Deal με το Ιράν στον κλάδο του αλουμινίου ετοιμάζει ο όμιλος Μυτιληναίου

Για πιθανή συνεργασία με το Ιράν όσον αφορά τον κλάδου του αλουμινίου, έκανε λόγο ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, CEO και πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίος, κατά την ενημέρωση για τα αποτελέσματα του 2015 και τις προοπτικές του 2016, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι επίκειται και συμφωνία στην αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, η ιρανική κυβέρνηση επιθυμεί να χτίσει χυτήριο αλουμινίου χωρητικότητας 360.000 μεγατόνων. Το 85% του project θα χρηματοδοτηθεί από το χρέος που οφείλει στο Ιράν μια κινεζική εταιρεία, η οποία θα κατασκευάσει τις εγκαταστάσεις. Το Ιράν θα διατηρήσει το 51% του έργου και η θυγατρική του Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ, θα συμμετάσχει με το 49%, ως στρατηγικός επενδυτής.
Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, το κόστος παραγωγής θα είναι τουλάχιστον 1.000 δολάρια ανά μεγατόνο.
Επιπλέον, η Alpha Finance σημειώνει ότι ο όμιλος Μυτιληναίου μπορεί να βρει επιπρόσθετο πελάτη για τις επιχειρήσεις αλουμινίου.
«Συνολικά, παρά την εγχώρια αβεβαιότητα, το 2016 θα είναι άλλο ένα καλό έτος για τον Μυτιληναίο», σχολιάζει η Alpha Finance, η οποία δίνει τιμή στόχο για τη μετοχή στα 4,1 ευρώ.
Ο CEO του ομίλου δήλωσε ότι το 2015 ήταν μια καλή χρονιά, αλλά το 2016 θα αποδειχθεί «δύσκολο», ωστόσο, θα θέσει τα θεμέλια για μακροπρόθεσμα συμβόλαια όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, τα οποία θα επωφελήσουν τόσο τις δραστηριότητες ενέργειας όσο και μεταλλουργίας του ομίλου.
Η Euroxx, που δίνει τιμή στόχο 7,8 ευρώ, αναφέρει για τον κάθε κλάδο του ομίλου:
Μεταλλουργία: Θα είναι ο κλάδος με την καλύτερη απόδοση το 2016, χάρη στον περιορισμό του κόστους και τις ευνοϊκές συνθήκες εργασίας. Ιδιαίτερα αποδοτικός θα είναι ο κλάδος του αλουμινίου.
ΜΕΤΚΑ: Μετά το ισχυρό κλείσιμο του 2015 (όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος) το 2016 θα είναι γεμάτο προκλήσεις για την εταιρεία, η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις με το Ιράν για το χυτήριο αλουμινίου.
Ενέργεια: Ο Πρόεδρος του ομίλου περιμένει ότι ο κλάδος θα είναι ο δεύτερος καλύτερος σε απόδοση χάρη στην πτώση της τιμής φυσικού αερίου που καθιστά τα εργοστάσια παραγωγής του πιο ανταγωνιστικά σε σχέση με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Επιπλέον, ο κ. Μυτιληναίος άφησε να εννοηθεί ότι επίκειται συμφωνία στην αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου

Απάντηση