Κάποτε σε αυτή τη λίστα θα εμφανίζονταν κυρίως κτήρια από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Τα πράγματα σήμερα έχουν αλλάξει. Στις μέρες μας θα πρέπει να ταξιδέψεις από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη για να μπορέσεις να θαυμάσεις και να επισκεφθείς όλα τα ψηλότερα κτήρια σε αυτόν.
Και η λίστα με τα ψηλότερα κτήρια στον κόσμο αυξήθηκε σημαντικά την τελευταία δεκαετία… Από τον Πύργο της Βαβέλ μέχρι τους Δίδυμους Πύργους, η φιλοδοξία του ανθρώπου να φτάσει μέχρι τον ουρανό χτίζοντας παρέμεινε ζωντανή. Μόνο που στις μέρες μας, γίνεται για πρώτη φορά πραγματικότητα. Έχοντας νικήσει ολοκληρωτικά τους αδυσώπητους νόμους της φύσης, το ανθρώπινο είδος χτίζει το μέλλον του εκατοντάδες μέτρα πάνω από το έδαφος. Γίγαντες από μπετόν και ατσάλι που κοντεύουν πια τα χίλια μέτρα, ορθώνονται σε όλο τον πλανήτη και ο προηγμένος κόσμος έχει επιδοθεί σε έναν άνευ προηγουμένου ανταγωνισμό για το ποιoς θα φτάσει ψηλότερα. Στον αγώνα αυτόν επιστρατεύονται οι πιο φημισμένοι μηχανικοί και οι πιο πρωτοποριακοί καλλιτέχνες, στήνοντας ουρανοξύστες με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και με ασύγκριτο design. Δε χρειάζεται να κουραστείς πολύ για να απαντήσεις στο ερώτημα ποιo έθνος κατέκτησε τα σκήπτρα του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο, ούτε αντίστοιχα ποιo έθνος έχει τους περισσότερους ουρανοξύστες. Άλλο όμως να το λες, άλλο να το βλέπεις…
1 Burj Khalifa
Περιοχή: Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ύψος: 828 μέτρα
Όροφοι: 163
Κατασκευή ξεκίνησε: Μάρτιο 2004
Κατασκευή ολοκληρώθηκε: Ιανουάριο 2010
Ο πύργος – ένα θαύμα από άποψη κατασκευής και μηχανικής – αποτελεί σημείο αναφοράς στο κέντρο του Ντουμπάι, ενός από τα επτά εμιράτα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο Burj Khalifa έχει 900 κατοικίες-διαμερίσματα, 144 κατοικίες της Armani Residences Dubai, πολλά εστιατόρια και χώρους διασκέδασης, 49 ορόφους γραφείων, το πρώτο ξενοδοχείο Armani του κόσμου, ένα συγκρότημα αναψυχής και άθλησης 4 ορόφων κι ένα πάρκο 11 εκταρίων με έξι λίμνες. Η Otis εγκατέστησε οκτώ κυλιόμενες κλίμακες και 57 ανελκυστήρες, εκ των οποίων 25 Gen2® χωρίς μηχανοστάσιο και 8 SKYWAY®, από τους οποίους 2 είναι διώροφοι και χρησιμοποιούνται ειδικά για την άνοδο στο παρατηρητήριο. Ο πύργος διαθέτει επίσης έναν ανελκυστήρα Otis με τη μεγαλύτερη διαδρομή ανέλκυσης στον κόσμο δηλαδή 504 μέτρα (1,654 πόδια), την υψηλότερη έξοδο ανελκυστήρα στον κόσμο στα 638 μέτρα (2,093 πόδια) και τους ταχύτερους διώροφους ανελκυστήρες στον κόσμο με ταχύτητα 10 μέτρα ανά δευτερόλεπτο (1,969 πόδια ανά λεπτό).
Τα ρεκόρ…
– Το υψηλότερο κτήριο στον κόσμο.
