Τραπεζικά προγράμματα χρηματοδότησης για φωτοβολταϊκά μέσω net metering

Θετικά βλέπουν οι τράπεζες την προοπτική να χρηματοδοτήσουν την εγκατάσταση φρωτοβολταϊκού εξοπλισμού από αγρότες που θέλουν να αξιοποιήσουν το νέο θεσμό της αυτοπαραγωγής και συμψηφισμού (net metering) για τις ενεργειακές τους ανάγκες. Υπάρχουν όμως δύο προϋποθέσεις, όπως δηλώνει, μιλώντας στο «Agro24.gr» αρμόδιο υψηλόβαθμο στέλεχος της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας: «Να πρόκειται για “νοικοκυραίους αγρότες” και να αποκατασταθεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος».
Παρά το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα, έχουν ήδη μελετήσει το θέμα και έχουν εκπονήσει τις βάσεις των αντίστοιχων τραπεζικών προϊόντων.
Κινήσεις για τη στοχευμένη δραστηριοποίηση στο αγροτικό net metering κάνουν από την άλλη και κάποιες μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εμπορίας και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών.
Το ενδιαφέρον τραπεζών και επιχειρήσεων οφείλεται στο γεγονός ότι το net metering βρίσκει ιδανικό πεδίο εφαρμογής στον αγροτικό τομέα, όπου υπάρχουν και μεγάλες καταναλώσεις ρεύματος, ιδίως για την ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων.
Στην περίπτωση ενός αγρότη με πολλά στρέμματα (50-100) και μάλιστα ποτιστικά, εάν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό 20 KW μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του κατά 70-90%, ενώ μόνο ως συμπληρωματική λύση θα έχει το ρεύμα της ΔΕΗ. Για τις μικρότερες εκμεταλλεύσεις, π.χ. 10 στρεμμάτων, που είναι και οι πιο συνηθισμένες στον ελλαδικό χώρο, ένα πάνελ είναι αρκετό. «Υπολογίζεται ότι με το σύστημα που δημοσιοποίησε ο ΔΕΔΔΗΕ, ένας αγρότης θα μπορεί να κάνει απόσβεση σε 5-6 χρόνια και να έχει δωρεάν ρεύμα τα υπόλοιπα χρόνια μέχρι την 25ετία. Συνεπώς είναι μια καλή επένδυση που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, αξίζει να χρηματοδοτηθεί» δηλώνει στο «Agro24.gr» το ως άνω τραπεζικό στέλεχος.

Απάντηση