Angel Zahariev: Απαντώντας σε 5 ερωτήσεις της ΕΤΕΜ

Ο Αρχιτέκτονας και Ιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου A&A Architects κ. Angel Zahariev απαντά σε 5 ερωτήσεις της Etem.


1. Κύριε Zahariev, έχετε μια αγαπημένη σκέψη ενός διάσημου αρχιτέκτονα ή κάποια που σχετίζεται με την αρχιτεκτονική;

Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή η ιδέα ανήκει πραγματικά στον αρχιτέκτονα Jan Geel, αλλά το έχει επαναλάβει πολλές φορές στις παρουσιάσεις του και με εντυπωσίασε. «Δεν χρειάζεται να σκεφτούμε τι πρέπει να κάνει η πόλη για τα κτίρια, αλλά αντίθετα, τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την πόλη με τα κτίριά μας».

2. Αν μπορούσατε να κάνετε κάποιες προβλέψεις, πείτε μας, πώς βλέπετε την πόλη του μέλλοντος 50 χρόνια από τώρα; Ποια θα είναι η αρχιτεκτονική της;

Δεν θα ήθελα να κάνω προβλέψεις, αλλά προσωπικά έχω την ελπίδα, ότι σε 50 χρόνια από σήμερα, η αρχιτεκτονική θα είναι πολύ διαφορετική απ’ ότι είναι σήμερα και θα ξεπεράσουμε εντελώς τον μοντερνισμό που θέλει να μας βάλει σε «καλούπια». Θα ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για το περιβάλλον και θα επικεντρώνεται περισσότερο στον άνθρωπο και τις προσωπικές του ανάγκες.

3. Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας του οποίου τα έργα σας εμπνέουν περισσότερο;

Είναι δύσκολο να επιλέξω συγκεκριμένους ανθρώπους. Υπήρξαν πραγματικά πολλοί επαγγελματίες και πολλά γραφεία που εργάζονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις και έργα. Σίγουρα μεταξύ των ομιλητών στο Facade Conference υπάρχουν άνθρωποι που με εμπνέουν με τη δημιουργικότητά τους και την εκπληκτική τους αφοσίωση στη δουλειά. Για παράδειγμα, οι συνάδελφοι από τη SAOTA είναι καταπληκτικοί. Εμπνέομαι επίσης από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Rick Joy, ο οποίος σχεδιάζει κτίρια κατοικιών, καθώς και από τον Rem Kolkhas και τους συναδέλφους της OMA, που μας έχουν επηρεάσει περισσότερο με τη δουλειά τους, ακριβώς επειδή σχεδιάζουν με βάση την πόλη και την αρχιτεκτονική σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών πτυχών.

4. Ποιο είναι το μεγαλύτερο κατασκευαστικό αριστούργημα όλων των εποχών κατά τη γνώμη σας.

Το σύμπαν. Αν υπάρχει Θεός, τότε έχει δημιουργήσει κάτι πραγματικά υπέροχο. Όλες αυτές οι φυσικές διαδικασίες, που εμείς οι άνθρωποι προσπαθούμε να αναδημιουργήσουμε με την αρχιτεκτονική μας και τις ανθρώπινες κατασκευές, αλλά δεν μπορούμε ποτέ να τις φτάσουμε. Αυτή είναι μια καθαρά μεταφορική απάντηση στην ερώτηση. Διαφορετικά, αν μιλάμε για κάποιο αρχιτεκτονικό έργο, κάθε αριστούργημα έχει τη δική του ομορφιά και αξία. Με άλλα λόγια, τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα είναι δύο τύπων – εκείνα τα έργα που είναι μπροστά από την εποχή τους και καταφέρνουν να αλλάξουν αντιλήψεις στην κοινωνία, και εκείνα που με έναν πολύ επιτυχημένο τρόπο ταιριάζουν στην εποχή τους και αντανακλούν το παρόν στο μέγιστο βαθμό. Όπως το Frank Lloyd Wright Waterfall House, που αντικατοπτρίζει τον 20ο αιώνα, αλλά διαθέτει και νέα τεχνολογικά υλικά, όπως ο χάλυβας και το σκυρόδεμα. Πριν από αυτό, ο Πύργος του Άιφελ ήταν το αποκορύφωμα της Βιομηχανικής Επανάστασης. Έτσι, κάθε περίοδος στην ιστορία έχει τα δικά της αριστουργήματα. Και για να προσδιορίσουμε κάτι που είναι εξαιρετικά δυναμικό, χρειαζόμαστε την απόσταση του χρόνου για να μπορέσουμε να το εκτιμήσουμε.

5. Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο και τι διαβάζετε αυτήν την εποχή;

Διαβάζω πολλά διαφορετικά βιβλία αυτή τη στιγμή. Αν μιλάμε για μυθοπλασία, το αγαπημένο μου βιβλίο θα είναι συγκεκριμένο, αλλά στην τεχνική και επιστημονική βιβλιογραφία – κάποιο άλλο. Αυτή την εποχή, διαβάζω ένα βιβλίο με τίτλο «Walkable City» του Αμερικανού συγγραφέα Jeff Speck, ο οποίος ερευνά και δίνει παραδείγματα για το πώς τα αυτοκίνητα έχουν καταλάβει τις αμερικανικές πόλεις και πόσο καταστροφικό είναι αυτό το φαινόμενο για την ανάπτυξή τους. Ένα άλλο βιβλίο που διαβάζω αυτή τη στιγμή είναι το «Chamkoriya», το οποίο δεν μπορούσα να διαβάσω όταν βγήκε στην αγορά, αλλά τώρα το έχω αρχίσει.

Πηγή: etem.gr

Απάντηση