André E. Barten: Βιομηχανία Αλουμινίου – Γιατί το αδύνατο, το πράσινο και το ψηφιακό δεν μπορούν να διαχωριστούν

André E. Barten: Βιομηχανία Αλουμινίου - Γιατί το αδύνατο, το πράσινο και το ψηφιακό δεν μπορούν να διαχωριστούν

«Πράσινο» ως αυτοσκοπός; Κλιματική πολιτική χωρίς βιομηχανική πολιτική; Αυτό δεν λειτουργεί, λέει ο André E. Barten, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Achenbach. Και εξηγεί γιατί το αδύνατο, το πράσινο και το ψηφιακό είναι απλώς όψεις του ίδιου ζητήματος.


Κύριε Barten, ορίζετε το μέλλον της βιομηχανίας του Αλουμινίου ως «λιτό, πράσινο και ψηφιακό». Μια αχώριστη τριάδα;

Ναι, βλέπω αυτούς τους όρους ως όψεις του ίδιου θέματος. Βιώσιμη, δηλαδή «πράσινη» παραγωγή, ψηφιακή μέτρηση και ανάλυση με τεχνητή νοημοσύνη, λιτή παραγωγή: Όλα αυτά οδηγούν τελικά σε αυξημένη παραγωγικότητα. Ακόμη και η «πράσινη» παραγωγή είναι βιώσιμη μόνο εάν οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα στο τέλος της ημέρας.

Οι τρεις όροι κινδυνεύουν πάντα να γλιστρήσουν σε αυθαιρεσίες.

Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο η εστίαση στην παραγωγικότητα είναι τόσο σημαντική. Εάν τοποθετήσετε την ποιότητα παραγωγής σε σχέση με την είσοδο με το αντίστοιχο αποτύπωμα CO2, θα λάβετε ένα ποσοστό παραγωγικότητας που περιέχει τόσο μια δήλωση σχετικά με την ποιότητα της διαδικασίας παραγωγής, το μερίδιο των εκπομπών CO2 όσο και την οικονομική παραγωγικότητα. Έτσι ξεφεύγετε από αυτήν την παγίδα αυθαιρεσίας.

Πόσο βιώσιμη θεωρείτε τη βιομηχανία σας;

Πρώτα απ’ όλα, δεν πρόκειται για «πράσινο» καθ΄εαυτό, πρέπει όμως να εξυπηρετήσει έναν σκοπό. Το «πράσινο» δεν είναι αυτοσκοπός, πρόκειται για οφέλη που είναι πειστικά όχι μόνο οικονομικά, αλλά και οικολογικά και κοινωνικά.

Τώρα υπάρχουν ορισμένοι πολιτικοί στόχοι που μπορούν να συζητηθούν λεπτομερώς, αλλά μπορούν να συγκεντρωθούν πίσω. Δεν χρησιμοποιούμε μηχανήματα στη βιομηχανία αλουμινίου – τα αναπτύσσουμε και τα κατασκευάζουμε.

Είμαστε λοιπόν ενεργοποιητές για πιο βιώσιμη παραγωγή. Και επειδή καταλαβαίνουμε πολύ καλά τις διαδικασίες και τα προϊόντα, πρωτοπορούμε στην ανάπτυξη νέων λύσεων για τη θέση μας, τόσο όσον αφορά την ψηφιοποίηση όσο και την αποδοτικότητα των πόρων.

Σκεφτόμαστε λοιπόν:

Τι μπορούμε να προσφέρουμε στην αγορά που θα κάνει τους πελάτες μας και τους πελάτες τους ακόμα καλύτερους; Αυτό είναι εξαιρετικά συναρπαστικό, αυτό κάνουμε καθημερινά. Και γι ‘αυτό λέω ότι κάθε ένα από τα νέα προϊόντα μας αγγίζει τις Lean, Green και Digital όψεις και ελπίζω να τις εκπληρώνει όσο καλύτερα γίνεται.

Η άλλη διάσταση είναι η δική σας παραγωγή.

