Το Μαρόκο κατασκευάζει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο

Το Μαρόκο σχεδιάζει να να δημιουργήσει στην πόλη Ουαρζαζάτε το μεγαλύτερο σταθμό ηλιακής ενέργειας στον κόσμο.
Η νέα μονάδα, η οποία θα συνδυάζει ηλιακή, υδροηλεκτρική και αιολική ενέργεια, αποτελεί μέρος του σχεδίου της χώρας για την παραγωγή πάνω από το 50 τοις εκατό της ενέργειάς της μέσω ανανεώσιμων πηγών έως το έτος 2020. Επί του παρόντος, το Μαρόκο εισάγει ορυκτά καύσιμα με υψηλό κόστος και χρονοβόρες διαδικασίες, αλλά δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος του εδάφους της είναι έρημος, η χώρα αποφάσισε ότι η ηλιακή ενέργεια αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή ενέργειας για το μέλλον.
«Δεν παράγουμε πετρέλαιο», δήλωσε ο υπουργός περιβάλλοντος του Μαρόκο Χακίμα ελ-Χάιτε. «Εισάγουμε το 94 τοις εκατό της ενέργειάς μας ως ορυκτά καύσιμα από το εξωτερικό με μεγάλες συνέπειες για τον κρατικό προϋπολογισμό μας. Στο παρελθόν επιδοτούσαμε τα ορυκτά καύσιμα με μεγάλο κόστος, αγνοώντας τη δυναμική της ηλιακής ενέργειας», πρόσθεσε.
Η κατασκευή της μονάδας παραγωγής ενέργειας θα έχει τέσσερις φάσεις. Κατά την πρώτη φάση, η χώρα θα εγκαταστήσει πάνω από 500.000 κάτοπτρα σε ένα αγωγό. Ο αγωγός συνδυάζει τη θερμότητα του ήλιου με το νερό, δημιουργώντας ατμό, ο οποίος με τη σειρά του τροφοδοτεί ανεμογεννήτριες που παράγουν τη ζητούμενη ενέργεια. Τελικά, η μονάδα παραγωγής ενέργειας θα παράγει πάνω από 500 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, αρκετή για να τροφοδοτήσει περίπου ένα εκατομμύριο σπίτια.
Παρά το γεγονός ότι το σχέδιο του Μαρόκο βρίσκεται ακόμα κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, η χώρα έχει φιλόδοξα σχέδια για το μέλλον, ευελπιστώντας στην κατασκευή γραμμών για την παροχή ηλιακής ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και την εξαγωγή σε γειτονικές χώρες.
«Έχουμε ήδη εμπλακεί σε γραμμές υψηλής τάσεως μεταφοράς για την πλήρη κάλυψη του νότιου Μαρόκο και της Μαυριτανίας ως ένα πρώτο βήμα», δήλωσε ο Αχμέτ Παρουντί, διευθυντής του Συνδέσμου Ενεργειακών Επενδύσεων. «Ο απώτερος στόχος που έχει δοθεί από το Βασιλιά είναι η Μέκκα». Ωστόσο, οι αρχές του Μαρόκο πιστεύουν ότι μπορεί να μεταφέρουν τελικά ενέργεια ακόμα και στην Ευρώπη.

Απάντηση