Εκπληκτικοί ουρανοξύστες

Από τη γη στον ουρανό… μεγαθήρια της γης που εκπλήσσουν με την εικόνα τους. Ο όρος ουρανοξύστης χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 19ου αιώνα, για κτίρια της Νέας Υόρκης. Ας δούμε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια του πλανήτη που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα.

Leatop Plaza (Guangzhou, Κίνα) / Jahn

Leatop Plaza στη συνοικία Tianhe του Guangzhou στη Κίνα, είναι ένα έργο που σχεδιάστηκε από τον Αμερικανο -Γερμανό αρχιτέκτονα Helmut Jahn. Έχει ύψος 303 μέτρα και εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2012. Το κτήριο φιλοξενεί γραφεία, και λόμπι ύψους 37,8 μέτρων, το οποίο συνδέεται με κήπο και ανάμεσα στα διαστήματα ρέουν ύδατα.

Shenzhen Stock Exchange (Κίνα) / Rem Koolhaas (OMA)

Το Shenzhen Stock Exchange είναι το δεύτερο κτήριο από τον Rem Koolhaas στην Κίνα (μετά την έδρα της κεντρικής Τηλεόρασης στο Πεκίνο). Κατά τη διαδικασία κατασκευής του συμμετείχαν 75 αρχιτέκτονες. Ο David Gianotten, συνεργάτης του Rem Koolhaas, εξηγεί γιατί ο πύργος 250 μέτρων είναι τόσο ξεχωριστός. «Με μία απλή κίνηση της άρσης του βάθρου καταφέραμε μία γενική τυπολογία να εξελιχθεί σε μια καινοτόμο ιδέα». Η ανηρτημένη δομή με το ζιγκ-ζαγκ, δημιουργεί από την κάτω πλευρά μία δημόσια πλατεία και στο επάνω μέρος έναν εντυπωσιακό κήπο, πάνω από τον οποίο συνεχίζονται να υψώνονται τα τετράγωνα παράθυρα.

Shard (Λονδίνο) / Renzo Piano

Το κτήριο Shard (το θραύσμα), επίσημα London Bridge Tower, είναι ένας ουρανοξύστης που στεγάζει γραφεία, ξενοδοχείο και κατοικίες. Δημιουργήθηκε από τον Γενοβέζο αρχιτέκτονα Renzo Piano στο Λονδίνο. Εκμεταλλευόμενος την τεράστια πρόοδο στην τεχνολογία του γυαλιού, ο Piano χρησιμοποίησε τριπλά και διπλά στρώματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο (που ονομάζεται λευκό γυαλί) για να χτίσει έναν κρυστάλλινο και διαφανή πύργο. Με 310 μέτρα ύψος άνοιξε τις πύλες του στις 5 Ιουλίου 2012, και για λίγους μήνες ήταν το ψηλότερο κτήριο στην Ευρώπη μέχρι το Νοέμβριο του 2012, οπότε και ολοκληρώθηκε το Mercury City Tower στη Μόσχα (339 μέτρα). Ο Renzo Piano έχει πει ότι έψαξε την υψηλή ένταση, την λεπτότητα και τον «καθαρό αέρα».

Doha Tower (Κατάρ) / Jean Nouvel

Ολοκληρώθηκε το 2012, η κατασκευή του πύργου Ντόχα από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Jean Nouvel. Το κτήριο μετρά 232 μέτρα και έχει 46 ορόφους και βρίσκεται στο West Bay στην Ντόχα του Κατάρ. Η πρόσοψή του καλύπτεται από ένα μεταλλικό πλέγμα που λειτουργεί ως μια κουκούλα και ένα διακοσμητικό μοτίβο που ανταποκρίνεται στην μουσουλμανική παράδοση. Ο Θόλος του πύργου αποτελείται από ένα μεταλλικό πλέγμα καλυμμένο περίτεχνα με διακοσμητικά μουσουλμανικά γεωμετρικά μοτίβα (mashrabiya). Ο κυλινδρικός πύργος της Ντόχα όπως και ο πύργος Agbar στη Βαρκελώνη, είναι χτισμένα εξ ολοκλήρου με διαγώνιο σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα.

8 Spruce Street (Νέα Υόρκη) / Frank Gehry

Η πολυκατοικία του Frank Gehry στην 8 Spruce Street χαιρετίστηκε από τον κριτικό των New York Times Nicolai Ouroussoff (τον Φεβρουάριο του 2011) ως «το καλύτερο ουρανοξύστη που ανεγέρθη στη Νέα Υόρκη εδώ και 46 χρόνια μετά την κατασκευή του κτηρίου CBS του Eero Saarinen. “Διαθέτει 76 ορόφους και μετρά 265 μέτρα.

Cayan Tower (Ντουμπάι) / SOM

Το Cayan Tower στο Ντουμπάι είναι 73 ορόφων κτήριο κατοικιών και σχεδιάστηκε από το αμερικανικό SOM (Skidmore, Owings & Merrill). Η διάρθρωση του προβλέπει μια στροφή 90 μοιρών στο ίδιο μήκος και τα 307 μέτρα του. Ο πύργος Cayan, ολοκληρώθηκε στα μέσα του 2013, έχει 495 διαμερίσματα με θέα τη μαρίνα του Ντουμπάι και τον Κόλπο. Σχεδιασμό ελικοειδή που περιστρέφεται 90 ° από τη βάση προς την κορυφή. Είναι ο τρίτος πύργος υπογράφεται από το στούντιο SOM στο Ντουμπάι, δίπλα στο ψηλότερο κτήριο στον κόσμο, το Burj Khalifa (828 μέτρα) και τον Πύργο του Rolex (235 μ.).

[images cols=”three”]
[image link=”#” image=”6775″]
[image link=”#” image=”6776″]
[image link=”#” image=”6777″]
[image link=”#” image=”6778″]
[image link=”#” image=”6780″]
[image link=”#” image=”6781″]
[image link=”#” image=”6782″]
[image link=”#” image=”6783″]
[image link=”#” image=”6785″]
[image link=”#” image=”6786″]
[image link=”#” image=”6787″]
[/images]

Απάντηση