– Η υψηλότερη ελεύθερη κατασκευή στον κόσμο
– Ο μεγαλύτερος αριθμός ορόφων στον κόσμο
– Ο υψηλότερος κατειλημμένος όροφος στον κόσμο
– Το υψηλότερο ανοικτό παρατηρητήριο στον κόσμο
– Ο ανελκυστήρας με τη μεγαλύτερη διαδρομή στον κόσμο (504 μέτρα)
– Η υψηλότερη έξοδος ανελκυστήρα στον κόσμο (638 μέτρα)
– Ο ταχύτερος διώροφος ανελκυστήρας στον κόσμο με ταχύτητα 10 -μ/δλ
Ντουμπάι
Το Ντουμπάι ήταν αρχικά ένα μικρό ψαροχώρι και ευημέρησε μέσω μιας οικονομίας που βασίστηκε σε μαργαριτάρια και το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο. Μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα η πόλη ήταν διάσημη για τα μεγαλύτερα παζάρια (αγορές) στην Αραβία. Το 1966 η ανακάλυψη του πετρελαίου στην περιοχή έφερε μια νέα εποχή ευημερίας στο Ντουμπάι. Σήμερα η οικονομία της είναι διαφοροποιημένη, με το πετρέλαιο, να φέρνει στη δεύτερη θέση το εμπόριο και την κατασκευή. Πολιτικές ελεύθερου εμπορίου που διακρίνουν και τα άλλα εμιράτα στο εσωτερικό της χώρας, το έφεραν σε μια ειδική οικονομική ζώνη, όπως και το Χονγκ Κονγκ. Σήμερα η πόλη του Ντουμπάι είναι μια από τις πλουσιότερες και πιο σύγχρονες, προσφέροντας τα υψηλότερα κτήρια στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των δύο πιο ψηλών ξενοδοχείων στον κόσμο. Προσελκύει μια ακμάζουσα τουριστική επιχείρηση και μεγάλα αθλητικά γεγονότα όπως ιπποδρομίες, λεμβοδρομίες, αγώνες τένις, και shows στον αέρα. Είναι επίσης ένας σημαντικός προορισμός αγορών και μια εξαιρετικά διεθνή πόλη, όπου μόνο το ένα τέταρτο του πληθυσμού αποτελείται από κατοίκους των Εμιράτων.
Στα πέντε υψηλότερα κτήρια του Ντουμπάι συγκαταλέγονται τα Burj Khalifa (828 μ.) Princess Tower (414 μ.) 23 Marina (395 μ.) Elite Residence (380 μ.) Almas Tower (363 μ.)
Στα 861 ήδη υπάρχοντα κτήρια αναμένεται να προστεθούν τα 349 υπό κατασκευή και τα 670 που έχουν ήδη προγραμματιστεί για να γίνουν.
2 Shanghai Tower
Περιοχή: Σαγκάη , Κίνα
Ύψος: 632 μέτρα
Όροφοι: 121
Κατασκευή ξεκίνησε: 2008
Κατασκευή ολοκληρώνεται: 2014
Ο ουρανοξύστης Shanghai Tower αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2014. Θα αποτελέσει μέρος μιας ομάδας ουρανοξυστών μαζί με τα κτήρια Jin Mao Tower και Shanghai World Finance Center. Τα τρία αυτά κτήρια θα δημιουργήσουν μια δομή που θα μειώσει τα ρεύματα του αέρα με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθούν λιγότερα υλικά. Σχεδιασμένος από το αρχιτεκτονικό γραφείο Gensler των ΗΠΑ, ο ουρανοξύστης 121 ορόφων θα είναι το ψηλότερο κτήριο της Κίνας, όταν ολοκληρωθεί, και το δεύτερο υψηλότερο στο κόσμο μετά από το Burj Khalifa του Ντουμπάι. Η μεγαλύτερη και πιο προηγμένη πόλη της Κίνας, που βρίσκεται στη μέση της ανατολικής ακτής. Η Σαγκάη δημιουργήθηκε για να είναι η πιο κοσμοπολίτικη πόλη στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά έχασε τη δόξα της κατά τη διάρκεια της εποχής του Μάο. Έχει πλέον ραγδαία ανακτήσει τη θέση της ως μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές υπερδυνάμεις του κόσμου, καθώς και μια από τις βιτρίνες της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Στο τέλος του 2004, η Σαγκάη είχε 6.704 κτήρια των 11 ή περισσότερων ορόφων που ολοκληρώθηκαν από το 1990, σύμφωνα με τις εκθέσεις της πόλης της Σαγκάης.
