις μπορεί να σκαρφαλώσει στους 525 χιλ. τόνους) σε περιβάλλον ανοδικής ζήτησης, με αποτέλεσμα να πάρουμε μερίδια αγοράς -πράγμα που θα επιδιώξουμε και στο μέλλον- αλλά και να περιορίσουμε το κόστος παραγωγής μας. Είμαστε σε ισχυροποιημένη θέση σε σχέση με το παρελθόν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Παναγιώτης Λώλος, σημειώνοντας πως δρομολογείται επένδυση 17 εκατ. ευρώ με στόχο τη διεύρυνση της παραγωγικής γκάμας και την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας (π.χ. στροφή σε ΑΠΕ και προϊόντα ηλεκτρονικού τύπου που σχετίζονται με την αυτοκινητοβιομηχανία).

Συνολικά, ο όμιλος έχει υλοποιήσει κατά την τελευταία δεκαετία επενδύσεις άνω των 900 εκατ. ευρώ (164 εκατ. το 2019, 116 εκατ. το 2020, 145 εκατ. το 2021 και 172 εκατ. το 2022) ενώ για φέτος οι κεφαλαιακές δαπάνες θα υποχωρήσουν κάτω από τα εκατό εκατ. ευρώ, λόγω του ότι: α) Πέρυσι είχε επιταχυνθεί το επενδυτικό πρόγραμμα, β) Το υπάρχον κλίμα αβεβαιότητας πιθανόν να επηρεάσει τη ζήτηση.

Απάντηση