Την ευθεία αντίθεσή της στην απόφαση της Κομισιόν για θέσπιση κατώτατων τιμών στα φωτοβολταϊκά πάνελ που εισάγονται στην Ευρώπη από την Κίνα και την Ταϊβάν εκφράζει η EPIA. Η ένωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών ξεκαθάρισε την αντίθεσή της στο μέτρο γνωρίζοντας ότι αυτό μπορεί να την φέρει αντιμέτωπη ακόμη και με κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες-μέλη της, τη στιγμή μάλιστα που το μερίδιο της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μειώνεται ραγδαία.
Μία από αυτές, η γερμανική SolarWorld, που είχε πρωτοστατήσει στη διαδικασία αντιντάμπινγκ στην ΕΕ ενάντια στα κινεζικά προϊόντα φωτοβολταϊκών, είναι σήμερα μέλος της ΕΡΙΑ.
Η EPIA, η οποία ως τώρα απέφευγε να πάρει θέση για το θέμα, σε συνέντευξη τύπου χθες, Δευτέρα, κατά την έναρξη διεθνούς συνεδρίου φωτοβολταϊκών στην Σαγκάη, τόνισε ότι αντιτίθεται στο μέτρο της επιβολής κατώτατων τιμών στα φωτοβολταϊκά πάνελ προέλευσης Κίνας και στα πάνελ και τις κυψέλες προέλευσης Ταϊβάν, τονίζοντας ότι θα έχει αρνητική επίδραση στην ευρωπαϊκή αγορά ηλιακής ενέργειας.
ΤΟ Δ.Σ. της ΕΡΙΑ, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης, Oliver Schaefer, συμφώνησε σε αυτή τη θέση, «καθώς πιστεύουμε ότι η επιστροφή σε ένα πεδίο όπου το παιχνίδι θα παίζεται με ίσους όρους θα βοηθήσει την ηλιακή ενέργεια στην Ευρώπη να αναπτυχθεί και να στηρίξει την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού να πετύχει τους απαιτητικούς στόχους μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».
Υπενθυμίζεται ότι το ισχύον καθεστώς κατώτατων τιμών για φωτοβολταϊκό εξοπλισμό έχει διάρκεια ως το 2016, ενώ έχει ήδη αρχίσει η αναθεώρηση και επαναδιαπραγμάτευσή του. Ωστόσο, η EPIA, με τη νέα της αυτή τοποθέτηση, πιθανόν να αποδυναμώσει τις προσπάθειες όσον θέλουν τη διατήρηση του συγκεκριμένου καθεστώτος.
Ο Schaefer, αν και παραδέχθηκε ότι η ρητή θέση αυτή της ΕΡΙΑ ενάντια στη θέσπιση κατώτατων τιμών μπορεί να της κοστίσει την απώλεια κάποιων μελών, θεωρεί ότι μπορεί, από την άλλη, να προσελκύσει «εκατοντάδες νέα μέλη» ακριβώς λόγω αυτής της τοποθέτησής της.
Όπως υπογράμμισε, σήμερα στην ευρωπαϊκή αγορά φωτοβολταϊκών κυριαρχεί μια πληθώρα θεμάτων, και οι εμπορικές διαμάχες είναι απλώς ένα εξ αυτών. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΡΙΑ, σε αυτά ξεχωρίζουν η αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι ρυθμιστικές διατάξεις για το net-metering consumption regulations as being two such issues.
«Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από τα μεμονωμένα θέματα», τονίζει ο Schaefer. «Έχοντας πιο ανταγωνιστικά και υψηλότερης ποιότητας κορυφαίες εταιρείες από όλον τον κόσμο μπορούμε να αυξήσουμε τον ρυθμό και την ποιότητα εγκατάστασης νέων φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη».