Ικανοποιητική χαρακτηρίζει ο CEER τη μέχρι τώρα εμπειρία από τους διαγωνισμούς ΑΠΕ στην Ευρώπη, καθώς στις αγορές της Γαλλίας και της Γερμανίας οδήγησαν σε ραγδαία πτώση του κόστους και σε επαρκή ανταγωνισμό.
Όπως εξηγεί ο CEER σε νέα του έκθεση, η εξασφάλιση ικανού επιπέδου ανταγωνισμού έχει σημασία ώστε να υποχωρήσει το κόστος εγκατάστασης των ΑΠΕ στην εκάστοτε χώρα. Ο σχετικός δείκτης των προσφορών προς την προσφερόμενη ισχύ απεικονίζει το επίπεδο του ανταγωνισμού.
Φωτοβολταϊκά
Στα πλαίσια αυτά, εμπειρικά δεδομένα υπάρχουν μέχρι στιγμής μόνο για τη Γερμανία και τη Γαλλία που έχουν ολοκληρώσει σειρά διαγωνισμών. Στην περίπτωση της Γαλλίας ο ανταγωνισμός κρίνεται επαρκής, καθώς ο δείκτης ήταν 1,6-3,8 στα μεσαίας κλίμακας φ/β στέγης και 1,6-4,5 στα μεγάλης κλίμακας φ/β στέγης. Στα φ/β πάρκα ήταν 12,4 στο διαγωνισμό του 2013.
Αντίστοιχα, στη Γερμανία ο δείκτης ήταν 2,5-4,8 στα φ/β πάρκα και στους διαγωνισμούς του 2017 συγκεκριμένα ήταν 2,4-3,8.
Όσον αφορά το κόστος, στη Γαλλία οι διαγωνισμοί οδήγησαν τις τιμές σε πτώση 51% για μεσαία και μεγάλα φ/β στέγης και 61% για φ/β πάρκα από το 2011 ως το 2017. Στη Γερμανία, οι τιμές για φ/β πάρκα μειώθηκαν κατά 25% μέσα σε 1,5 έτος (2015-16). Εν συνεχεία, μετά τους τρεις διαγωνισμούς του 2017, η τιμή υποχώρησε και πάλι κατά 25%.
Για τη χώρα μας, ο CEER επισημαίνει ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πρώτα οι φετινοί διαγωνισμοί προτού υπάρξουν συμπεράσματα.
Τέλος, όσον αφορά το βαθμό υλοποίησης των έργων που έλαβαν το πράσινο φως στους διαγωνισμούς, στη Γαλλία ήταν 68-95% για τους διαγωνισμούς του 2011 και 73-93% για το διαγωνισμό του 2013.
Χερσαία Αιολικά
Ικανοποιητικός ήταν ο ανταγωνισμός και στα αιολικά στους ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, καθώς στην Ιταλία η υπερκάλυψη έφτασε το 2,5, στη Γερμανία το 2,6 και στη Γαλλία το 1,8.
Αναφορικά με το κόστος, στη Γερμανία υποχώρησε κατά 33% στους τρεις διαγωνισμούς του 2017, στην Ιταλία κατά 25% και στη Λιθουανία κατά 12%.
Σχετικά με την υλοποίηση των έργων, ο χρόνος κυμάνθηκε στα 2,5-3 χρόνια για τους διαγωνισμούς των προηγουμένων ετών. Στην Ιταλία το ποσοστό υλοποίησης έφτασε στην Ιταλία το 85% και στη Λιθουανία το 100%. Στη Γερμανία δεν υπάρχει ακόμα επαρκής εικόνα.
Προτάσεις του CEER
Ανάμεσα στις προτάσεις του CEER για την επιτυχή διενέργεια διαγωνισμών και την επίτευξη των στόχων τους συγκαταλέγονται τα εξής:
«Είναι σημαντικό να επιβάλλεται ένας ελάχιστος χρόνος για την κατάθεση των προσφορών και για την αξιολόγησή τους. Για διαγωνισμούς με περίπλοκα σχέδια, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν επαρκή χρόνο για να προετοιμάσουν τις προσφορές τους, αλλιώς ο διαγωνισμός μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό ανταγωνισμό και υψηλές τιμές. Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει χρόνος μεταξύ των διαγωνισμών ώστε να βελτιωθούν οι μη επιτυχείς προσφορές.
Προκειμένου να μεγιστοποιείται ο βαθμός υλοποίησης των έργων, είναι απαραίτητο να υπάρχουν εγγυήσεις και πρόστιμα για τη μη υλοποίηση αυτών. Επίσης, μπορούν να ζητούνται επιχειρηματικά σχέδια που φανερώνουν τη βιωσιμότητα του εκάστοτε έργου και την αδειοδότηση».
Πηγή: energypress.gr