Στην εμπροσθοφυλακή της κινέζικης οικονομίας και πρωτοπόρα στα πάντα, η Σαγκάη αλλάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Τα νεοκλασικά και τα art deco κτήρια που κοσμούν το Bund, την Αποβάθρα, στις όχθες του ποταμού Huangpu, έρχονται σε αντίθεση με τα πολυόροφα κτήρια του Pudong. Μερικά από τα πιο ψηλά κτήρια της πόλης είναι το Shanghai Tower (632 μ.) Shanghai World Financial Center (492μ.), Jin Mao Tower (421 μ.), Shimao International Plaza (333 μ.), Shanghai Wheelock Square (298 μ.).
3. Makka Royal Tower Hotel
Περιοχή: Σαουδική Αραβία
Ύψος: 601 μέτρα
Όροφοι: 120
Κατασκευή ξεκίνησε: 2004
Κατασκευή ολοκληρώνεται: 2012
Το ρολόι Makka Royal Tower Hotel κοντά στην Κάαμπα είναι το τρίτο μεγαλύτερο κτήριο στον κόσμο, που αποτελείται από 120 ορόφους και συνολικό ύψος 601 μέτρων. Ο πύργος είναι επίσης γνωστός ως Abraj Al Bait στην αραβική γλώσσα για τους ανθρώπους της Σαουδικής Αραβίας. Άρχισε να λειτουργεί το 2012 και κατασκευάστηκε από τη μεγαλύτερη Σαουδική εταιρεία. Αυτό το κτήριο κατέχει επίσης το όνομα του Ψηλότερου Πύργου – Ρολογιού.
4. One World Trade Center
Περιοχή: Μανχάταν, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Ύψος: 541 μέτρα
Όροφοι: 104
Κατασκευή ξεκίνησε: 2006
Κατασκευή ολοκληρώνεται: 2013
Το κτήριο – σύμβολο του «Ενός Κόσμου» που κτίστηκε στη θέση των Δίδυμων Πύργων. Το One World Trade Center (1 WTC) είναι το κυρίως κτήριο του συγκροτήματος που χτίζεται στο σημείο του Μανχάταν όπου πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στέκονταν οι δίδυμοι πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (World Trade Center).
Η ανέγερση του κτηρίου προχωρά γρήγορα και η αποπεράτωσή του υπολογίζεται προς τα τέλη του έτους. Το 1 WTC θα έχει ύψος 1.776 πόδια (541 μέτρα) και έτσι θα αποτελεί το υψηλότερο κτήριο του δυτικού ημισφαιρίου. Το ύψος 1.776 ποδιών παραπέμπει στην αμερικανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας (1776). Χτυπήματα σε πλαίσιο
Νέα Υόρκη
Η Νέα Υόρκη είναι το σπίτι των πρώτων ψηλών εμπορικών κτηρίων στον κόσμο και έχει μια ιστορική κληρονομιά ουρανοξυστών που δε μοιάζει με καμιάς άλλης πόλης. Από το 1870, οι χαμηλές τιμές ακινήτων στο Μανχάταν οδήγησαν στην υλοποίηση ουρανοξυστών, που κατέστη δυνατή από την τεχνική πρόοδο, όπως το ασανσέρ και την καινοτόμο διαμόρφωση του σιδήρου. Το πρώτο ψηλό κτήριο γραφείων ήταν Equitable Building με 130 μ. ύψος. Μέσα σε πέντε χρόνια το ύψος αυτό διπλασιάστηκε στα 260 μ. με το κτήριο Tribune. Η συντηρητική Νέα Υόρκη έχασε το