Με στόχο τη δραστική μείωση εκπομπών αερίων ρύπων του θερμοκηπίου για την αντιμετώπιση της ραγδαίας κλιματικής αλλαγής, η χώρα μας έθεσε, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό ενεργειακό σχεδιασμό ως εθνικό στόχο μέχρι το έτος 2020, τη διείσδυση των ΑΠΕ σε ποσοστό 40 % επί της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.[su_spacer]
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΣΕΦ, η εγκατεστημένη ισχύς φ/β συστημάτων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας στο τέλος του έτους 2015 υπολογίζεται σε 2,6 GW, καλύπτοντας έτσι το 7,1 % της τρέχουσας εγχώριας απαίτησης σε ηλεκτρική ενέργεια.
Η επιστημονική κοινότητα προδιαγράφει μια αποδεκτή τεχνική διάρκεια ζωής των φ/β πλαισίων άνω των 30 ετών παραγωγικής λειτουργίας τους.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι στη χώρα μας:
α) οι πρώτοι φ/β σταθμοί ουσιαστικά τέθηκαν σε λειτουργία το έτος 2007, με τη συντριπτική πλειοψηφία (91,7 %) του συνόλου αυτών να έχει ηλεκτροδοτηθεί την τριετία 2011-2013
β) η διάρκεια ισχύος της σύμβασης αγοροπωλησίας ή συμψηφισμού ηλεκτρικής ενέργειας είναι 27 έτη και γ) ο επιδιωκόμενος εθνικός στόχος εγκατεστημένης ισχύος της φ/β τεχνολογίας στο μείγμα των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ για το έτος 2020 έχει ήδη υπερκαλυφθεί συνάγεται (υποθέτοντας αποξήλωση όλων των φ/β σταθμών μετά το πέρας 27 παραγωγικών ετών) ότι τα πρώτα φ/β πλαίσια θα έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους το έτος 2034 με συνακόλουθη συσσώρευση μεγάλου όγκου αποβλήτων φ/β πλαισίων να διατίθεται προς διαχείριση την τριετία 2038-2040.
Με βάση την προαναφερθείσα υπόθεση εργασίας, προβλέπεται να συγκεντρωθούν την περίοδο 2034-2041 από όλη την ελληνική επικράτεια περίπου 235.000 tn φ/β πλαισίων προς ανακύκλωση, ποσότητα η οποία ισοδυναμεί με το συνολικό βάρος 168.000 συμβατικών ΙΧ αυτοκινήτων.
Μέχρι πρότινος, η ισχύουσα νομοθεσία στην Ελλάδα δεν προέβλεπε την υποχρεωτική συλλογή, επεξεργασία και ανακύκλωση των φ/β πλαισίων που έχουν υποστεί φθορά, είτε κατά τη μεταφορά ή κατά την εγκατάστασή τους είτε στη διάρκεια της παραγωγικής λειτουργίας τους. Στο πλαίσιο όμως της ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών, με την υπουργική απόφαση 23615/651/Ε.103 (ΦΕΚ Β’ 1184/9-5-2014) θεσπίστηκαν στη χώρα μας από πέρυσι κανόνες, μέτρα και διαδικασίες για την οργάνωση της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, στα οποία πλέον εντάσσονται και τα φ/β πλαίσια προς απόσυρση.
Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα φ/β πλαίσια αναγνωρίζονται κατά τα λογιστικά πρότυπα ως ενσώματα πάγια περιουσιακά στοιχεία μιας οικονομικής οντότητας και ως εκ τούτου ορίζεται ότι η λογιστική αξία ενός ενσώματου στοιχείου ακινητοποιήσεων θα πρέπει να διαγραφεί από το μητρώο παγίων μιας επιχείρησης, όταν το στοιχείο διατίθεται ή όταν παύουν να αναμένονται μελλοντικά οικονομικά οφέλη από τη χρήση ή διάθεση του, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει στην περίπτωση φ/β πλαισίων τα οποία έχουν υποστεί καταστροφή και άρα έχουν πάψει να καθίσταται προσοδοφόρα. Συνάγεται λοιπόν ότι η ανακύκλωση φ/β πλαισίων καθίσταται από λογιστικής απόψεως επιβεβλημένη, ώστε η εκάστοτε εταιρία που έχει αντικείμενο δραστηριότητας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φ/β σταθμού, να έχει ορθή και πλήρη αποτύπωση των παγίων στοιχείων στον ετήσιο ισολογισμό της.
Η υποχρέωση αυτή σε συνδυασμό με την άσκηση ενιαίας εταιρικής περιβαλλοντικής πολιτικής και εφαρμογής αυστηρών μέτρων υγιεινής και ασφαλείας με στόχο τη συνεχή βελτίωση και πιστοποίηση της οργάνωσης, των περιβαλλοντικών επιδόσεων και της συμπεριφοράς των εργαζομένων, λειτουργούν στη χώρα μας ως ισχυρότατος μοχλός για την ανάθεση, κυρίως από ξένους θεσμικούς επενδυτές στον κλάδο της ενέργειας, έργων ανακύκλωσης αποβλήτων φ/β πλαισίων.
