Στη Συμβολή του Ενεργειακού Τομέα στην Ανόρθωση της Ελληνικής Οικονομίας θα Επικεντρωθεί το «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2015» του ΙΕΝΕ

Τον σημαντικό ρόλο του ενεργειακού τομέα στην οικονομία της Ελλάδας, και γενικότερα της ΝΑ Ευρώπης πρόκειται να αναδείξει το εφετινό 20o Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ. Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στις 11-12 Νοεμβρίου 2015 στην Αθήνα. Για άλλη μία χρονιά, το «Ενέργεια και Ανάπτυξη» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387).

Κεντρικό θέμα του «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2015» θα είναι η «Συμβολή του Ενεργειακού Τομέα στην Ανόρθωση της Ελληνικής Οικονομίας», με στόχο να υπογραμμιστεί η σημασία των ενεργειακών επενδύσεων στην οικονομική ανάπτυξη, στην δημιουργία απασχόλησης και την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Το Συνέδριο περιλαμβάνει εισηγήσεις και τοποθετήσεις από διακεκριμένους ομιλητές από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, καθώς και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης (panel discussions) μεταξύ γνωστών παραγόντων της αγοράς. Βασικό χαρακτηριστικό του Συνεδρίου, από το ξεκίνημά του το 1996, είναι η σφαιρική αντιμετώπιση και η ολική προσέγγιση του ενεργειακού τομέα με ενδελεχή εξέταση των επιμέρους ενοτήτων και την ανάδειξη των διαμορφούμενων συνεργειών (synergies) και διασυνδέσεων (links).

Σήμερα η ενέργεια συγκαταλέγεται στους πλέον δυναμικούς κλάδους της οικονομίας τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς. Ειδικότερα όσον αφορά την Ελλάδα και τον ευρύτερο περίγυρό της, ιδιαίτερη σημασία έχουν μία σειρά ενεργειακές εξελίξεις όπως η επίσπευση στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και ευρύτερα στην Αν. Μεσόγειο, η προσπάθεια διαφοροποίησης των εισαγωγών φ. αερίου για την κάλυψη των Ευρωπαϊκών αναγκών φ. αερίου μέσω νέων αγωγών και σταθμών LNG,ο ρόλος της Ελλάδας στην διακίνηση φυσικού αερίου και πετρελαίου σε περιφερειακό επίπεδο, η ραγδαία διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και στην ΝΑ Ευρώπη, η κεφαλαιώδης σημασία της ενεργειακής αποδοτικότητας. Θεματικές σχετικές με τα ζητήματα αυτά θα αναπτυχθούν διεξοδικά στο Συνέδριο. Παράλληλα, η εν εξελίξει αποσταθεροποίηση σε άμεσα γειτνιάζουσες περιοχές όπως η Ουκρανία, η Μέση Ανατολή και ηη Βόρειο Αφρική, αναδεικνύουν τα θέματα ενεργειακής ασφάλειας και τη γεωπολιτική διάσταση της ενέργειας που επίσης θα απασχολήσουν σοβαρά το Συνέδριο.

Συνοπτικά, το «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2015» πρόκειται να καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της γεωπολιτικής που συμπεριλαμβάνουν τις εξής ενότητες:

· Η τρέχουσα κατάσταση και οι προοπτικές ανάκαμψης της ενεργειακής αγοράς στην Ελλάδα ενόψει της οικονομικής κρίσης

· Επισκόπηση ενεργειακών εξελίξεων στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης (Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, FYROM, Αλβανία)

· Η ασφάλεια του Ελληνικού ενεργειακού συστήματος: τοπικές και περιφερειακές παράμετροι

· Επενδύσεις και επιχειρηματικότητα στον Ελληνικό ενεργειακό τομέα

· Μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός στην Ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας;

· Η πορεία προς τους στόχους του 2020/2030 και ο ρόλος των ΑΠΕ

· Η σημασία του φυσικού αερίου στην οργάνωση και λειτουργία της αγοράς ενέργειας : Η Ελληνική και διεθνής διάσταση

· Ελληνική και διεθνής αγορά πετρελαίου: τελευταίες εξελίξεις και τάσεις

· Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο

· Ενέργεια και εξωτερική πολιτική: Διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, γεωπολιτικοί παράγοντες

Χορηγός του 20oυ Εθνικού Συνεδρίου Ενέργειας «Ενέργεια και Ανάπτυξη» είναι η ΔΕΠΑ, ενώ στους υποστηρικτές συγκαταλέγονται η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η δικηγορική εταιρεία KG Law Firm και η Energean Oil & Gas, ενώ mediapartners είναι οι ιστοσελίδες Energia . gr και SeeNews

Απάντηση