Ναι, έχουμε τον σαφή στόχο να παράγουμε με ουδέτερο CO2 τρόπο. Αυτό θα πάρει ακόμα μερικά χρόνια, αλλά είναι δυνατό μόνο με βήμα προς βήμα. Έχουμε ένα σταθερό σχέδιο για τον κύριο τόπο παραγωγής μας στο Buschhütten, αλλά πρέπει ακόμα να ενσωματώσουμε την αλυσίδα εφοδιασμού. Αυτό έχει επίσης να κάνει με την ψηφιοποίηση και με την κατανόηση των αποβλήτων, δηλαδή την έννοια της αδύνατης.

Λέτε ότι η βιομηχανία μπορεί να συσπειρωθεί πίσω από τους στόχους της πολιτικής για το κλίμα;

Τουλάχιστον στην Ευρώπη, αυτή είναι η κοινή λογική σε μεγάλα μέρη. Ένας δεύτερος στόχος, μια δεύτερη προϋπόθεση, δεν έχει ακόμη διατυπωθεί τόσο σκληρά από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής κατά τη γνώμη μου: να διατηρήσει τη βιομηχανία στην Ευρώπη. Προσθέστε στον οικολογικό στόχο μια ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική που προστατεύει τον ανταγωνισμό και θα ήταν μια απίστευτη ευκαιρία. Και με το εφευρετικό πνεύμα που έχουμε στην ευρωπαϊκή μηχανική και εργοστασιακή μηχανική, μπορούμε να το κάνουμε. Ο καθένας για το προϊόν του, στη θέση του και με τους πόρους του.

Το θέμα της βιωσιμότητας επισκιάζει το θέμα της τοποθεσίας;

Παραδέχομαι ότι δεν μπορούν να γίνουν όλα ταυτόχρονα, καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη ανατροπή. Ο παραλληλισμός των προσπαθειών βιωσιμότητας και της ψηφιοποίησης και μόνο – αυτά είναι μεγάλα ζητήματα. Αλλά τουλάχιστον το δεύτερο βήμα πρέπει να είναι μια σαφής δήλωση βιομηχανικής πολιτικής:

«Εάν παράγετε και επεξεργαστείτε αλουμίνιο με έναν συγκεκριμένο τρόπο, τότε θα σας προστατεύσουμε επίσης από το να παράγεται με βρώμικη ενέργεια στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης». Αυτό πρέπει να είναι το επόμενο συνεπές βήμα.

Πώς αξιολογείτε την κατάσταση της Ε&Α όσον αφορά τη βιωσιμότητα;

Η καμπύλη για νέα προϊόντα είναι πραγματικά συναρπαστική. Υπάρχουν πολλές εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εξελίξεις στην τρέχουσα τεχνολογία, αλλά φυσικά υπάρχουν και πολλές νέες τεχνολογίες. Βελτιωνόμαστε επίσης στον εκσυγχρονισμό παλαιότερων μηχανών. Αυτή είναι, τελικά, μια θεμελιώδης ιδέα της κυκλικής οικονομίας: όχι η ανακύκλωση όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά η χρήση όσο το δυνατόν λιγότερων πόρων. Το έλασμα που αναπτύσσεται με τον πελάτη είναι ενημερωμένο και δεν χρειάζεται να διαλυθεί. Προσπαθούμε να το εφαρμόσουμε σε όλο το φάσμα των εξαρτημάτων.

Τι μας φέρνει πίσω στην ψηφιοποίηση;

Φυσικά προγνωστική συντήρηση, παρακολούθηση της κατάστασης, ψηφιακό δίδυμο και προσομοίωση – αυτά τα εργαλεία μπορούν να συντομεύσουν τις εξελίξεις που χρειάζονταν χρόνια σε μήνες.

Υποθέτω ότι η «ψηφιοποίηση» μπορεί επίσης να αφαιρεθεί από την αυθαιρεσία μόνο με τη χρήση της παραγωγικότητας ως κριτηρίου;

Ναι, και το βασικό κριτήριο είναι τα δεδομένα. Από την ανάλυσή τους, τα προϊόντα μπορούν να αναπτυχθούν και να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία. Αυτά, με τη σειρά τους, μπορούν να δημιουργηθούν έσοδα μόνο εάν οδηγούν επίσης σε κάποια αύξηση της ποιότητας του προϊόντος. Υπάρχουν πολλοί μικροί μοχλοί στη δουλειά εδώ.

Μπορείτε να μου δώσετε ένα παράδειγμα;

Σκεφτείτε ταινίες, για παράδειγμα: σε πάχος 4,5μm, τα μοντέλα φυσική έλασης έχουν τελειώσει προ πολλού.