προβάδισμα στην καινοτομία ουρανοξυστών από το Σικάγο κατά τη διάρκεια του 1880. Όμως, από τα μέσα της δεκαετίας του 1890, είχε καταφέρει να συμβαδίσει με την πρόοδο του Σικάγο, και ο αγώνας στον ουρανό συνεχίζονταν ανάμεσα στις δύο πόλεις. Από αυτό το συναγωνισμό, μεγάλος αριθμός ουρανοξυστών ξεφύτρωσε γύρω από Grand Central Terminal στο Midtown. Σήμερα, Midtown κατατάσσεται ως η μεγαλύτερη περιοχή του κέντρου του κόσμου, ενώ η περιοχή Wall Street ήταν η μεγαλύτερη σε χώρους γραφείων με 12 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια έως την 11 Σεπτεμβρίου του 2001, από τότε μοιράζεται την πρωτιά με το Σινσινάτι. Μία ημέρα όπου γράφθηκε και το πιο τραγικό κεφάλαιο στην ιστορία της Νέας Υόρκης, όταν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου μετά από την τρομοκρατική επίθεση κατέρρευσε. Μετά το τραγικό αυτό γεγονός που κόστισε τη ζωή 3.000 ανθρώπων, η Νέα Υόρκη κατάφερε να επαναφέρει την αισιοδοξία της και να υπερηφανεύεται πλέον ότι έχει το ψηλότερο κτήριο στο Δυτικό Ημισφαίριο. Πρόκειται για τον ουρανοξύστη «One World Trade Center»! Τα πέντε υψηλότερα κτήρια της Νέας Υόρκης είναι One World Trade Center (541μ.), Empire State Building (381 μ.), Bank of America Tower (366 μ.), Chrysler Building (319 μ.) και New York Times Tower (319 μ.). Συνολικά η Νέα Υόρκη φιλοξενεί 5.855 ουρανοξύστες μαζί με αυτούς που έχουν σχεδιαστεί και είναι υπο κατασκευή. Πρόσφατα έχουν κατασκευαστεί 582 ουρανοξύστες.
5. Taipei 101
Περιοχή: Ταϊβάν
Ύψος: 509 μέτρα
Όροφοι: 101
Κατασκευή ξεκίνησε: 1999
Κατασκευή ολοκληρώνεται: 2004
Το Ταϊπέι 101 είναι ένας ουρανοξύστης που βρίσκεται στην Ταϊπέι, την πρωτεύουσα δηλαδή της Δημοκρατίας της Κίνας (γνωστή και ως Ταϊβάν). Το κτήριο είχε επισήμως τον τίτλο του ψηλότερου κτηρίου στη Γη από το 2004 μέχρι τα εγκαίνια του Μπουρτζ Χαλίφα στις 4 Ιανουαρίου 2010. Το Ταϊπέι 101 είναι ένα θαύμα της σύγχρονης τεχνολογίας. Οι αρχιτέκτονες άντλησαν έμπνευση από το ψηλό αλλά λεπτό φυτό μπαμπού. Το σχήμα του όμως μόνο δεν μπορεί να κρατήσει σταθερό τον ουρανοξύστη σε περίπτωση σεισμού ή ισχυρών ανέμων. Έτσι οι σχεδιαστές κατασκεύασαν ένα σκελετό με κολόνες στήριξης από μπετόν και ατσάλι, ενώ για την απόσβεση των ταλαντώσεων εγκατέστησαν ένα εκκρεμές με ατσάλινη σφαίρα βάρους επτακοσίων τόνων, που απορροφά τη δύναμη του ανέμου. Έτσι αντί να ταλαντεύεται το κτήριο, ταλαντεύεται το εκκρεμές. Είναι σημαντικός πόλος έλξης τουριστών. Υπάρχουν μάλιστα δύο παρατηρητήρια, ένα κλειστό στο 89ο όροφο και ένα ανοικτό στον 91ο.
