Aπό τον 6ο και τελευταίο όροφο, σε ύψος 32 μέτρων από το έδαφος, ο Φαληρικός όρμος μοιάζει μαγευτικός. Το ύψος «σβήνει» την εγκατάλειψη των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, η θάλασσα δείχνει υπέροχη στον ανοιξιάτικο ήλιο, το γήπεδο του τάε κβον ντο λαμπυρίζει σαν να εγκαινιάστηκε χθες. Τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει το μάτι: από τον Υμηττό στα αριστερά έως το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στα δεξιά. Σε δύο χρόνια από σήμερα, αυτή θα είναι η νέα, περιζήτητη θέα της Αθήνας.
Βρισκόμαστε πάνω σε σκαλωσιές, στον τελευταίο όροφο του νέου κτιρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, εκεί όπου σε λίγους μήνες θα κατασκευαστεί ο «φάρος», όπως τον ονόμασε ο Ρέντσο Πιάνο: ένας πολυχώρος από γυαλί για εκδηλώσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Η κατασκευή του κελύφους των κτιρίων θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου, ενώ το Κέντρο Πολιτισμού-Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα έχει παραδοθεί μέχρι τα μέσα του 2016 στο κοινό, στεγάζοντας την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Ο κ. Θεόδωρος Μαραβέλιας, ως επικεφαλής του τεχνικού τμήματος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος παρακολουθεί το έργο από την πρώτη στιγμή. «Εξ αρχής, ο Ρέντσο Πιάνο προσέγγισε το έργο ως ένα τοπόσημο, που θα σηματοδοτήσει τη δημιουργία ενός νέου μητροπολιτικού πόλου. Ενα τοπόσημο με “πράσινα” χαρακτηριστικά, που θα εκφράσει τη νέα αθηναϊκή φιλοδοξία». Εως εδώ οι εργασίες ήταν λίγο-πολύ ελεγχόμενες. Σε λίγο θα ξεκινήσει η δεύτερη και πιο δύσκολη φάση του έργου, καθώς θα βρίσκεται σε εξέλιξη μια πληθώρα εργασιών, σε πολλά και δύσκολα μέτωπα.
Από τη μια η ολοκλήρωση και τοποθέτηση του ενεργειακού στεγάστρου, έκτασης 10.000 τ.μ., στην κορυφή του κτιρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – σήμερα έχουν κατασκευαστεί 150 από τα 650 κομμάτια που θα αποτελέσουν το σκελετό του. Και από την άλλη, η αποπεράτωση τόσο του κτιριακού συγκροτήματος όσο και των βοηθητικών κτιρίων. Η κατασκευή του έργου είναι και αυτή ενταγμένη σε ένα ευρύτερο όραμα. Φιλοδοξώντας το Κέντρο Πολιτισμού να είναι το πρώτο έργο στην Ευρώπη που θα αποσπάσει την πιστοποίηση LEED Platinum (σ.σ. αναφέρεται στην κατασκευή και τη λειτουργία ενός έργου), ο κατασκευαστής υπόκειται σε πολύ αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, που περιλαμβάνουν από την όχληση στην περιοχή μέχρι τη διαχείριση των απορριμμάτων και των υδάτων. «Ευελπιστούμε ότι θα ικανοποιήσουμε τα 52 από τα 69 σημεία που χρειάζεται», λέει ο κ. Μαραβέλιας. «Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε δεχτεί ούτε μία καταγγελία, παρότι καθημερινά κινούνται στο χώρο εκατοντάδες βαριά μηχανήματα».
Το νέο landmark της Αθήνας πλησιάζει μέρα με τη μέρα την τελική του μορφή. «Σας τρομάζει η κλίμακά του τώρα που το βλέπετε κτισμένο;» ρωτάω τον κ. Μαραβέλια. «Αυτό που θα αντιλαμβάνεται όποιος προσεγγίζει το έργο όταν ολοκληρωθεί θα είναι η βλάστηση, που θα αγκαλιάζει όλες τις πλευρές του κτιρίου πλην της μεσημβρινής. Τα κτίρια, παρά τον όγκο τους, συνυφαίνονται με το πάρκο, γίνονται αδιαχώριστα. Το πάρκο έχει σαφές προβάδισμα στο σχεδιασμό: θα φιλοξενεί τα δύο κτίρια της Λυρικής και της Βιβλιοθήκης και όχι δύο κτίρια που περιβάλλονται από ένα πάρκο. Η εικόνα αυτή όμως δεν θα είναι ορατή στον κόσμο παρά μόνο λίγο πριν από την ολοκλήρωση του έργου. Υπομονή λοιπόν!»
Πηγή: Καθημερινή