Αν σας αρέσει:

Ο Νεύτων δεν ισχύει πλέον εδώ, θα χρειαζόμουν τον Αϊνστάιν, αλλά δυστυχώς δεν τον έχω. Χρησιμοποιώ λοιπόν εμπειρικά δεδομένα, σε μεγάλες ποσότητες, και πρέπει να τα αξιολογήσω έξυπνα. Τέλος, πρέπει να αποδώσω τα δεδομένα ολόκληρης της διαδικασίας παραγωγής σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό ή κυβικό εκατοστό του προϊόντος. Μόνο τότε μπορώ να αποδείξω το Αποτύπωμα – σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού.

Το βιομηχανικό IoT διαπραγματεύεται κυρίως μέσω της σύνδεσης της τεχνολογίας. Είναι δυνατόν μερικές φορές να παραμελείται η σύνδεση των ανθρώπων;

Μερικές φορές έχω αυτή την εντύπωση, ναι.

Ένα σημαντικό ερώτημα είναι:

Σε έναν ψηφιακό κόσμο, πώς μπορώ να κάνω τη διαδικασία με τα στάδια της δημιουργίας αξίας ανάντη και κατάντη των μηχανών μου τόσο λεπτή και βελτιστοποιημένη μέσω της ψηφιοποίησης ώστε να επιτύχω πραγματικά ένα παγκόσμιο βέλτιστο; Και όχι μόνο μια συλλογή από μη βέλτιστες λύσεις που μπορεί να ακούγονται καλά, αλλά δεν ωφελούν τη συνολική διαδικασία. Για να επιτευχθεί αυτό, οι άνθρωποι πρέπει επίσης να δικτυωθούν και να αναζητήσουν λύσεις μαζί και σε όλες τις εταιρείες. Αυτό περιλαμβάνει επίσης το ζήτημα της δικτύωσης με ανταγωνιστές.

Αλλά αυτό αγγίζει επίσης θέματα πολιτισμού.

Ναι, υπάρχει μια πολιτιστική και μια τεχνική διάσταση. Λειτουργεί πολύ καλά μόνο αν οι άνθρωποι μιλούν μεταξύ τους, συμφωνούν σε πρότυπα. Ειδικά σε θέσεις όπως η δική μας, υπάρχει μια καλή ευκαιρία να αναπτυχθεί περαιτέρω αυτή η σκέψη με ορισμένους στρατηγικούς εταίρους.

Και συμβαίνει αυτό;

Νομίζω ότι ειδικά η δικτύωση στους πελάτες συνήθως λειτουργεί καλά. Σε μια αγορά, είναι πιο δύσκολο γιατί ο καθένας σκέφτεται πολύ έντονα το δικό του προϊόν. Αλλά η τεχνική δικτύωση μπορεί επίσης να βοηθήσει εδώ: Απλώς δημιουργεί την ανάγκη!

Βιογραφικό

Ο André E. Barten είναι Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Achenbach και ηγείται της οικογενειακής εταιρείας στην 8η γενιά. Σπούδασε μηχανολογία και διοίκηση επιχειρήσεων και είναι βραβευμένος το 2021 του περίφημου «Social Market Economy Award» του Ιδρύματος Konrad Adenauer. Μαζί με την ομάδα του βραβεύτηκε από το Handelsblatt Diamond Star Award 2019 “Best Industrial Solution 4.0 – Smart Solution” για το σύστημα OPTILINK Achenbach. Στο πλαίσιο του Συμβουλευτικού Συμβουλίου Βιομηχανίας του Cluster of Excellency «Internet of Production» του RWTH Aachen, ο André E. Barten ασχολείται με διάφορες δραστηριότητες γύρω από την ψηφιοποίηση της τεχνολογίας παραγωγής.

*Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε από τον Bernhard Fragner.

«Προσθέστε στον οικολογικό στόχο μια ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική που προστατεύει τον ανταγωνισμό και θα ήταν μια απίστευτη ευκαιρία. Και με το εφευρετικό πνεύμα που έχουμε στην ευρωπαϊκή μηχανική και εργοστασιακή μηχανική, μπορούμε να το κάνουμε».

Πηγή: aluminiumtoday.com

Απάντηση