Ο οργανισμός PVCYCLE, ίσως το πιο ευρέως διαδεδομένο εγχείρημα μεταξύ άλλων στον τομέα ανακύκλωσης φ/β πλαισίων στην Ευρώπη, ιδρύθηκε και χρηματοδοτήθηκε με εθελοντική πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής φ/β βιομηχανίας με σκοπό να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα διαχείρισης στη λογική «λαμβάνω πίσω και ανακυκλώνω» φ/β πλαισίων που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους. Διαθέτει σχεδόν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ αυτών και στη χώρα μας, πιστοποιημένα σημεία συλλογής αποβλήτων φ/β πλαισίων.
Η εταιρία ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΕ, ως συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης στη χώρα μας όλων των κατηγοριών αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, έχει ήδη προχωρήσει στην ανάπτυξη πλάνου περιβαλλοντικής διαχείρισης αποβλήτων φ/β πλαισίων, σύμφωνα με την ενσωματωμένη στο ελληνικό δίκαιο σχετική κοινοτική οδηγία, η έναρξη εφαρμογής του οποίου στην παρούσα φάση αναμένει και θα είναι εφικτή μόνο κατόπιν έγκρισης από τον αρμόδιο εθνικό φορέα.
Ενδιαφέρον επίσης για τα ελληνικά δεδομένα παρουσιάζει η σύμπραξη εγχώριων ιδιωτικών εταιριών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, στα πλαίσια του έργου «Επανασχεδιασμός και Ανακύκλωση Φ/Β Πινάκων, RE-PV» το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία εναλλακτικών επιχειρηματικών ευκαιριών μέσω του σχεδιασμού μιας βέλτιστης διαδικασίας διαχείρισης αποβλήτων φ/β πλαισίων.
Πρόσφατα, η εταιρία MESSARITIS ΑΝAΝΕΩΣΙΜΕΣ ΕΠΕ ολοκλήρωσε για λογαριασμό εταιρίας ΑΠΕ με εδραιωμένη παρουσία στη χώρα μας το πρώτο για τα ελληνικά δεδομένα μεγάλης κλίμακας έργο ανακύκλωσης συνολικής ποσότητας 85 tn φ/β πλαισίων που συμπλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους. Όπως αναφέρει ο κ. Ι. Μεσσαρίτης, ιδιοκτήτης της εταιρίας, «Η πολυετής εμπειρία μας στον τομέα της ενέργειας και η δραστηριοποίηση μας σε όλο σχεδόν το φάσμα μιας επένδυσης, καθώς παρέχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες αδειοδότησης, μελέτης, προμήθειας εξοπλισμού, κατασκευής και συντήρησης φ/β εγκαταστάσεων, εμπλουτίζεται πλέον εμπράκτως με υπηρεσίες ανακύκλωσης φ/β πλαισίων, επιτρέποντάς μας να προσδώσουμε ολιστικό χαρακτήρα προσέγγισης σε μια φ/β επένδυση. Η συγκεκριμένη ανάθεση και υλοποίηση έργου μας χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί συνάδει με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και κοινωνικής ευθύνης που υπηρετούμε, καθώς η συλλογή και ανακύκλωση αποβλήτων φ/β πλαισίων συντελεί στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος, στην εξοικονόμηση ενέργειας και μη ανανεώσιμων σπάνιων φυσικών πόρων, αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Συνεισφέρουμε έτσι από κοινού με τον πελάτη μας στην υγεία, στην οικολογία, στον πολιτισμό και στην οικονομία».
Εν κατακλείδι, η εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων φ/β πλαισίων λειτουργεί ως ακρογωνιαίος λίθος, ώστε η φ/β τεχνολογία να συνεχίσει στο μέλλον να διατηρεί ανέπαφη την εικόνα μιας κατεξοχήν βιώσιμης και πράσινης τεχνολογίας. Τα πρώτα πρακτικά δείγματα ευαισθητοποίησης της πολιτείας, των φορέων ανακύκλωσης, των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ορισμένων επενδυτικών ομίλων-παραγωγών προς την κατεύθυνση αυτή είναι ήδη έκδηλα στη χώρα μας. Δεν αρκεί να παραμείνουμε απλοί καταναλωτές φ/β συστημάτων, αντιθέτως καθίσταται αναγκαίο να επενδύσουμε συστηματικά σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής τους, από τη σχεδίαση και παραγωγή ως την ανακύκλωσή τους.
Δρ. Στέλιος Ν. Βόλκος*
Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο-ανάλυση του Δρ. Στέλιου Ν. Βόλκου
[su_box title=”Πληροφορίες”]Ο Δρ. Στέλιος Ν. Βόλκος (gr.linkedin.com/in/snvolkos) είναι κάτοχος B.Eng. (Hons), M.Phil. και Ph.D. διπλωμάτων από το τμήμα Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών του πανεπιστημίου The University of Manchester (UMIST), UK με μεταδιδακτορική ερευνητική δραστηριότητα στον κλάδο των ημιαγώγιμων υλικών. Δραστηριοποιείται στον τομέα των ΑΠΕ και συνεργάστηκε με την MESSARITIS ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΕΠΕ όπου και διετέλεσε υπεύθυνος έργου ανακύκλωσης φ/β πλαισίων.[/su_box]
Πηγή: b2green.gr