Πτυχές των «υπέροχων ερειπίων» του ιστορικού παρελθόντος της Αθήνας, όπως αποτυπώθηκαν στην τέχνη και τη φωτογραφία, θα φωτίσει ο κύκλος διαλέξεων, που διοργανώνει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σε συνεργασία με την Εταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Η περιοδική έκθεση «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος- 19ος αιώνας», προτείνει νοερό περίπατο, όπως και η έκθεση ιστορικής φωτογραφίας στο Καφέ του Μουσείου «Άνθρωποι στα υπέροχα ερείπια των Αθηνών, από τον 19ο στον 20ό αιώνα».
Μάλιστα, οι επισκέπτες θα μπορέσουν να εκτιμήσουν την αξία της εικαστικής μαρτυρίας που τα παρουσιαζόμενα εκθέματα φέρουν για τις αρχαιότητες της πόλης μέσα από μια σειρά επιστημονικών παρουσιάσεων εστιασμένων σε επιλεγμένα αθηναϊκά μνημεία, στις μεταμορφώσεις τους μέσα στον χρόνο, αλλά και στον εμβληματικό ρόλο που κατέχει το αρχαιολογικό τοπίο στην πρόσληψη της Αθήνας και της Ελλάδας.
Η πρόσβαση στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου γίνεται από την οδό Τοσίτσα 1, ενώ η είσοδος στις διαλέξεις, που ξεκινούν στις 7.00 μ.μ., είναι ελεύθερη, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Πρόγραμμα διαλέξεων
Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016: Θοδωρής Κουτσογιάννης, δρ ιστορικός Τέχνης, έφορος της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων. «Το αδριάνειο υδραγωγείο του Λυκαβηττού στην αρχαιοδιφία και την τέχνη των νεότερων χρόνων»
Δευτέρα 11 Απριλίου 2016: Χάρης Γιακουμής, δρ ιστορικός Φωτογραφίας, επιμελητής εκθέσεων.
«Φωτογραφία και αρχαιολογία στην Ελλάδα, από τον 19ο στον 20ό αιώνα»
Δευτέρα 9 Μαΐου 2016: Αφροδίτη Κούρια, δρ ιστορικός της Τέχνης, ανεξάρτητη επιμελήτρια Εκθέσεων.
«Η Αθήνα των ερειπίων: είδωλο και πραγματικότητα (17ος-19ος αι.)»
Δευτέρα 16 Μαΐου 2016: Χρυσάνθη Τσούλη, δρ αρχαιολόγος, Τμήμα Συλλογής Έργων Γλυπτικής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
«Επαναχρήσεις-μετασκευές αρχαίων μνημείων στην Αθήνα μέσα από τις εικαστικές μαρτυρίες των περιηγητών»
Δευτέρα 30 Μαΐου 2016: Αγλαΐα Αρχοντίδου, αρχαιολόγος, επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων και διευθύντρια του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών.
«Η Αθήνα όπως την είδαν ζωγράφοι και χαράκτες του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών»