Ένα μικρό χωριό επενδύει στην καθαρή ενέργεια κόντρα στα μονοπώλια και τις μεγάλες εταιρείες. Πρόκειται για το Balcombe, ένα μικρό γραφικό χωριό στο δυτικό Σάσεξ της Αγγλίας.
Όλα ξεκίνησαν όταν η μεγαλύτερη βρετανική εταιρεία εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου με τη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης, η Cuadrilla Resources, ανακοίνωσε τα σχέδιά της να διενεργήσει ερευνητικές εξορύξεις σε απόσταση μόλις οκτώ χιλιόμετρα από το χωριό. Οι κάτοικοι αντέδρασαν και για δύο μήνες έστησαν μια πρόχειρη κατασκήνωση κατά της εταιρείας στα περίχωρα του χωριού.
Τελικά, η εταιρεία εγκατέλειψε τα πλάνα της: όχι επειδή υπολόγισε τις αντιδράσεις αλλά διότι τα πετρώματα περιείχαν ήδη φυσικές ρωγματώσεις και ήταν ακατάλληλα για εκμετάλλευση. Ωστόσο, οι κάτοικοι δεν σταμάτησαν τις δράσεις τους! Αντίθετα ίδρυσαν την REPOWERBalcombe, μια κοινοτική συμμαχία που φιλοδοξεί να χρηματοδοτήσει και να κατασκευάσει κοινοτικά φωτοβολταϊκά πάρκα και κάποια μέρα να καταστήσει το Balcombe ενεργειακά αυτόνομο χωριό.
Στόχος της κίνησης REPOWERBalcombe είναι να “οργανώσει ένα πρόγραμμα λύσεων ανανεώσιμης ενέργειας εγκατεστημένων εντός και γύρω από την κοινότητα. Στόχος είναι το επόμενο εξάμηνο, φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών του χωριού να καλύψουν το 10% της συνολικής ζήτησης με απώτερο σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών εξολοκλήρου από ΑΠΕ” αναφέρει η συλλογικότητα. Για να επιτευχθεί ο στόχος απαιτείται το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 300.000 στερλινών το οποίο θα συγκεντρωθεί με την έκδοση μετοχών.
Η αναμενόμενη απόδοση των επενδυτών-κατοίκων είναι 5% ετησίως σε χρονικό ορίζοντα 20 ετών. Στα τέλη το προηγούμενου μήνα, η REPOWERBalcombe ανακοίνωσε την υπογραφή μιας μίσθωσης για να εγκαταστήσει την πρώτη φωτοβολταϊκή συστοιχία ισχύος 19 Κιλοβάτ στην οροφή ενός βουστασίου. «Όλοι χρειαζόμαστε ενέργεια, ωστόσο η αγορά βρώμικης ενέργειας από τις μεγάλες εταιρείες παροχής δεν είναι η μόνη μας επιλογή» λέει ο εκπρόσωπος της REPOWER Balcombe, Τζο Νίξον. «Η ώθηση στις ΑΠΕ σημαίνει ότι κοινότητες όπως η δική μας μπορούν να παράξουν την ενέργεια που χρειάζονται, τοπικά, με τρόπο που ωφελεί τις ίδιες και όχι τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας. Και που βοηθά το περιβάλλον και δεν το βλάπτει».
[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 10177,10178″][/images_grid]