fbpx

Το πιο «πράσινο» κτήριο του Πειραιά

Print Friendly, PDF & Email

Μέσα στις επόμενες ημέρες φαίνεται πως παίρνει τέλος η πειραιώτικη εκδοχή του «γεφυριού της Αρτας» και το μεγάλο λιμάνι θα αποκτήσει το πρώτο «πράσινο» σχολικό του κτήριο.
Εχει ενδιαφέρον ότι, παρά τις συνήθεις υπερβάσεις των δημόσιων έργων, κόστισε σχεδόν 40% λιγότερα από τον αρχικό προϋπολογισμό του!
Ο λόγος για το συγκρότημα της Ραλλείου Σχολής, για την οποία στα οκτώ χρόνια που χρειάστηκαν για την κατασκευή της, έγιναν δύο τελετές θεμελίωσης!
Η ιστορική σχολή είχε ιδρυθεί το 1857 ως παρθεναγωγείο και απέκτησε σχολική στέγη στην πλατεία Κοραή χάρη στη δωρεά τού τότε δημάρχου Λουκά Ράλλη, μέλους μεγάλης οικογένειας με εργοστάσιο μεταξοϋφαντουργίας.
Το κτήριο κατεδαφίστηκε το 1971 -επί χούντας- με απόφαση του δημάρχου Πειραιά, Αρ. Σκυλίτση, και από τότε η Σχολή περιπλανήθηκε σε διάφορα κτήρια της πόλης που ήταν ακατάλληλα για σχολική χρήση.
Το ιστορικό
Το νέο σχολικό συγκρότημα κατασκευάστηκε σε οικόπεδο στη συμβολή των οδών Πειραιώς, Λαμπράκη και Δωδεκανήσου, που ανήκει στον πρώην Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ).
Η κατασκευή, μετά την πρώτη θεμελίωση, ξεκίνησε το 2008 και τρία χρόνια μετά η σύμβαση διαλύθηκε, λόγω οικονομικών προβλημάτων του εργολάβου.
Το 2012 εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, ακολούθησε νέα δημοπράτηση και δεύτερη τελετή θεμελίωσης τον Οκτώβριο του 2014, κατά… σύμπτωση τις παραμονές των δημοτικών εκλογών.
Εναν μήνα μετά η κατασκευή σταμάτησε λόγω προβλημάτων του εργολάβου με την Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., την εταιρεία που προέκυψε από τη συνένωση του ΟΣΚ με τη ΔΕΠΑΝΟΜ, που είχε την ευθύνη της κατασκευής των δημόσιων νοσοκομείων, και τη «Θέμιδα», που είχε την αρμοδιότητα για τις υποδομές στον τομέα της Δικαιοσύνης.
Το έργο είχε υλοποιηθεί κατά 53% και ξεμπλόκαρε πριν από έναν χρόνο, μετά την καθοριστική παρέμβαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εργων, Γ. Δέδε.
Κόστισε 6,8 εκατ. ευρώ, που εξασφαλίστηκαν από το περιφερειακό πρόγραμμα Αττικής, κονδύλι πολύ μικρότερο από τον αρχικό προϋπολογισμό των 11,2 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση του ΟΣΚ τον Φεβρουάριο του 2012.
Ο χώρος
Το νέο σχολικό συγκρότημα αναπτύσσεται σε οικόπεδο 7,63 στρεμμάτων και αποτελείται από τρία κτίρια που συνδέονται μεταξύ τους με στεγασμένο χώρο και, μαζί με τις βοηθητικές εγκαταστάσεις, φτάνουν τα 5.682 τ.μ.
Διαθέτουν 29 αίθουσες διδασκαλίας, ειδικούς χώρους για καλλιτεχνικά μαθήματα και καινοτόμες δράσεις, βιβλιοθήκη, δύο εργαστήρια πληροφορικής, δύο εργαστήρια φυσικής, χημείας και βιολογίας, καθώς και παρασκευαστήριο.
Οι διδάσκοντες θα έχουν στη διάθεσή τους σύγχρονα γραφεία και χώρους στάθμευσης.
Η Ράλλειος κερδίζει τον τίτλο του «πράσινου» σχολικού συγκροτήματος χάρη στα φωτοβολταϊκά πάνελ που τοποθετήθηκαν στις οροφές των κτιρίων και εξασφαλίζουν πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες τους.
Επιπλέον, έχει εγκατασταθεί ειδικό σύστημα εξοικονόμησης και επανάχρησης του νερού.
Η τελική «πινελιά» προστέθηκε το τελευταίο διάστημα. Με πρωτοβουλία της προερχόμενης από τους Οικολόγους Πράσινους νέας προέδρου της ΚΤΥΠ, Ιωάννας Κοντούλη, και του διευθύνοντος συμβούλου Νίκου Παπαδάκη, το συγκρότημα διαθέτει «έξυπνους» πίνακες, που χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στη χώρα μας και αντικατέστησαν τους παραδοσιακούς μαυροπίνακες, με ειδική βαφή πάνω στους σχολικούς τοίχους.
Πρόκειται για διαδραστικά συστήματα που βασίζονται σε καινοτόμες τεχνολογίες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλούς εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Χαρά Τζαναβάρα
Πηγή:efsyn.gr

Απάντηση