Η Ιαπωνία αναζητά χώρους για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας που σε διαφορετική περίπτωση θα παρέμεναν αναξιοποίητοι. Γνωστή είναι η επένδυση της Kyocera η οποία εγκατέστησε δύο μεγάλα πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα σε ισάριθμες τεχνητούς ταμιευτήρες νερού.
Τώρα, η ίδια εταιρεία στρέφεται σε διάφορα εγκαταλελειμμένα γήπεδα γκολφ για την εγκατάσταση μεγάλων επίγειων φωτοβολταϊκών συστημάτων. Τα γήπεδα γκόλφ καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις αναξιοποίητης γης οι οποίες δεν σκιάζονται από δέντρα, απαραίτητη προϋπόθεση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.
Η εταιρεία μόλις ξεκίνησε την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 23 Μεγαβάτ σε ένα εγκαταλελειμμένο γήπεδο γκολφ στην Περιφέρεια του Κυότο. Εκεί θα παράγονται 26.312 Μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, επαρκής για να ηλεκτροδοτήσει 8.100 τοπικά νοικοκυριά με βάση τη μέση ετήσια οικιακή κατανάλωση των 3.254,4 Κιλοβατωρών.
Θα είναι επίσης το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην περιφέρεια.
Η Kyocera αναπτύσσει ένα ακόμα μεγαλύτερο πάρκο στην περιφέρεια Καγκοσίμα. Το πάρκο ισχύος 92 Μεγαβάτ θα εγκατασταθεί σε γη που προοριζόταν για γήπεδο γκολφ αλλά παρέμενε αναξιοποίητη για 30 χρόνια.
Η αφθονία αντίστοιχων εκτάσεων οφείλεται στη φούσκα του ιαπωνικού real estate που χρονολογείται από τις αρχές του 1990 όταν διαμορφώθηκαν πολλά γήπεδα του γκολφ μεν, αλλά αποδείχτηκαν μη βιώσιμα από οικονομικής πλευράς δε.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα γήπεδα του γκολφ έχουν τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς κατά μέσο όρο καταναλώνουν πάνω από 1,1 εκατ. λίτρα νερού ημερησίως για την άρδευση του γρασιδιού. Επίσης, στα γήπεδα του γκολφ χρησιμοποιούνται παρασιτοκτόνα και χημικά λιπάσματα για την προστασία του γκαζόν.