Ε. Μυτιληναίος: Αυτό είναι το εθνικό “business plan” για την υπέρβαση της κρίσης

Ε. Μυτιληναίος

Η κρίση που συνεχίζει να κρατά καθηλωμένη την ελληνική οικονομία, μαρτυρά ότι χρειάζονται αλλαγές στο μείγμα πολιτικής – και όχι μόνο – προκειμένου η χώρα να υπερβεί την κρίση και να εισέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.


Και εάν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από τα προγράμματα και τις πολιτικές επιλογές, μαρτυρούν ότι έγιναν σημαντικά λάθη, ένα κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, οι μεγάλες εξωστρεφείς επιχειρήσεις που πέτυχαν να υπερβούν την κρίση, δίνουν τον δικό τους τόνο στην εθνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση.

Αυτό είναι εν συντομία το βασικό στίγμα της χθεσινής κομβικής παρέμβασης που έκανε ο επιχειρηματίας Ε. Μυτιληναίος στο συνέδριο του Economist, ενώπιον του πρώην υπουργού οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού και ενώ στο ακροατήριο βρισκόταν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισενμπλουμ αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Γ. Χουλιαράκης.

Ποια είναι λοιπόν η πρόταση που κατέθεσε ένας από τους πλέον προβεβλημένους Έλληνες επιχειρηματίες  που ο ίδιος κατάφερε με επιτυχία να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία ανάπτυξης;

Καταρχάς τόνισε ότι μπορεί η συζήτηση για την ελληνική κρίση αυτή τη στιγμή να επικεντρώνεται σε θέματα όπως τα κόκκινα δάνεια, ωστόσο το δομικό πρόβλημα δεν είναι άλλο από το υψηλό χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ, το οποίο και διαστρεβλώνει πλήρως τη δομή της οικονομίας.

Όσο για τη λύση που προτείνει; 

Πρόκειται για μια συνταγή τόσο απλή και αυτονόητη όσο και δύσκολη στην εφαρμογή της όπως έδειξε η μέχρι τώρα εμπειρία: αύξηση του ΑΕΠ μέσω ενός προγράμματος ανασυγκρότησης εθνικής ιδιοκτησίας, με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων που αντιπροσωπεύουν το 73% των Ελλήνων που θέλουν την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη.

Το εθνικό business plan θα πρέπει να στηρίζεται σε συγκεκριμένους άξονες πολιτικής και να περιλαμβάνει σταθερή φορολογική πολιτική, μείωση δαπανών, και fast track διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων. Θα έχει έναν ευρύ χρονικό ορίζοντα 5 έως 7 ετών στη διάρκεια του οποίου θα προσαρμοστούν και θα κατανεμηθούν τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ελάφρυνση του χρέους: Ο  κ. Μυτιληναίος εκτίμησε ότι η μέχρι τώρα άρνηση των εταίρων και πιστωτών για την ελάφρυνση του χρέους είναι αποτέλεσμα όχι της πίστης ότι αυτό είναι βιώσιμο αλλά της πεποίθησης ότι για να ξεπεραστεί η κρίση είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις. Εάν λοιπόν συνδεθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με τις μεταρρυθμίσεις τότε αυτό μπορεί να γίνει αποδεκτό τόσο από τους εταίρους αλλά κυρίως από τους ίδιους τους Έλληνες.

“Το ξέρω ότι δεν κομίζω γλαύκας εις Αθήνας, λέω το αυτονόητο” παραδέχθηκε ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας επιπλέον ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι το σχέδιο να έχει εθνική ιδιοκτησία και να συμπράξουν σε αυτό όλα τα κόμματα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

“Οι Έλληνες πρέπει να γίνουν ιδιοκτήτες του προγράμματος να το αγκαλιάσουν” είπε ο κ. Μυτιληναίος, καλώντας σε εθνική συστράτευση ώστε “να πάρουμε τη μοίρα στα χέρια μας και να πιστέψουμε ότι μπορούμε εμείς να είμαστε αυτοί που θα οδηγήσουμε το πεπρωμένο μας”.

Ευήκοα ώτα

Τόσο κατά την δική του τοποθέτηση, στην οποία τάχθηκε κατά της λιτότητας και υπέρ των μεταρρυθμίσεων, όσο και στη συζήτηση που ακολούθησε, ο πρώην υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, υποδέχθηκε θετικά την πρόταση του Ε. Μυτιληναίου. Η θετική στάση του πρώην ισχυρού άνδρα της αμερικανικής οικονομίας, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς στο ακροατήριο βρισκόταν και παρακολουθούσε τη συζήτηση ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Πηγή: capital.gr

Απάντηση