Ένα «αρχιτεκτονικό μανιφέστο» στο Τσαπί Μεσσηνίας επινόησαν οι αρχιτέκτονες David Tajchman και Luc Izri, σχεδιάζοντας ένα μικρό σπίτι με πισίνα, με ιδιαίτερο στυλ και πανοραμική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος.
Το Cosmos, όπως ονομάζεται το project, βρίσκεται μέσα σε έναν ελαιώνα γεμάτο μεσογειακή φύση, σε μία περιοχή που απέχει μία ώρα με το αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Οι δημιουργοί του το οραματίστηκαν ως ένα αυτοσυντηρούμενο οικοσύστημα, ένα αυτόνομο έργο μικρο-αρχιτεκτονικής, απομονωμένο από τον αστικό ιστό και τα δίκτυα, με σεβασμό στη φυσική ομορφιά του ελληνικού τοπίου, με τη χρήση τοπικών πρώτων υλών και άλλων υλικών, επανεξετάζοντας τις παραδοσιακές κατασκευαστικές τεχνικές με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Χάρη στη χρήση ψηφιακού σχεδιασμού, καθίσταται εφικτή η προκατασκευή του μεγαλύτερου μέρους του Cosmos, περιορίζοντας τη διάρκεια των επιτόπιων
κατασκευαστικών εργασιών και επιτρέποντας τον καλύτερο έλεγχο των λεπτομερειών του σχεδιασμού και της κατασκευής.
«Σταλακτίτες» και «σταλαγμίτες»
Λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού του έργου, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων αγοράς της γης και κατασκευής, η έκταση των εσωτερικών χώρων του σπιτιού περιορίζεται στα 40 τετραγωνικά μέτρα (το συνολικό του αποτύπωμα φτάνει τα 88 τ.μ.), με δύο υπνοδωμάτια και με έπιπλα «βυθισμένα» στο έδαφος για εξοικονόμηση χώρου.
Οι εσωτερικοί και οι εξωτερικοί χώροι «ενώνονται» με τη χρήση πλήρως ανοιγόμενων παραθύρων με τζάμια, τη δημιουργία εσωτερικών χώρων χωρίς πόρτες, καθώς και με τους μεγάλους εξωτερικούς χώρους στους οποίους προσφέρει σκιά η επιβλητική οροφή.
Μία οροφή με «ρευστό» σχεδιασμό που μοιάζει να συνομιλεί με τη μορφολογία του εδάφους. Χάρη σε αυτούς τους «σταλακτίτες» και τους «σταλαγμίτες» που σχηματίζει η ιδιαίτερη μορφή της οροφής, καθίσταται εφικτή η δημιουργία μίας ποικιλίας από χώρους, με περιορισμένο αποτύπωμα.
Παράλληλα, τα «αυλάκια» στην οροφή και στο έδαφος βοηθούν στην αποθήκευση και την ανακύκλωση του βρόχινου νερού, ώστε το Cosmos να μπορεί να καλύπτει τις υδάτινες ανάγκες του ανεξάρτητα.
Το αγροτικό παρελθόν του οικοπέδου προδίδεται από τους παραδοσιακούς πετρόκτιστους φράχτες που «κλείνουν το μάτι» στο διατηρημένο φυσικό τοπίο.
«Μεταφράζοντας» φυσικές γεωμετρίες και μαθηματικά
Οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες περιγράφουν το μοτίβο τους ως εξής: «Να παρατηρούμε,
να μαθαίνουμε και να μεταφράζουμε γεωμετρίες και μαθηματικά που βρίσκουμε σε φυσικά τοπία, κοιτάζοντας προσεκτικά τα χαρακτηριστικά τη γης, την τοπική κουλτούρα και την κατασκευαστική τεχνογνωσία».
Σκοπός τους είναι εξάλλου το Cosmos να αποτελέσει ένα πλήρες έργο τέχνης, ένα πολυπαραγοντικό σχεδιαστικό έργο σε συνεργασία με μηχανικούς, οικοδόμους, χειροτέχνες και καλλιτέχνες.