6. Shanghai World Financial Center
Περιοχή: Σανγκάη, Κίνα
Ύψος: 492 μέτρα
Όροφοι: 101
Κατασκευή ξεκίνησε: 1997
Κατασκευή ολοκληρώνεται: 2008
Ο ουρανοξύστης Shanghai World Financial Center Tower βρίσκεται στη Σαγκάη της Κίνας. Ο πύργος της Shanghai ολοκληρώθηκε το 2008 και έχει πολλές λειτουργίες όπως γραφεία, τράπεζες, εμπορικά κέντρα και διάφορα εστιατόρια. Έχει συνολικό ύψος 492 m και έχει 101 ορόφους και είναι μέχρι στιγμής το ψηλότερο κτήριο της Κίνας. Είναι επίσης ένα καλό επιχειρηματικό κέντρο και τόπος συνάντησης για πολλούς τουρίστες και διαφορετικούς πολιτισμούς.
7. International Commerce Centre
Περιοχή: Χονγκ Κονγκ, Κίνα
Ύψος: 484 μέτρα
Όροφοι: 118
Κατασκευή ξεκίνησε: 2002
Κατασκευή ολοκληρώνεται: 2010
Το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου του Χονγκ Κονγκ ολοκληρώθηκε το 2010, είναι ένας τεράστιος ουρανοξύστης και αποτελείται από 118 ορόφους, με συνολικό ύψος 484 m. Το κτήριο βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ και είναι το πέμπτο ψηλότερο κτήριο στη γη. Αποτελείται από ένα μεγάλο ξενοδοχείο 5 αστέρων, μερικά γραφεία, μια μεγάλη πισίνα που βρίσκεται στο 118ο όροφο. Υπάρχουν εμπορικά κέντρα που βρίσκονται σε διαφορετικά τμήματα του κτηρίου. Μια νύχτα διαμονής στο πολυτελές ξενοδοχείο κοστίζει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.
Χονγκ Κονγκ
Η πρώην βρετανική αποικία, που παραδόθηκε πίσω στην Κίνα το 1997, το Χονγκ Κονγκ (το όνομα σημαίνει αρωματισμένο Λιμάνι) είναι ένα σημαντικό λιμάνι, οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της Ασίας. Στη δεκαετία του 1970 άρχισαν ν’ αναγείρονται με ταχύτατο ρυθμό τεράστιοι ουρανοξύστες που δεσπόζουν στην πόλη προσδίδοντας εικόνα μεγαλούπολης των ΗΠΑ.
Οι κορυφές των πελώριων κτηρίων, που φθάνουν τα 1.250, φλερτάρουν με το σκοτεινιασμένο ουρανό την περίοδο των μουσώνων και σοκάρουν το βλέμμα. Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ θεωρούν την αρχιτεκτονική ως την πεμπτουσία της πόλης τους, φτάνοντας, μάλιστα, να διατηρούν προσωπικές σχέσεις με τα γιγάντια κτήρια. Καθένας έχει τις προτιμήσεις και τις αντιπάθειές του, ενώ ώρες συζήτησης μπορεί να αναλωθούν για να διαπιστωθεί εάν η έδρα και η μορφή κάποιου οικοδομήματος συμμορφώνονται με τους κανόνες του φενγκ σούι. Το μέταλλο είναι η πρώτη ύλη για τους ουρανοξύστες, τα οικοδομήματα της Πρωτοπορίας που εγείρονται ως προστατευτικό τείχος αλλά και ως αμετακίνητοι φρουροί της πόλης του Χονγκ Κονγκ.
Στα πέντε υψηλότερα κτήρια της πόλης του Χονγκ Κονγκ συγκαταλέγονται οι ουρανοξύστες International Commerce Centre (484μ.), Two International Finance Centre (415 μ.), Central Plaza (374μ.), Bank of China Tower (367μ.), The Center (346μ.).
8. Petronas Tower
Περιοχή: Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία
Ύψος: 452 μέτρα
Όροφοι: 88
Κατασκευή ξεκίνησε: 1992
Κατασκευή ολοκληρώνεται: 1998
Στην 8η θέση οι δίδυμοι πύργοι Petronas είναι ένα από τα πιο γνωστά και το ψηλότερο σημείο στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας. Αν και δεν είναι το υψηλότερο κτήριο στον κόσμο, κατέχει την πρωτιά ως οι 2 υψηλότεροι δίδυμοι πύργοι στον κόσμο. Έχει 88 ορόφους και βρίσκεται σε ύψος 1483 ποδ. Η όμορφη και υπέροχη σχεδίαση αυτών των 2 δίδυμων πύργων προσελκύουν κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες από όλη την υδρόγειο.
9. Zifeng Tower
Περιοχή: Γιανγκσού, Κίνα
Ύψος: 450 μέτρα
Όροφοι: 89
Κατασκευή ξεκίνησε: 2005
Κατασκευή ολοκληρώνεται: 2010
Ο Πύργος Zifeng γνωστός και ως Greenland Square Zifeng Tower ολοκληρώθηκε το 2010 και βρίσκεται στην Κίνα. Ο ψηλός αυτός ουρανοξύστης περιλαμβάνει χώρο για ξενοδοχεία, γραφεία και χώρους αναψυχής. Έχει 89 ορόφους και άλλους 5 ορόφους υπόγειο. Αυτό το κτήριο έχει υπέροχο σχεδιασμό αλλά το πιο εκπληκτικό πράγμα του Πύργου Zifeng είναι ότι έχει ένα παρατηρητήριο στην κορυφή του από το οποίο οι επισκέπτες μπορούν να δουν από ψηλά όλη τη θέα της πόλης.
10. Willis Tower
Περιοχή: Σικάγο, ΗΠΑ
Ύψος: 442 μέτρα
Όροφοι:108
Κατασκευή ξεκίνησε: 1970
Κατασκευή ολοκληρώνεται: 1974
Το 10ο κτήριο στη λίστα είναι το Willis Tower το οποίο ήταν παλαιότερα γνωστό ως Sear Tower. Ο Πύργος άρχισε να χτίζεται το 1970 και ολοκληρώθηκε το 1974. Το Sear Tower παρέμεινε ως το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο από το 1979 έως το 1998.
Ο Πύργος είναι το ψηλότερο κτίριο στις ΗΠΑ και το 10ο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο μέχρι σήμερα. Η πόλη του Σικάγο είναι γνωστή για την πρωτοποριακή αρχιτεκτονική της παράδοση, και τη συλλογή στο αστικό σχέδιο κτηρίων με οφέλη, που δίνουν στο κοινό πολλά πλεονεκτήματα και προοπτικές – μια μακρά αλυσίδα πάρκων κατά μήκος της λίμνης, ένα εντυπωσιακό ποτάμι που ρέει μέσα από την καρδιά της πόλης, ένα εκτεταμένο σύστημα με πάρκα και λεωφόρους, δύο δημόσια παρατηρητήρια, και μια σειρά από καλά καθορισμένες πλατείες στην επιχειρηματική περιοχή.
Σήμερα το Σικάγο κατατάσσεται με τη Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ, το Ντουμπάι, και τη Σαγκάη ως ένας από τους πέντε μεγαλύτερους ορίζοντες του κόσμου. Από το ένα άκρο της λίμνης στο άλλο, ουρανοξύστες παρατάσσονται κατά μήκος των όμορφων πάρκων και των παραλιών και αυξάνονται σε ύψος προς το κέντρο, όπου ιλιγγιώδεις συστάδες πύργων φτάνουν και ξεπερνούν τα σύννεφα.
Τα υψηλότερα κτήρια στο Σικάγο είναι το Willis Tower (442 μ.), Trump International Hotel & Tower (423 μ.), Aon Center (346 μ.), John Hancock Center (344 μ.), AT&T Corporate Center (307 μ.).
[images cols=”three” lightbox=”true”]
[image link=”6391″ image=”6391″]
[image link=”6404″ image=”6404″]
[image link=”6402″ image=”6402″]
[image link=”6401″ image=”6401″]
[image link=”6400″ image=”6400″]
[image link=”6398″ image=”6398″]
[image link=”6397″ image=”6397″]
[image link=”6395″ image=”6395″]
[image link=”6394″ image=”6394″]
[image link=”6392″ image=”6392″]
[/images]